Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Tibetanski terier

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 9. FCI skupina – družni psi
  Teža: 8 kg – 12 kg
  Višina: samci: 36 cm - 41 cm, samice malenkost manjše
  Barva: se barve, razen čokoladne
  Dolžina dlake: podlanka je tanka in volnata, krovna dlaka je gosta, tanka, dolga, ravna ali valovita. Krovna dlaka ne sme biti svilnata ali volnata.
  Odpadanje dlake: minimalno
  Življenjska doba: 15 – 17 let
  Bivalni prostor: stanovanje ali hiša, ne v pesjaku, ta pes ni rad sam, redni dnevni sprehodi in družba človeka mu največ pomenijo
  Velikost legla:  – 8 mladičkov

   

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 2
  Zahtevnost nege 3
  Odpadanje dlake 1
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 3
  Primeren za otroke 4
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 2

   

  Primeren za: začetnike
  Idealen lastnik: družine z majhnimi otroki, alergik/astmatik;

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Izvor Tibetanskih terierjev je poln skrivnosti. Pravijo, da prihajajo iz pokrajine v Tibetu, ki se imenuje "Izgubljena dolina", kjer so ga uporabljali kot ovčarskega psa. Tibetanci imajo te pse za svete, zato so jih pogosto podarili kot dragoceno darilo ali v zahvalo. Kasneje so se pridružili tudi nomadskim plemenom, od tu najbrž izvira njihovo veselje in želja po potovanju in raziskovanju. Njihove edinstvene, okroglo zasnovane tačke, delujejo kot snežni čevlji in omogočajo lažji oprijem in manjše vdiranje v snegu. Ime terier zavaja v zmote. Mednje so jih najbrž uvrstili zaradi njihove velikosti, saj je le-ta edina skupna značilnost. Vse ostalo - njihova zgradba, dlaka, in značaj pa z njimi nimajo nič skupnega.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Tibetanski terier je vsestranski, zelo zvest, ljubeč in samozavesten pes. So odločni, živahni, dobrodušni, družabni, pozorni, bistri in igrivi. Niso pa divji ali napadalni, pa vendar so zadržani do tujcev. Njihov naravni nagon varovanja jih naredi izredno dobre pse čuvaje. So izjemno predani svojo družini in obožujejo njeno družbo. Pravzaprav pa so to posebneži, katere je zelo težko primerjati s katero koli drugo pasmo. Tibetančki zelo dobro vedo "kaj hočejo", zato se nam včasih zazdi, da so trmasti in nas lahko popeljejo do konca potrpežljivosti. Tibetanski terier je majhen kuža z velikim značajem, zato lastniki, pozor: če izgubijo zaupanje ali dobijo strah, se za vselej konča resnična zgodbica o prijateljstvu in poslušnosti! Zanje velja tudi pravilo: enkrat NE pomeni vedno NE. Jasna, prijazna ter dosledna navodila so edini recept, s katerim bo vaše življenje s Tibetančkom postalo užitek brez konkurence.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Zelo so prilagodljivi, izredno radi se družijo z drugimi psi, vseh velikosti in pasem. Običajno niso najbolj tolerantni do mačk, vendar če so skupaj odraščali se lahko naučijo sožitja.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Dobro se bo počutil ob druženju in igri z otroki vseh starosti. V družbi zelo majhnih otrok je nujna prisotnost odrasle osebe, predvsem zato, da ne bi prišlo do draženja kužka ali nenamernih poškodb.  DLAKA
  Dvojni kožuh ima nežno, mehko podlanko in dolgo, rahlo valovito, gosto krovno dlako. Krovna dlaka pravzaprav ne izpada, podlanka pa se nabira ob korenu krovne dlake in jo odstranimo s krtačenjem.

  NEGA
  Tedensko krtačenje dlake bo dovolj, da se odstranijo nečistoče in odmrla dlaka. Dlake Tibetanskega terierja pa nikoli ne češemo suhe, nekateri lastniki poročajo da je najlažje to narediti na rahlo vlažnem in z balzamom pokritim kožuščkom. Kopamo po potrebi. Kremplje se krajša redno, iz ušes pa moramo odstraniti vse dlake in umazanijo, da ne pride do vnetij.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  So izredno občutljivi in alergični na bolhe. Za zajedavce, zunanje, pa tudi notranje, je potrebna redna ustrezna preventiva. Nagnjeni so tudi k progresivni atrofiji mrežnice, kili in displaziji kolkov. Skrb za redno nego zob je pomembna, da se prepreči nabiranje zobnega kamna, pomagamo pa si lahko tudi s kostmi in paličicami, ki so na voljo za čiščenje zob.

  VZGOJA IN TRENING
  So izredno inteligentni, zato znajo včasih postati tudi trmasti. Z veliko pozitivne spodbude in nežnim, toda odločnim treningom, pa bodo zagotovo postali odlični spremljevalci. Socializacija in zgodnje šolanje sta nujno potrebna.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Vsakodnevni dolgi sprehodi ali tek so obvezen del dnevne aktivnosti pri tej pasmi. Zelo radi tudi hodijo v gore in sodelujejo pri agilityu. Pravo nasprotje njihove umirjenosti v stanovanju je njihova živahnost in razposajenost zunaj.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Lahko živijo v stanovanju ali v hiši z vrtom, nadvse hvaležni bodo za prost dostop do vrta in možnost prenočevanja v hiši. Niso primerni za pesjak.

  • dog
   Oli
   43
   Tibetanski terier
  • dog
   Botshy
   28
   Tibetanski terier
  • dog
   Ha-ri
   19
   Tibetanski terier
  • dog
   Jampa
   18
   Tibetanski terier
  • dog
   Jackie
   16
   Tibetanski terier
  • dog
   Tara in Nyima
   14
   Tibetanski terier
  • dog
   Luna Mery Tibi -Tery
   9
   Tibetanski terier
  • dog
   Berry
   1
   Tibetanski terier
  • dog
   Mi ngo
   1
   Tibetanski terier
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet Svetovalci

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR