Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

 1. Pasma: Zahodnovišavski beli terier (Westie)

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 3. FCI skupina – terierji, majhen
  Teža: 7 kg – 10 kg
  Višina: okrog 28 cm
  Barva: bela
  Dolžina dlake: srednje dolga, trda, ravna, resasta, z mehko podlanko
  Odpadanje dlake: minimalno
  Življenjska doba: 12 – 14 let, tudi 15 let in več
  Bivalni prostor: v stanovanju ali hiši, prenočevanje notri;
  Velikost legla: 2 – 5, povprečno 3 mladički

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 2
  Zahtevnost nege 3
  Odpadanje dlake 1
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 3
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 2
  Čuvaj, ki opozori 3
  Čuvaj, ki brani 0

   

  Primeren za: začetnike
  Idealen lastnik: družine s starejšimi otroki, starostnik, alergik/astmatik;

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Zahodnovišavski beli terier izvira iz Škotske, kjer so ga vzredili v 19. stoletju. Kot mnogi drugi terierji iz regije, se je tudi zahodnovišavski beli terier uporabljal pretežno za lov na lisice in manjše škodljivce. Dejansko gre za belo različico gomilarja (cairn terierja). Ker tedaj še ni bilo standarda za posamezno pasmo, so ti lovski psi obstajali v najrazličnejših barvah kožuha. Z namerno vzrejo belih terierjev pa je začel lovec, ki je pri lovu nenamerno ustrelil svojega rjavega gomilarja, misleč, da gre za lisico. Tedaj se je zavezal k vzreji belih lovskih psov, ki so v gostem gozdnem podrastju veliko lažje razpoznavni. Danes je zahodnovišavski beli terier predvsem družni pes.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  To je zelo inteligenten, radoživ, radoveden in ljubezniv pes. Velja za eno najbolj priljubljenih družnih pasem nasploh in enega najbolj ljubeznivih terierjev. Kljub temu da so zelo vdani in navezani na človeka, pa to niso naročni psi, ki bi se pustili crkljati. Potrebujejo veliko pozornosti, vendar bolj v obliki igre in aktivnosti, kot pa nežnosti. So dobri čuvaji, saj radi lajajo. Do tujcev so na splošno dokaj prijazni. Šolanje je lažje kot pri večini terierjev, vendar so kljub temu precej trmasti in svojeglavi. Imajo ogromno energije in potrebujejo precej aktivnosti, pa tudi psihične stimulacije. So prave male energijske bombe, vendar so, ob priložnosti, da energijo ustrezno potrošijo, doma mirni in večinoma spijo – med 13 in 22 ur dnevno. So družabni, zabavni psi, ki se najboljše počutijo v živahnem, aktivnem gospodinjstvu.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Zahodnovišavski beli terier raje vidi, če je edini ljubljenček v družini. Z ustrezno zgodnjo socializacijo se ga sicer da navaditi na sobivanje z drugimi živalmi, vendar je ljubosumen in posesiven, ter se lahko hitro čuti zapostavljenega. Z manjšimi, prostoživečimi živalmi, kot so ptiči in glodavci, se ne bo razumel in jih bo, zaradi močnega lovskega nagona, brez dvoma preganjal.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  To je odličen pes za družine s starejšimi otroki. Z vzgojenimi otroki, nad desetim letom starosti, se bo rade volje igral in bo odličen prijatelj, z mlajšimi otroki pa ne bo strpen, če ga bodo vlekli za rep in ušesa in ga stiskali v kot.  DLAKA
  Dlaka je dvojna, zunanja dlaka je ravna, trda in žimasta, podlanka pa mehka in puhasta. Barva kožuha je snežno bela. Izpadanje je minimalno.

  NEGA
  Nega ni posebej zahtevna. Česanje naj bo redno, dvakrat tedensko, da preprečite vozlanje mehke podlanke. Kopanje naj se izvaja čim redkeje ter z blagim pasjim šamponom, saj so ti psi nagnjeni k težavam s kožo. Vsakih nekaj mesecev je potrebno trimanje, dvakrat letno pa tudi puljenje odmrle dlake. Postopek je za psa neboleč, relativno enostaven, in se ga lahko naučite pri pasjem frizerju. Redno skrbite tudi za nego ušes in ustne votline ter krajšanje krempljev.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Zahodnovišavski beli terier je nagnjen k mnogoterim obolenjem. Resnejše dedne bolezni so: Nevrološka bolezen (Globoid cell leukodystrophy), ki povzroča božjastne napade, oslabitev mišičnega tonusa, gluhost in v najhujših primerih celo smrt, degenerativna bolezen kolkov (Legg Parthes), ki se pojavi pri mladičkih in povzroča težave pri hoji ter bolezen rastočih kosti (Craniomandibular osteopathy), ki povzroča deformacijo spodnje čeljusti. Vse tri bolezni so genetske in se pojavijo že v obdobju mladička, enostavno pa se lahko preprečijo z izbiro psa pri odgovornem vzreditelju, ki vzreja izključno zdrave pse.
  Manj resne, a pogoste zdravstvene težave pa so še: velika vsebnost bakra v ledvicah, ki je lahko smrtonosna in se podeduje, saj gre za recesivni gen; sive mrene, kronični pojavi kile, izpah pogačice, gluhost, kožne bolezni in alergije na hrano.

  VZGOJA IN TRENING
  Šolanje tega psa naj se začne zelo zgodaj, vključujoč obsežno socializacijo z drugimi psi, ljudmi, živalmi, predmeti in kraji, s katerimi se bo kuža pogosto srečeval. Ker je inteligenten, se hitro uči, vendar je včasih lahko svojeglav. Za zbrano učenje potrebuje motivacijo. Najbolje se odziva na ljubeče in nežno vzgojo, vendar potrebuje jasno začrtano avtoriteto. Gre za velikega psa v majhnem telesu, ki hitro postane preveč samozavesten in dominanten. Šolanje naj bo odločno, pravično in dosledno. Grobim metodam se bo uprl z vsemi štirimi tačkami in odgovoril z zavračanjem in trmo.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Zahodnovišavski beli terier ima, glede na svojo velikost, visoke zahteve po aktivnosti. Potrebuje vsaj eno uro aktivnega gibanja dnevno, poleg sprehodov pa tudi možnost za prosto tekanje v varnem, ograjenem prostoru. Ker ima veliko energije, lahko nakopičenje le-te pomeni razlog za razvoj neželenih oblik vedenja. Če pa mu omogočite, da svojo energijo na poljuben način vsakodnevno sprosti, bo doma skozi ves dan mirno poležaval in spal.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Ti psi se odlično prilagodijo kateremu koli okolju. Lahko živijo v mestu ali na podeželju, v hiši z velikim vrtom ali stanovanju. Imajo dokaj visoko toleranco tako na mraz kot na vročino. Edini in glavni življenjski pogoj za tega psa je, da dobi zadostno količino aktivnosti ter človeške pozornosti in bližine.

  MR. PETOV IZBOR
  • dog
   Luna
   70
   Zahodnovišavski beli terier (Westie)
  • dog
   Ron
   44
   Zahodnovišavski beli terier (Westie)
  • dog
   Gina
   42
   Zahodnovišavski beli terier (Westie)
  • dog
   Luiza
   42
   Zahodnovišavski beli terier (Westie)
  • dog
   Boni
   41
   Zahodnovišavski beli terier (Westie)
  • dog
   Boni
   37
   Zahodnovišavski beli terier (Westie)
  • dog
   Snoopy
   34
   Zahodnovišavski beli terier (Westie)
  • dog
   Pumpi
   32
   Zahodnovišavski beli terier (Westie)
  • dog
   Ajša
   29
   Zahodnovišavski beli terier (Westie)
  • dog
   Tara
   25
   Zahodnovišavski beli terier (Westie)
  • dog
   Pina
   25
   Zahodnovišavski beli terier (Westie)
  • dog
   Brata Kazi in Karo.
   22
   Zahodnovišavski beli terier (Westie)
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR