Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Valižanski ovčar (Cardigan Corgi)

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 1. FCI skupina - ovčarski in pastirski psi, majhen
  Teža: 11 kg - 17 kg
  Višina: 25 cm - 31 cm
  Barva: vse barve, bela ne sme prevladovati
  Dolžina dlake: kratka, gladka, ostra, z mehko podlanko
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: 12 - 14 let
  Bivalni prostor: hiša z vrtom, stanovanje
  Velikost legla: 5 - 7 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 2
  Zahtevnost nege 3
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 3
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 2

   

  Primeren za: manj izkušene
  Idealen lastnik: fizično aktiven človek, družine s starejšimi otroki

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Cardigan corgi je starejša oblika valižanskega ovčarja (obstaja tudi pembroke). Izvira iz Velike Britanije, na kmetijah pa so ga prvotno uporabljali kot usmerjevalca goveda (s ščipanjem v noge in lajanjem), lovca na škodljivce in stražarja kmetije. Danes je to predvsem odličen družinski pes, zelo primeren družabnik za vsakogar, ki ima ljubeč odnos do živali, primeren je tudi za začetnike.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Ta pes je inteligenten, zelo aktiven, poslušen, sposoben, ljubeč, zvest, vdan in zanesljiv. Do tujcev so lahko nekoliko zadržani, vendar nikoli napadalni. Ker so zaščitniški, so zelo dobri in glasni čuvaji doma. Zelo veliko lajajo. Svojo družino pa naravnost obožujejo.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Dobro se razume z drugimi živalmi, razen pri manjših glodavcih lahko prevlada prirojen lovski nagon. Do drugih psov istega spola je lahko agresiven, zato ga moramo že zgodaj obsežno socializirati in preprečiti razvoj agresivnega vedenja.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Ti psi so dobri z otroki, v kolikor ti spoštujejo psa in razumejo, da tudi pes potrebuje svoj prostor. Zato se bolje ujamejo s starejšimi, obzirnimi otroki.  DLAKA

  Dvojni plašč ima kratko, debelo, vremensko odporno podlanko in daljšo, tršo krovno dlako, ki je nekoliko daljša na zadnji strani nog, na spodnji strani repa ter na vratu, telo se konča z lisičjim repom. Nekateri corgiji se skotijo tudi z daljšo, srednje dolgo dlako. Dlaka je vseh barv, z ali brez belih oznak, vendar bela barva ne sme prevladovati.

  NEGA

  Krtačenje dlake se priporoča enkrat tedensko bo zadostovalo za lepo in zdravo dlako. S kopanjem ne gre pretiravati, le ko je to res nujno potrebno, v vmesnem času pa lahko brez bojazni uporabite tudi suhi šampon.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Pasma ni nagnjena k veliko genetskim boleznim, v nekaterih primerih pa se lahko pojavi: progresivna atrofija mrežnice, siva mrena, glavkom in težave s hrbtom. Ker so nagnjeni k prekomerni telesni teži, se priporoča nadzorovana prehrana in več manjših obrokov dnevno.

  VZGOJA IN TRENING
  Zahteva se zgodnja socializacija in trening poslušnosti. Potrebujejo izredno samozavestnega lastnika, ki jim bo pokazal da je on avtoriteta in da ga more pes brezpogojno ubogati. Je poslušen in se zaradi visoke inteligence hitro uči.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Vsakodnevni sprehodi so obvezni in poleg tega bo zahteval še dodatne aktivnosti. Zelo rad se bo igral z družino, prosto tekal v ograjenem dvorišču in se učil novih trikov.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Dobro se počuti v stanovanju in v hiši, le da je v stalnem stiku s človekom. Tudi znotraj bivališča bo izjemno aktiven, če ne bo dobil zadostne količine zunanjih aktivnosti. Priporočljivo je, da ima možnost prostega izhoda na ograjeno dvorišče, kjer bo lahko brez omejitev tekal in raziskoval. Brez večjih težav pa lahko živi tudi zunaj, na prostem.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR