Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

 1. Pasma: Zlati prinašalec

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 8. FCI skupina – prinašalci, šarivci in vodni psi, srednje velik
  Teža: 27 kg - 37 kg
  Višina: 51 cm – 61 cm
  Barva: vsi odtenki zlate ali pšenične
  Dolžina dlake: dolga; gladka ali rahlo valovita
  Odpadanje dlake: močno
  Življenjska doba: 10 – 13 let
  Bivalni prostor: hiša z vrtom
  Velikost legla: povprečno 8 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 4
  Zahtevnost nege 4
  Odpadanje dlake 4
  Zahtevnost vzgoje 2
  Potrebna aktivnost 4
  Primeren za otroke 5
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 4
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 1

   

  Primeren za: začetnike
  Idealen lastnik: fizično aktiven človek (športnik), družine z majhnimi, lovec;

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Zlati prinašalec je danes ena izmed najbolj priljubljenih pasem. Izhaja iz Velike Britanije, natančneje iz škotskega visokogorja, njegove korenine segajo v 19.stoletje. Predniki današnjega zlatega prinašalca izhajajo iz parjenja prvega rumenega prinašalca "Nous" iz neregistriranega zaroda črnih kodrastih prinašalcev, ki pa so se skozi nadaljnja leta mešali še z gladkodlakimi prinašalci, irskimi setri in kasneje tudi s peščeno obarvanimi bloodhoundi, da bi izpopolnili pasmo. Barvni odtenki kožuha zlatih prinašalcev tistega časa se razlikujejo, od lisičje rdeče do svetlo kremne, kot tudi dolžina dlake.
  Danes glede na videz ločimo angleško in ameriško različico pasme. Angleški prinašalci so kompaktnejši, močnejših kosti, daljše dlake in svetlejše barve. Ameriški pa imajo daljše tačke in karakteristike, ki so bolj podobne izvorni pasmi (lov, sledenje).

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Zlati prinašalec je inteligenten, ljubeč, samozavesten, aktiven, močan in prijazen pes. Je izredno družaben in obožuje človekovo družbo, posebno rad pa je tudi v družbi drugih živali, zaradi česar je resnično odličen družinski pes. Zlati prinašalec je tudi dober pes čuvaj, saj bo z laježem vselej opozoril, kadar bo pristopil tujec, vendar pa ne bo napadel. Odlično so se izkazali tudi kot terapevtski psi in kot psi vodniki. Zlati prinašalec je zelo primeren za iskanje pogrešanih oseb, ter za iskanje ponesrečencev v ruševinah.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Odlično se ujame tako z drugimi psi kot z vsemi domačimi živalmi, zato je glede tega skrb odveč.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  So izjemno potrpežljivi in ljubeči z otroki, tako da tudi pri mlajših ne bo nikakršnih težav. Zaradi velikosti psa naj bo pri zelo majhnih otrocih prisotna odrasla oseba, saj kuža lahko otroka prekucne in nenamerno prestraši.  DLAKA
  Zunanja dlaka je vodoodporna, gosta, svetleča in je lahko gladka ali rahlo valovita. Podlanka je gosta in mehka, ter skrbi da psa ne zebe. Barve dlake se gibljejo od nežno krem do intenzivne zlate. Dlaka je vodo- in vremensko odporna. Odpadanje je močno.

  NEGA
  Dnevno krtačenje je priporočljivo, med česanjem pa moramo biti posebno pozorni na bolhe, klope, semena trav ali razdraženo kožo. Priporoča se preventivna zaščita pred zajedavci. Svetuje se redno umivanje s suhim šamponom, kopanje pa izvajajte le, ko je res nujno, z zelo blagim pasjim šamponom, saj je koža zlatega prinašalca zelo občutljiva. Poskrbeti je potrebno za redno krajšanje krempljev, ter pregledovanje in čiščenje ušes.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Nagnjeni so k displaziji kolkov, prirojenim težavam z očmi, težavam s srcem, epilepsiji in kožnim alergijam. Ker zlahka pridobijo prekomerno težo, pozornost namenite tudi ustrezni in uravnovešeni prehrani.

  VZGOJA IN TRENING
  Šolanje se priporoča, vendar je zaradi visoke inteligence psa učenje običajno zelo enostavno in hitro. Trening je najbolje začeti zgodaj, ko je kuža še majhen, predvsem pa mora biti nežen in dosleden. Odlični so na različnih pasjih tekmovanjih – agility, lov, sledenje, odkrivanje, prinašanje, poslušnost, ipd. Zlati prinašalec je primeren tudi za začetnike brez izkušenj, saj bo ta pes omogočil čudovito izkušnjo in pomagal pri prvih korakih tudi svojemu lastniku.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Za svojo psihično in fizično kondicijo potrebuje živahen in dolg dnevni sprehod, jogging ali tek ob kolesu. Izjemno radi tudi plavajo in prinašajo žoge ter druge igrače.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Primerni so tako za življenje v stanovanju, kakor tudi na prostem, zunaj hiše. Če bo kuža živel v stanovanju, je nujna skrb za zagotavljanje zadostne količine gibanja, zunaj pa se bo odlično počutil v srednje velikem ograjenem dvorišču.

  • dog
   Nesa
   271
   Zlati prinašalec
  • dog
   Max
   233
   Zlati prinašalec
  • dog
   Ari
   203
   Zlati prinašalec
  • dog
   Lajka
   187
   Zlati prinašalec
  • dog
   Ajša
   181
   Zlati prinašalec
  • dog
   Pika
   154
   Zlati prinašalec
  • dog
   Tela
   150
   Zlati prinašalec
  • dog
   Don
   139
   Zlati prinašalec
  • dog
   Buco
   137
   Zlati prinašalec
  • dog
   Pana
   137
   Zlati prinašalec
  • dog
   Tia
   137
   Zlati prinašalec
  • dog
   Aruna
   133
   Zlati prinašalec
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR