Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Tibetanski španjel

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 9. FCI skupina – družni psi, zelo majhen
  Teža: 4,1 kg - 6,8 kg
  Višina: okrog 25 cm
  Barva: vse barve in kombinacije
  Dolžina dlake: srednje dolga, ravna, svilnata, dvojna
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: 9 - 15 let
  Bivalni prostor: hiši pes, življenje z družino
  Velikost legla: povprečno 3 mladički

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 1
  Zahtevnost nege 3
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 4
  Potrebna aktivnost 3
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 5
  Čuvaj, ki opozori 3
  Čuvaj, ki brani 1

   

  Primeren za: manj izkušene
  Idealen lastnik: družine s starejšimi otroki, manj aktivni ljudje, starostniki

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Tibetanski španjel je eden izmed najbolj očarljivih pasem, ki izvira iz himalajskih gora v Tibetu. Vzgojili so jih budistični menihi. Zaradi njihove nežnosti, orientalskega videza in hkrati močnega karakterja mu danes rečejo tudi »mali lev«.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  To je inteligenten, nagajiv, vesel, zaupljiv, igriv in prijazen, vendar trmast mali kuža. Je odličen družinski spremljevalec, zelo neodvisen in dober čuvaj. Njegov značaj in videz sta pogosto opisana tudi kot tretjina mačke, tretjina opice in tretjina psa. Čeprav niso bevskači, pa bo na tujce in neznane zvoke vselej opozoril z laježem. Do tujcev so zadržani, vendar nikoli agresivni. So tudi zelo senzibilni in se odzivajo na človekovo razpoloženje. Tibetanski španjel je pes za vse tiste, ki si želijo psa z rahlo neodvisnim značajem in močno navezanostjo na družino, ne pa tudi popolne poslušnosti. Psa, ki jih bo spremljal povsod, doma pa bo zahteval le kavč in redne obroke, pa morda tudi kakšno poslastico.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Zlahka živi skupaj z drugimi hišnimi ljubljenčki. Nima lovskega nagona, kar mu omogoča nemoteno druženje s psi, mačkami ali kakšnimi drugimi živalcami.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Dobro se bo razumel z otroki. Pri majhnih otrocih je priporočljiv nadzor odrasle osebe, da ne bi nenamerno poškodovali psa, saj je zelo majhen, nežen in temu primerno tudi občutljiv.  DLAKA

  Ima dolgo, dvojno dlako, ki se ne zapleta in je skoraj brez vonja, celo kadar je moker. Kožušček je sestavljen iz dveh plasti, podlanka je mehka in topla, zgornja dlaka pa svilnata in ravna. Okoli vratu tvori grivo, rep je bogato odlakan, značilne so rese na uhljih. Dlaka je lahko v vseh barvah in barvnih kombinacijah, brez omejitev.

  NEGA

  Priporoča se vsakodnevno česanje ali krtačenje dlake, predvsem dlako za ušesi, ki se rada vozla. Priporoča se vsakodnevno čiščenje zob, saj bodo tako dalj časa ostali na svojem mestu in ne smemo pozabiti na redno čiščenje ušes, da ne bi prišlo do vnetja. Krajšanje krempljev se izvaja po potrebi. Kopanje izvajajte le, kadar je to potrebno, ne prepogosto, uporabite zelo blag pasji šampon.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Ob pravilni prehrani, zadostnem gibanju in ljubezni so načeloma to zdravi psi. Nagnjeni so lahko k težavam z dihanjem, alergijam, solzenju oči, displaziji kolkov in komolcev, ter k vročinski kapi. Izredno slabo prenašajo anestezijo, kar je potrebno upoštevati, kadar gre za odločitve o posegih, ki za življenje živali niso nujni.

  VZGOJA IN TRENING
  Posamezne primerke je nekoliko težje vzgojiti, vendar le, kadar jim dopustimo, da so vodilni. Običajno niso pretirano dobri v poslušnosti in drugih organiziranih treningih usposabljanja, saj se hitro začno dolgočasiti. Treniramo ga z ljubeznijo, potrpežljivostjo, pohvalami in doslednostjo, nujna je tudi zgodnja socializacija.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Kljub svoji mali velikosti so izredno aktivni in potrebujejo svoj vsakodnevni sprehod. Radi tudi tečejo in se igrajo na prostem, znotraj doma pa so umirjeni in večinoma poležavajo.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Zelo dobro se počutijo v stanovanju ali v hiši z velikim ograjenim vrtom, saj se zelo radi potikajo naokrog po vrtu in samostojno raziskujejo. Ti psi morajo imeti stalen dostop do človeške bližine. Za prenočevanje zunaj niso primerni.

  • dog
   Tiri
   37
   Tibetanski španjel
  • dog
   POPO
   30
   Tibetanski španjel
  • dog
   Nara
   25
   Tibetanski španjel
  • dog
   Stella
   14
   Tibetanski španjel
  • dog
   Rony
   14
   Tibetanski španjel
  • dog
   Luc
   13
   Tibetanski španjel
  • dog
   Lenny
   12
   Tibetanski španjel
  • dog
   Nelly
   8
   Tibetanski španjel
  • dog
   Bučko
   7
   Tibetanski španjel
  • dog
   Shan
   5
   Tibetanski španjel
  • dog
   Missy
   4
   Tibetanski španjel
  • dog
   Missy
   4
   Tibetanski španjel
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR