Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Nenavadna in koristna riba.
 1. Pikasti oklepničar - Pterygoplichthys gibbiceps

  PIKASTI OKLEPNIČAR PTERYGOPLICHTHYS GIBBICEPS


  1. ETIMOLOGIJA
  Ime ribe izvira iz stare grščine

  • pterygion = krilo, jadro
  • pleion = več
  • ichthys = riba
  • gibbus = grba


  2. RAZVRSTITEV
  ROD: Loricariidae
  DRUŽINA : Hypostominae


  3. IZVOR
  Močno razširjen po perujski in brazilski Amazonki. Našli so ga tudi v Rio Orinoco.


  4. VELIKOST
  Zrastejo 45 - 50 cm.


  5. POSTAVITEV AKVARIJA IN PARAMETRI VODE
  Zaradi svoje velikosti je neprimeren prebivalec premišljenega "aquascape" akvarija. Če akvarijskih rastlin ne bo pojedel, jih vsaj konstantno pulil iz podlage. Pikasti oklepničar je riba ki je primerna za večje akvarije - min. 150 x 60 x 60 cm (540 l) s kvalitetnim biološko mehanskim filtrom. Kar se dekoracije tiče potrebuje korenino, ki jo tudi "strga" in primerno veliko skrivališče. Barva in granulacija peska sta vaša odločitev. pH : 6.5 - 7.8 T : 23.0 - 27.0°C


  6. PREHRANA
  So omnivorji (vsejedci). V naravi se prehranjujejo z rastlinami, algami, potopljenimi sadeži in mrhovino. V akvariju imajo ponavadi funkcijo algojedca (sploh jim teknejo rjave mehke alge) a jim majhna količina alg ne more predstavljati celotnega jedilnika. Nujno jih je dohranjevati in sicer s suho hrano, zmrznjeno (trzači, artemijami, kozicami, školjkami, fileji rib) in svežo hrano (grahom, špinačo, solato, bučkami, korenjem in deževniki).


  7. IZBIRA PREBIVALCEV
  Zaradi njihove miroljubnosti jih lahko naselimo k številnim ribjim vrstam, če je le akvarij dovolj velik. Niso plenilci, z njimi lahko sobivajo ribe od neonk do oskarjev in arovan. Najbolj pogosto so naseljeni z velikimi ostrižniki. Problematični znajo biti samo v smislu teritorialnosti do osebkov iste vrste, oziroma do podobnih rib.


  8. RAZMNOŽEVANJE
  Pri odraslih ribah je spolni dimorfizem dokaj izrazit. Samci imajo zadebeljeno izboklino v predelu kloake. Razmnoževanje v akvariju je možno a izredno zahtevno, saj za to potrebujemo ogromen akvarij in ogromne tunele, ki so nek približek razmnoževanju v naravi. Tam si v breg reke ali v dno izkopljejo tunel ali votlino v blato.


  9. ŽIVLJENJSKA DOBA

  Pričakovana življenjska doba je 25-35 let.


  10. ZANIMIVOSTI

  Poznamo ga pod številnimi imeni , med drugim Ancistrus gibbiceps, Glyptoperichthys gibbiceps, Liposarcus altipinnis, L083, L165, Sail Fin Pleco, leopardji plekostomus... Kot mladički so zelo plašni in se skrivajo , odrasli pa postanejo zelo zaupljivi in jih lahko tudi hranimo iz roke. Ob kvalitetni oskrbi in dobri prehrani lahko v prvem letu življenja zraste do 30 cm.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR