Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Odkrijte več o teh čudežnih čistilcih alg.
 1. Polžki Clithon sp - čudežni "čistilci" alg

  Mali lepotci iz družine neritidae so majhna vrsta polžkov. Odrasle živalce merijo povprečno 0,7 cm premera lupine (hišice). Ta je trdna, kot pri morskih polžih, iz nje pa izraščajo trnasti izrastki. S svojo barvitostjo in vzorci pritegnejo pozornost prenekaterega akvarista.

  Glede kemičnih in fizikalnih parametrov vode niso zahtevni. V naravi živijo v vodah od mehkovodnih potočkov do brakičnih voda.

  V sladki vodi se ne razmnožujejo uspešno. Za normalen razvoj iz ličink v polžke potrebujejo brakične vode. Polagajo do 1mm velike bele zapredke jajčec, ki počasi propadejo. V naravi ti zapredki počijo in iz njih prosto plavajoče mikroskopsko majhne ličinke odnese do bibavičnega pasu, kjer se razvijajo naprej.

   

  Zapredki jajčec

  Prehranjujejo se z  različnimi vrstami pritrjenih rjavih in zelenih alg. Imajo zelo velik apetit in so izjemno uspešni pri odstranjevanju alg  iz površin kamnov, korenin, stekla ... Zaradi njihove male velikosti in teže lahko plezajo  po rastlinah.  Tako odstranijo tudi alge z listov rastlin. To je ena glavnih lastnosti pri odločitvi za njihov nakup.

  Hitro se lahko zgodi, da počistijo vse njim dostopne alge v akvariju. Če želimo to doseči, jih je treba hraniti s kvalitetno hrano za talne organizme, ki vsebuje  alge (npr. Prodac; algae wafers, Tropical; spirulina super forte).

  Pri vnašanju polžkov v akvarij je treba paziti, da se jih pravilno položi na podlago, saj  se kaj hitro zgodi, da se sami ne bodo mogli postavit na nogo.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR