Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Valižanski terier (Welsh terier)

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 3. FCI skupina – terierji, majhen
  Teža: 9 kg - 10 kg
  Višina: povprečno 39 cm
  Barva: rjava s črnim plaščem
  Dolžina dlake: srednje dolga, trda, resasta
  Odpadanje dlake: minimalno
  Življenjska doba: 12 - 15 let
  Bivalni prostor: stanovanje ali hiša z velikim vrtom
  Velikost legla: 3 - 6 mladičkov

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 2
  Zahtevnost nege 3
  Odpadanje dlake 1
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 2

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: družine s starejšimi otroki, fizično aktiven človek (športnik)

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Pasma izhaja iz Velike Britanije, natančneje iz Severnega Walesa, kjer so jo, že v 18. stoletju prvotno uporabljali za lov na podgane, jazbece, vidre in lisice. Najverjetneje je neposredni potomec prvotnih navadnih, sedaj že izumrlih staro-angleških resastih črno-rumeno-rjavih terierjev in foxterierja, v Veliki Britaniji ga še danes uporabljajo za lov na lisice. Bolj kot v Veliki Britaniji, pa je razširjen v Severni Ameriki. Pri nas je ta pasma relativno redka, čeprav se zdi, da postaja vse bolj priljubljena.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Valižanski terier je vesel, ljubeč, igriv, radoveden, pogumen, aktiven, pozoren in inteligenten pes. Najbolj primeren je za zelo aktivne družine, s katerimi bo lahko dejaven skozi ves dan. Samci so običajno bolj prijateljski, tišji in lažje obvladljivi od samic. So dobri psi čuvaji, saj z laježem vedno opozorijo na dogajanje okoli svojega teritorija. Valižanski terierji zelo radi lajajo, zato je za bivanje v urbanih okoljih in blokovskih naseljih lahko problematično, če jih tega dovolj zgodaj ne odvadimo.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Dobro se razumejo z drugimi živalmi, pozorni moramo biti le na manjše glodavce, saj jih lahko vidijo kot plen. Tudi z drugimi psi istega spola se lahko zapletejo v spopad, zato se priporoča obsežna in zgodnja socializacija, ki prepreči agresivne vedenjske vzorce.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  So potrpežljivi, zato so primerni za druženje tako z mlajšimi, kot s starejšimi otroki, zelo dobro prenašajo tudi bolj grobo igro in niso nikoli agresivni. Kot pri vseh ostalih pasmah, pa se priporoča nadzor odrasle osebe, če so otroci v družini še zelo majhni.  DLAKA

  Ima dvojen kožušček, z nežno podlanko in trdo, žičnato, gosto krovno dlako. Valižanski terierji imajo izredno košate obrvi, brke in brado, kar jim daje značilni videz. Mladički se rodijo popolnoma črni in šele počasi pridobivajo svojo končno barvo, ki je srnje rjava s črnim plaščem ali črno-rumeno rjava, vendar črna lisa na hrbtu ostane.

  NEGA

  Priporoča se tedensko krtačenje, da se odstranijo nečistoče in odmrla dlaka. Striženje tega psa se izvaja dva do trikrat letno. Kopanje izvajajte le, če je nujno potrebno, vendar ne več kot dvakrat letno, če se vam zdi pes umazan, ga preprosto obrišite z mokro brisačo ali uporabite blag suhi šampon.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Načeloma veljajo za zdravo in odporno pasmo, kljub temu pa se lahko pojavijo težave z očmi (luksacija leče), draženje kože, težave s ščitnico in epilepsija.

  VZGOJA IN TRENING
  Takoj ko psa dobite, mu morate postaviti jasna pravila in se jih dosledno držati. Vzgajati ga morate mirno, saj se na grobo, ostro vzgojo slabo odzove, pa vendar mu mora biti jasno, da ste avtoriteta. Valižanski terier je dovolj inteligenten, da se hitro nauči ukazov, pa vendar tudi dovolj premeten, da bo poskušal stvari narediti malce po svoje in drugače, kot bi si vi želeli. Dobri so tudi v lovu, agility-u in flyball-u.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Redni, daljši dnevni sprehodi so nujni, saj potrebujejo veliko gibanja in aktivnosti. Zelo radi kopljejo luknje in plavajo. Imajo zelo veliko energije, ki jo morajo vsakodnevno sprostiti. Primerni so za aktivne lastnike, ki so veliko v naravi in se radi ukvarjajo tudi s športom.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Lahko živijo v stanovanju, vendar se zaradi njihove visoke aktivnosti veliko bolj priporoča življenje v hiši, s srednje velikim ograjenim vrtom, kjer bodo dnevno lahko prosto tekali in raziskovali.

  • dog
   Kiki
   19
   Valižanski terier (Welsh terier)
  • dog
   Sky
   19
   Valižanski terier (Welsh terier)
  • dog
   Can
   13
   Valižanski terier (Welsh terier)
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR