Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Naj so dolgi in viseči ali pa kratki in štrleči – uhlji naših štirinožnih prijateljev potrebujejo nego!
 1. Pregled in čiščenje uhljev

  Naj so dolgi in viseči ali pa kratki in štrleči – uhlji naših štirinožnih prijateljev potrebujejo nego, saj lahko le tako ostanejo čisti in zdravi.

  Psi imajo poraščena ušesa, v njih nastaja ušesno maslo, vanje pa se radi ujameta tudi umazanija in vlaga. Kombinacija vsega naštetega ustvarja idealno okolje za razvoj bakterij, glivic in pršic. To lahko vodi do vnetij, zato je potrebno redno pregledovati in čistiti uhlje. Še posebej je takšna nega pomembna za pse z dolgimi in visečimi uhlji, pa tudi tiste z bolj poraščenimi uhlji, saj je dostop zraka do uhljev v teh primerih zelo otežen, posledično pa je okolje idealno za razvoj bakterij in pršic.

  Da bi se še pravočasno izognili težavam, ki jih le-te povzročajo, se pregleda uhljev lotimo na sledeč način: uhlje najprej pregledamo na zunanji strani, pozorni smo na vozle in morebitne parazite. Če ne opazimo posebnosti, je čas, da pokukamo še v notranjost uhlja. Uhelj nežno privzdignemo in pregledamo sluhovod. Če zaradi dlake v ušesu ne vidimo notranjosti, je najbolje, da jo pristrižemo. Pri pregledovanju notranjosti uhlja smo pozorni na umazanijo, preveliko količino ušesnega masla, pordelost, izcedek in na morebiten neprijeten vonj, ki izhaja iz uhlja. Pretirano izločanje ušesnega masla, pordelost, konstantno praskanje po ušesu, neprijeten vonj, stresanje z glavo, bolečine in oteklost, so znaki vnetja ali druge bolezni ušes. Kavni usedlini podoben suh izcedek v uhlju kaže na prisotnost ušesnih pršic. V takšnih situacijah je kužka potrebno peljati k veterinarju.

  Kaj potrebujemo za nego in čiščenje ušes?


  Potrebujemo sredstvo za čiščenje pasjih ušes ali pa mineralno olje ter vata. Vatiranih palčk ne smemo uporabljati, saj lahko z njimi hudo poškodujemo notranjost ušesa. Če ima pes zelo poraščena ušesa, potrebujemo tudi škarje z zaobljeno konico, da nežne kože ušesa ponesreči ne poškodujemo. Priporočljivo je, da nam pri čiščenju uhljev nekdo pomaga in miri kužka.

  Ko je naš pomočnik na svojem mestu, vse potrebščine pa tudi, je čas, da se lotimo naloge. Če je uhelj na notranji strani umazan, ga očistimo tako, da vato navlažimo z mineralnim oljem ali s sredstvom za čiščenje pasjih ušes in z nežnimi krožnimi gibi očistimo površino. Če opazimo, da ima kuža v ušesu preveč ušesnega masla, v ušesni kanal kanemo nekaj kapljic sredstva za čiščenje pasjih ušes in masiramo bazo uhlja. Ko se maslo stopi, ga obrišemo s kosmom vate in pustimo psu, da strese z glavo in tako dokončno posuši svoje uhlje. Prepogosto in preveč agresivno čiščenje uhljev lahko ravno tako privede do vnetja ušesa. Uhlje čistimo nežno, sredstva za čiščenje pasjih uhljev pa uporabljamo v skladu z navodili, ki so jim priložena.

  Nega ušes naših kosmatincev je zelo pomembna pri ohranjanju njihovega zdravja. Vedno je bolje preprečiti bolezen, kot pa jo zdraviti. Ob koncu vsakega čiščenja uhljev kužka nagradimo s priboljškom.

  Tukaj pa najdemo VSE ZA NEGO PASJIH UŠES.

  Helena Jagodic

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR