Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Susseški španjel

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 8. FCI skupina - prinašalci, šarivci in vodni psi, srednje velik
  Teža: okrog 23 kg
  Višina: 38 cm - 41 cm
  Barva: zlato jetrne barve z zlatimi konicami
  Dolžina dlake: srednje dolga, gladka, gosta
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: 11 - 15 let
  Bivalni prostor: hiša z vrtom, stanovanje
  Velikost legla: povprečno 5 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 3
  Zahtevnost nege 3
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 3
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 4
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 3

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: lovec, družine z otroki

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Susseški španjel je dobil svoje ime po kraju porekla, po mestecu Sussex v Angliji. Nastanek pasme sega v 18. stoletje, njen vzreditelj g, Fulller iz Rossehila je pse uporabljal kot delovne pse in je ohranjal vrsto kar 50 let. Med drugo svetovno vojno je pasma skoraj izumrla, uspešno se je ohranila zahvaljujhoč rejcu Joe Freer-ju, ki je vztrajal in ohranjal vrsto zgolj zaradi ohranitve pasme same. Danes je precej redka in neznana izven svoje domovine.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Susseški španjel velja za občutljivo pasmo, znan pa je svoji edinstveni lastnosti, da izredno rad uganja norčije in zabava ljudi. Susseški španjel ima rad ljudi in živali, je očarljiv, nežen in zvest pes. Na lovu, pa tudi sicer in na splošno, zelo veliko laja in maha z repom. Prav tako je dober pes čuvaj, saj bo vedno pogumno branil svojo družino pred vsiljivci.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Ob ustrezni zgodnji socializaciji, se bo susseški španjel zelo dobro razumel tako s psi, kot z drugimi hišnimi ljubljenci, odlično pa se lahko razume celo z mačkami. Nekoliko previdnosti je potrebno predvsem z manjšimi ljubljenčki (miši, hrčki,.. ), saj kljub prijaznosti lahko prevlada naravni lovski nagon.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Ker so izredno igrivi in nežni kužki, so odlični v družbi večjih, lepo vzgojenih otrok. Če zelo majhni otroci psa preveč nadlegujejo, seveda lahko pokaže tudi zobe. Prisotnost odrasle osebe je priporočljiva, če so v družini tudi zelo majhni otroci.  DLAKA

  Svojo pravo barvo dlake razvijejo šele ko odrastejo. Imajo mehko, srednje dolgo, rahlo valovito vendar nikoli skodrano dlako, ki je običajno temnejše barve (zlato jetrne barve z zlatimi konicami).

  NEGA

  Priporoča se redno česanje, dva do trikrat tedensko, prav tako je potrebno redno preveriti tace, da se vanje ne ujamejo semena trave in umazanija, ter redno čistiti ušesa, da ne bi prišlo do vnetij.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  V zgodnji fazi rasti se je potrebno izogibati hoji psa po stopnicah, da se kosti pravilno razvijejo. Ker ima ta pasma krhke kosti, je priporočljiva uporaba dodatkov kalcija pri mladičku. Pri menjavi mlečnih in stalnih zob, je potrebna pozornost, da vsi mlečni zobje tudi izpadejo, sicer lahko pride do ukrivljenosti stalnega zobovja. Paziti je potrebno tudi na prekomerno telesno težo, ker so ti psi zelo ješči. Nagnjeni so k okužbi ušes, zato namenite redni negi in čiščenju posebno skrb. Manjše težave, ki se še lahko pojavljajo pri tej pasmi so sindrom medvretenčne ploščice, srčni šumi in povečano srce.

  VZGOJA IN TRENING
  Susseškega španjela zlahka naučimo vzgoje doma. Priporoča se nežno šolanje, brez uporabe sile in povzdigovanja glasu. Zgodnja osnovna vzgoja je bistvenega pomena. Znano je, da tudi imajo ti lovski psi selektivni sluh, torej slišijo le, kar želijo slišati.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Običajno so zelo aktivni in ko odrastejo potrebujejo vsakodnevne dolge sprehode ali tek. Ko porabijo svojo dnevno energijo, pa lahko ležijo na kavču tudi ves dan. Pri aktivnosti potrebujejo nekaj spodbude, saj so po naravi lenuščki, vendar s tem ogrožajo svoje zdravje, posebej zato, ker so nagnjeni k prekomerni telesni teži.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  To so izredno prilagodljivi psi in lahko živijo v stanovanju ali zunaj, na dvorišču. Kadar živijo v stanovanju, jim moramo zagotoviti dovolj redne dnevne vadbe, da porabijo energijo in ostanejo v formi. Če pa živijo zunaj, na prostem, morajo imeti toplo in varno zavetje, kamor se lahko zatečejo pred neugodnimi vremenskimi razmerami in ekstremnimi temperaturami. Vsekakor pa bo susseški španjel veliko bolj hvaležen, če mu bo dovoljeno prenočevanje z lastnikom in družino.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR