Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

 1. Pasma: Vidrar

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 6. FCI skupina – goniči in krvosledci, velik
  Teža: 40 kg - 48 kg
  Višina: 60 cm – 67 cm
  Barva: vse barve goničev
  Dolžina dlake: dolga, mastna, ostra, štrleča, z gosto podlanko
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: 10 – 12 let
  Bivalni prostor:  hiša z večjim vrtom, lahko pesjak;
  Velikost legla: 5 – 8, povprečno 6 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 4
  Zahtevnost nege 3
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 2
  Čuvaj, ki brani 1

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: fizično aktiven človek (športnik), lovec, družine s starejšimi otroki;

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Vidrar je stara pasma, ki najverjetneje izvira iz Francije. Predniki Vidrarja so najverjetneje Krvosledec, Grifon, Zajčar in različni resasti terierji. Pasma je bila vzrejena za lov na vidre, saj jo odlikuje odličen voh. Z upadom populacije vider in uvrstitvijo le-teh na seznam ogroženih vrst, je tudi priljubljenost Vidrarja med lovci močno upadla. Tako bi pasma v 20. stoletju skoraj izumrla. Kljub temu, da se je pasmi uspelo ohraniti, je danes po vsem svetu zelo redka.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Ta inteligenten, pogumen, živahen pes ima zelo ljubezniv in prijazen karakter. Je odličen družni pes, ki ima močno željo po ugajanju. Včasih je lahko nekoliko trmast in svojeglav, zato je šolanje lahko zahtevnejše. S svojim izjemno razvitim smrčkom rad sledi neznanim vonjem, zato ga ni priporočljivo spuščati s povodca. Potrebuje pa varen prostor za neomejeno raziskovanje in je primernejši za aktivne lastnike. Laja redko, vendar ima globok in prodoren glas. Agresije ta pes nima v sebi. Kot čuvaj se ne bo dobro odrezal, saj je do ljudi po naravi zelo prijazen.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Z drugimi psi in mačkami, ki jih bo vajen od malega, se bo brez težav razumel. Manjše zunanje živali, zlasti pa glodavce, bo, zahvaljujoč močnemu lovskemu nagonu, zagotovo preganjal.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Z otroki je dober, ljubezniv in igriv. Pri manjših otrocih je potrebna večja previdnost, saj se Vidrar za igro zelo navduši in zna biti neroden. Da ne bi prišlo do nesreč, igro vselej nadzorujte.  DLAKA
  Vidrar ima dolgo, dvojno dlako. Zunanja dlaka je gosta, groba in skuštrana. Podlanka pa je mehka in volnena ter psa odlično ščiti pred vodo, mrazom in drugimi vremenskimi vplivi. Izpadanje je povprečno.

  NEGA
  Tega psa je potrebno česati vsaj enkrat tedensko. Redno krtačenje preprečuje vozlanje in skrbi za zdrav, čist in lep kožuh. Pogosto, vsaj 2-3 krat tedensko je potrebno čiščenje in česanje brade, ki je pri Vidrarju nekoliko daljša in mehka, v njo pa se radi zapletejo drobci umazanije. Tudi velike, s plavalno kožico in gosto dlako poraščene tace, je potrebno redno razčesavati, saj se v njih rada nabere umazanija. Redna nega obraza, tac in ušes je ključna za preprečevanje infekcij. Ker ima ta pasma zelo oljnato podlanko, lahko pes včasih oddaja neprijeten vonj. Sprejemljivo je občasno kopanje, približno enkrat mesečno, vendar vselej z blagim pasjim šamponom.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Načeloma so to psi, ki ob primerni prehrani in aktivnosti zlahka ostanejo zdravi. Obstajajo pa tudi nekatere težave, na katere morajo biti lastniki Vidrarjev pozorni: pojavi se lahko displazija kolkov in komolcev, hemofilija, zasuk želodca in nagnjenost k debelosti.

  VZGOJA IN TRENING
  Vidrar ima zelo vesel, pozitiven karakter in se na vse pretege trudi, da bi ustregel lastniku. Kljub temu pa so ti psi po naravi nekoliko svojeglavi, zato šolanje zahteva kar precej potrpljenja. Dobro se odzivajo na nežnejše tehnike, kombinacijo igre in učenja, z veliko pozitivne spodbude in nagrajevanja, zlasti s pozornostjo in igro. Priboljški, zaradi nagnjenosti k debelosti niso priporočljiva metoda nagrajevanja. Pomembno je, da s šolanjem in socializacijo začnete kar se da zgodaj, saj Vidrarji zelo hitro rastejo in zato že zgodaj postanejo težje obvladljivi. Nekaj izkušenj s šolanjem psov se vsekakor zahteva pri tej pasmi, predvsem pa miren, uravnovešen in potrpežljiv karakter.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Ta pes potrebuje kar nekaj dnevne aktivnosti, da ostane vitalen, zdrav in zadovoljen. Obožuje dolge sprehode, tek, igro z družino in zlasti plavanje. Le-to mu omogočite čim pogosteje. Rad hodi na pohode, raziskuje in tudi potuje, saj obožuje spoznavanje novih krajev. Je zelo energičen in vzdržljiv, zato je primeren za bolj aktivne lastnike, ki ga bodo pripravljeni vsakodnevno vključiti v svoje aktivnosti in zadostiti njegovim potrebam po gibanju.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Ta pes se ne priporoča za stanovanje. Doma je relativno neaktiven, zato potrebuje vsaj večji, dobro ograjen vrt. Idealna je hiša v neposredni bližini jezera ali druge stoječe vode, kjer lahko Vidrar redno plava. V zmernih do hladnih temperaturah lahko spi zunaj, če mu je zagotovljeno primerno zavetišče.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR