Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Tosa inu (Tosa)

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 2. FCI skupina - pinči, šnavcerji, molosi in švicarski planšarski psi, velik
  Teža: 40 kg - 70 kg
  Višina: 55 cm - 60 cm
  Barva: rdeča, srnje rjava ali pisana
  Dolžina dlake: kratka, gladka
  Odpadanje dlake: minimalno
  Življenjska doba: 10 - 12 let
  Bivalni prostor: hiša z vrtom
  Velikost legla: 4 - 8 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 4
  Zahtevnost nege 2
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 4
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 2
  Čuvaj, ki opozori 2
  Čuvaj, ki brani 3

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: družine s starejšimi otroki, aktiven vodnik

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Tosa je bil vzrejen na Japonskem, v 14. stoletju, v pokrajini Tosa, kjer so ga prvenstveno uporabljali za pasje boje, zato mu pogosto rečejo kar »sumo-borec v pasjih bojih«. Ob koncu 19. stoletja so to prvotno pasmo borilnih psov križali z evropskimi pasmami - mastifom, buldogom, nemško dogo in bernardincem, ter tako vzgojili novo pasmo, ki je danes poznana pod imenom tosa inu. Tosa inu je na Japonskem zelo cenjena pasma. Ta pes je namreč glavna zvezda pasjega wrestlinga. Oblečejo jih v posebno obleko podobno kimonu. Pravila za pasji sumo so enaka kot pri tradicionalnemu sumu. Zmaga pes, ki drugega podre na tla in ga tam tudi obdrži. Danes so na Japonskem boji med temi psi še vedno dovoljeni, saj gre za nekrvave, skoraj obredne spopade, v katerih praviloma ni težjih poškodb. V nekaterih državah pa je ta pasma prepovedana, saj velja za nevarno. V Evropi je tosa inu razmeroma redek, pri nas, v Sloveniji pa je skoraj neznan. Ne priporoča neizkušenim lastnikom.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Tosa je krepak, miren, nežen, prijazen, neustrašen, inteligenten in pogumen pes. Tosa inu je nadvse ponosen pes, ki ne bo trpel poniževanja ali fizičnega zatiranja. Je po japonsko pogumen, čuječ, zadržan, vendar do svojih ljudi tudi zelo ljubezniv in zvest, pa tu ne govorimo o običajni zvestobi – tosa bo zvestobo vzel tako resno, da bo pripravljen za svojega gospodarja tudi umreti. Malce zadržani so do tujcev, vendar se nanje počasi navadijo in se ob njih sprostijo, postanejo prijazni. Dobri psi čuvaji bodo le, če jih bomo tako vzgojili že kot mladičke.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Ni navdušen nad drugimi hišnimi ljubljenci, razen če so skupaj odraščali. Predvsem se priporoča za gospodinjstva, kjer bo edini ljubljenček, na sprehodih pa ob srečanju z drugimi psi previdnost ni odveč. Vselej ga imejte na povodcu.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Dobro se razume z otroki, vendar se zaradi njegove velikosti priporoča za družine z večjimi otroki. Na splošno je z otroki ljubezniv, nežen in neverjetno zaščitniški.  DLAKA

  Ima kratko, precej gosto in nekoliko tršo dlako, ki naj bi bila gladka, ravna. Kožuh je tudi vremensko odporen. Običajno rdeče barve, barve srnjaka ali pisana.

  NEGA

  Občasno krtačenje bo dovolj, da se odstranijo nečistoče in odmrla dlaka. Ker se nagibajo k slinjenju, je potrebno redno brisanje gobčka (posebno če pes živi v znotraj). Kopamo le, kadar je to nujno potrebno.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Težave, ki so genetsko pogojene, so predvsem težave z očmi, kolki in nagnjenosti k zasuku želodca. Poskrbite za redne obiske veterinarja in se posvetujte o ustrezni skrbi za to pasmo.

  VZGOJA IN TRENING
  Hitro se učijo in ubogajo svojega gospodarja. S trdnim in doslednim usposabljanjem, bo tosa inu lahko postal odličen ljubljenec. Šolanje se priporoča predvsem zaradi velikosti psa, saj ga tako nekoliko težje obvladamo, kljub dejstvu, da po značaju in prvinski naravi ni divji pes in je ob pravilni vzgoji miren, poslušen in zvest gospodarju.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Obožuje dolge dnevne sprehode, še rajši pa ima tek. Pri srečevanju z drugimi psi na sprehodih moramo biti pozorni, saj je lahko napadalen in ker ima visok prag bolečine, običajno tudi zmaga v pasjem boju. Spopad preprečite z obsežno socializacijo, psa pa imejte vselej na povodcu.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Veliko, varno ograjeno dvorišče okoli hiše in urejen pesjak je najbolj primerno bivališče za to veliko in aktivno pasmo. Če bo od majhnega živel v stanovanju, sicer tudi ne bo večjih težav, vendar pri tem potrebuje ogromno zunanjih dejavnosti, kjer bo lahko dodobra sprostil svojo energijo.

  • dog
   Erej
   12
   Tosa inu (Tosa)
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR