Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

 1. Pasma: Tirolski gonič

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 6. FCI skupina – goniči in krvosledci, srednje velik
  Teža: 18 kg - 20 kg
  Višina: 42 cm - 50 cm
  Barva: rdeča, črno rdeča, tribarvna
  Dolžina dlake: kratka, priležna
  Odpadanje dlake: minimalno
  Življenjska doba: 12 – 14 let
  Bivalni prostor:  hiša z vrtom ali dvoriščem, lahko biva v pesjaku; pes je primeren le za lovce.
  Velikost legla: ni podatka

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 3
  Zahtevnost nege 2
  Odpadanje dlake 1
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 2
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 2

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: fizično aktiven človek (športnik), lovec, družine s starejšimi otroki;

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Tirolski gonič je potomec keltskih goničev in izvira že iz 15. stoletja. Njegova prvotna domovina je Tirolska, pokrajina v zahodni Avstriji. Uporabljali so jih za lov na race, zajce in lisice v gozdnatih planinskih pobočjih, pa tudi kot krvosledce. Pasma, kot jo poznamo danes, je bila prvič tudi uradno priznana v 18.stoletju.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Tirolski gonič je pogumen pes, z močno razvitim vonjem, odlično orientacijo, močnim glasom in živim temperamentom. Je zelo predan družabnik, ki se močno naveže predvsem na lastnika, ki ga smatra za svojega gospodarja. Je neodvisen, pogumen in zelo delaven, nadvse predan pes, ki zna biti na trenutke trmoglav, vendar s primerno vzgojo obvladljiv.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Ob dosledni vzgoji in zgodnji socializaciji se bo dobro razumel tudi z drugimi živalmi, če bo z njimi skupaj od malega. Močan lovski nagon pa narekuje, da bo prostoživeče živali najverjetneje preganjal.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Pasma se dobro razume z otroki, seveda ob primerni in zgodnji socializaciji ter ustreznem šolanju. Bolje se bo razumel z večjimi, lepo vzgojenimi otroki, pri zelo majhnih otrocih pa je vselej pri druženju s psom priporočljiv nadzor odrasle osebe.

  DLAKA
  Tirolski gonič ima debelo, trdo in dvojno dlako. Vrhnja dlaka je kratka, groba na otip, podlanka pa je mehka in gosta. Dlaka na zadnjici in repu je pernata in krajša, zato njegov rep zgleda kot čopič. Barva dlake je rjava, jelenje rdeča ali rdeča s črnim plaščem in svetlimi oznakami na glavi, trebuhu in tacah. Oznake niso nujno izrazite, lahko jih tudi ni ali pa se zlijejo z osnovno barvo.

  NEGA
  Dlaka sama po sebi ni pretirano zahtevna za nego, redno krtačenje, približno enkrat tedensko zadošča. Vendar pa je to lovski pes, ki se pri lovu pogosteje umaže in zato potrebuje bolj pogosto tudi kopanje. Izbrati je potrebno ustrezen blag, hipoalergen pasji šampon, ki ne izsuši kože. Prav tako je potrebno poskrbeti za ustrezno zaščito pred zajedavci (klopi, bolhe) in redno čiščenje ušes ter blazinic tačk, ki se umažejo v gozdnem podrastju. Če se pes ne udeležuje lova, je nega povsem nezahtevna.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Tirolski goniči nimajo znanih genetskih bolezni, zato je to na splošno zdrava pasma in ob ustrezni negi ne gre pričakovati posebnih zdravstvenih težav.

  VZGOJA IN TRENING
  Tirolskega goniča je dokaj preprosto trenirati, še posebno učljiv je za vse lovske veščine, naveže se na lastnika in želi ugajati. Zgodnja socializacija in šolanje, ki naj temelji na pozitivnih vzpodbudah, vztrajnosti in potrpežljivosti bo zagotovo prineslo želene rezultate. Pasma je predvsem primerna za lovce in bolj izkušene lastnike.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Zelo aktivna pasma, ki potrebuje veliko aktivnosti na prostem. Primerna je za lovce ali zelo aktivne lastnike. Dnevne aktivnosti v gozdu, veliko gibanja in možnosti, da pes lahko uporablja tudi svoje naravne nagone, je za to pasmo ključnega pomena.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Pasma ni primerna za življenje v stanovanju, ker gre za zelo aktivnega psa, potrebuje vsaj hišo z velikim vrtom in veliko dnevne aktivnosti na prostem. Zelo bo užival v družbi lovca, ker je to delovni pes, z mnogimi naravnimi sposobnostmi, katere želi in tudi mora dnevno uporabljati.

  • dog
   Zala
   5
   Tirolski gonič
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR