Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Zahodnosibirska lajka

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 5. FCI skupina – špici in pratipski psi, srednje velik
  Teža: 18 kg - 23 kg
  Višina: 53 cm – 61 cm
  Barva: bela, poper in sol, rdeča ali vsi odtenki sive, črna enobarvna ali lisasta
  Dolžina dlake: dolga, gosta, debela s težko podlanko
  Odpadanje dlake: močno
  Življenjska doba: 10 – 12 let
  Bivalni prostor: zunanji pes, hiša z velikim vrtom;
  Velikost legla: 4 – 8 mladičkov

   

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 3
  Zahtevnost nege 3
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 4
  Potrebna aktivnost 5
  Primeren za otroke 4
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 2
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 4

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: fizično aktiven človek (športnik), družine z majhnimi otroki; ;

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Zahodnosibirska lajka izvira iz Rusije. Je ena od več pasem, ki imajo v imenu besedo »lajka«, ki v prevodu pomeni »lajajoč«. V primerjavi z Vzhodnosibirsko lajko je ta pasma nekoliko lažje zgradbe in ima ožjo glavo. Je tudi pogostejša in bolj uveljavljena v svetu. Zahodnosibirska lajka je bil prvotno spremljevalec profesionalnih lovcev. Odlikuje ga sposobnost, da se specializira za eno vrsto plena, poleg tega pa je hiter in vzdržljiv pes, spodoben loviti tudi v snegu in gostih gozdovih, zato je bil pri lovcih vselej zelo cenjen. Zunaj Rusije je pasma zaenkrat še dokaj nepoznana in redka, znotraj Rusije pa ji popularnost upada s tem, ko lov izumira kot poklicna panoga.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Laika je zelo inteligenten, zvest, ljubezniv in zaščitniški. Je tudi teritorialen in lahko agresiven do drugih psov. Ljudi ima rad in je močno odvisen od njihove pozornosti. Na lastnika se močno naveže in mu je zelo vdan. Tudi do tujcev je prijazen, zato ni najboljši čuvaj. Zahteva izkušenega lastnika in veliko dnevne aktivnosti. Ima močan lovski nagon. Kot namiguje že ime, veliko laja, s čimer komunicira in opozarja lastnika na dogajanje okrog sebe.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Do drugih psov, zlasti tistih istega spola, je lahko zelo agresiven in jih težko sprejme na svoj teritorij. Zato je potrebna obsežna in zgodnja socializacija, da vsaj nekoliko omejimo takšno vedenje, vendar se ga najverjetneje ne bo dalo povsem eliminirati. Tudi manjše živali bo, zaradi močnega lovskega nagona, zagotovo preganjal. Priporočljivo je, da je Zahodnosibirska lajka na sprehodih vselej na vrvici.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  S starejšimi otroki se bo načeloma razumel, če bo z njimi dovolj zgodaj socializiran. Vendar je vselej nujno potreben nadzor odgovorne odrasle osebe.

  DLAKA
  Ta pes ima srednje dolgo in debelo dvojno dlako. Zgornja dlaka je trda in ravna ter nudi odlično zaščito pred vremenskimi vplivi. Podlanka je gosta, zaradi njene gostote pa zgornja dlaka štrli od telesa. Dovoljene barve so: bela, rdečkasta in siva v vseh odtenkih. Dovoljena je tudi črna ali bela z rdečkastimi ali sivimi madeži.

  NEGA
  Zanimivo za ta tip dlake je, da kljub njegovi gostoti in srednji dolžini ni posebej zahteven za nego. Tedensko krtačenje zadostuje, da se odstrani umazanija in odmrla dlaka. Kopanje izvajajte kar se da poredko, da ne bi uničili naravnih zaščitnih olj na dlaki. Pomembna pa je redna in dosledna nega ušes in zob.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Na splošno je to zdrava in odporna pasma, vendar se pojavljajo tudi nekatere genetske bolezni in zdravstvene težave, kot so: displazija kolkov, pogoste poškodbe mišic, bolezni jeter, vraščanje trepalnic, tretja veka, kriptorhizem (nespuščeni testisi), občutljivost na visoke temperature in zasuk želodca.

  VZGOJA IN TRENING
  Ker je trmast, trdoglav in zelo samozavesten, je šolanje lahko precej težavno. Hitro se naveliča ponavljajočih se ukazov, zato naj bo šolanje raznoliko in v več krajših dnevnih intervalih. Težave pogosto povzroča tudi navajanje na čistočo. Potrebuje izkušenega lastnika, ki bo znal vzpostaviti avtoriteto, zaupanje in medsebojno spoštovanje. Potrpežljivost, doslednost in predvsem vztrajnost so, poleg obvezne zgodnje socializacije, ključni.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Ta aktivna pasma zahteva ogromne količine vsakodnevnega gibanja. Poleg dolgih dnevnih sprehodov zahteva tudi veliko prostora za prosto gibanje, tek in raziskovanje. Obvezno je, da je lastnik tudi aktiven športnik. Nezadostna dnevna aktivnost lahko vodi v zdolgočasenost, uničevalno vedenje, lajanje in druge nadležne navade.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Primerni so za hladnejša podnebja, ne prenesejo pa vročine in vlage. Potrebujejo veliko prostora, zato niso primerni za življenje v mestu in še posebej ne v stanovanju. Lahko spijo v pesjaku ali v hiši.

  • dog
   Juki
   14
   Zahodnosibirska lajka
  • dog
   Juki
   12
   Zahodnosibirska lajka
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet Svetovalci

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR