Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali

Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Psi jih obožujejo, mi pa jih tako radi razvajamo! Katere priboljške naj izberemo za našega kosmatinca?
 1. Priboljški – kateri, koliko, kdaj?

  Pasji priboljški predstavljajo pomemben pripomoček v življenju psov in lastnikov. S priboljški izkažete svojemu pasjemu ljubljenčku naklonjenost in ljubezen, pri treningu pa vam lahko služijo kot nagrada za njegovo dobro opravljeno delo. Vendar lastniki pogosto uporabljajo preveč priboljškov.


  S priboljški je potrebno ravnati racionalno in zmerno. Vedeti morate točno, koliko priboljškov sme vaš pes zaužiti in izbrati različico, ki je hranljiva in zdrava.  Poslastice lahko izboljšajo zdravo prehrano in naj ne bi nikoli zavzemale več kot 10% dnevnega vnosa zaužite hrane. Zato je pomembno, da zaužitim količinam skrbno sledite, saj lahko prekomerna uporaba priboljškov vodi v nezdrave navade, kot so debelost ali pa izbirčnost pri hrani.

  Poznamo različne vrste priboljškov, izbira pa je čedalje bogatejša. V nadaljevanju vam bomo predstavljamo najbolj pogoste:


  1. Pasji piškoti


  Trdi, hrustljavi piškoti so na voljo v različnih okusih, oblikah in velikostih. Seveda je jasno, da mora biti velikost priboljška prilagojena velikosti vašega psa. Izberite blagovno znamko, ki izpolnjuje enake standarde kot visokokakovostna pasja hrana. Čim več sestavin naj bo naravnega izvora.

  Piškot je preprost priboljšek, s katerim psa nagradimo ali ga preprosto pocrkljamo.

     


  2. Mehki priboljški


  Mehke poslastice so prav tako na voljo v različnih okusih in oblikah. Majhni, a izjemno okusni in dišeči grižljajčki so izvrstna motivacija za trening! Poskrbimo, da izberemo čim manjše priboljške, da se pes med ponavljanjem vaje ne naveliča hrane - lahko jih celo prelomimo oziroma prerežemo na manjše koščke!

     

  3. Žvečilke


  Žvečilni priboljški za zobe in priboljški, podobni kostem – niso narejeni iz živalskih kosti ampak iz koruznega škroba, prešane goveje kože ali pa drugih prebavljivih materialov; lahko pa izberemo popolnoma naravne sušene mesne izdelke, kot so bikovke ali svinjska ušesa.

  Žvečljivi priboljški spodbujajo zdravje ustne votline, saj čistijo zobe in krepijo žvekalne mišice, hkrati pa izpolnjujejo naravni pasji nagon po žvečenju. Seveda pa mora biti pes med žvečenjem pod stalnim nadzorom.

  Take žvečilke so odlične za samostojno zaposlitev - na primer, ko želimo, da se pes doma umiri, ko nimamo časa, da bi mu posvetili vs našo pozornost ali ko ga navajamo na bivanje v hišnem boksu ali vožnjo z avtomobilom.

     

  4. Naravne kosti


  Naravne kosti so za pse zdrave in jih mora pasja prehrana vsebovati, vendar pa moramo biti pri doziranju izredno previdni, saj nekaterim psom povzročijo prebavne težave. Nikoli ne smemo psu dajati kuhanih, pečenih ali kako drugače toplotno obdelanih kosti, saj so lomljive in trde; sprejemljive so samo surove mesnate kosti! Izognimo se tudi svinjskim kostem in pa trdim govejim kostem- kost, ki je dovolj trdna, da nosi več sto kilogramov teže živali je praviloma trša od pasjih zob, tako pa lahko pride do neljubih poškodb zobovja!

  V boljše založenih trgovinah za hišne ljubljenčke lahko dobimo surove zmrznjene žvečilke, ki so za psa varne in popolnoma naravne!

     


  5. Naravno rogovje


  Izvrstna alternativa sušenim žvečilkam in surovim kostem so žvečilke iz naravnega rogovja. Psu lahko ponudimo jelenovo, damljakovo ali bivolovo rogovje, katera se med seboj razlikujejo po trdoti.

  Jelenjadi vsako leto naravno odpadejo rogovi, tekom sezone pa jim zrastejo novi, večji. Jelenovi rogovi so okrogli in zelo trdni, zato so primerni za zelo izkušene grizače. Nekoliko mehkejši so damjakovi rogovi, ki so ploski in tako primerni za mladičke in starejše pse.

  Rogovje vodnih bivolov je sestavljeno iz roževine in zelo čvrsto, zato je primerno za močne pse.

     

  6. Priboljški za čiščenje zob


  Če ima vaš kuža težave s higieno zob in sutne votline, hkrati pa ni naklonjen ščetkanju zob, mu lahko ponudimo funkcionalne priboljške za nego zob. Te praviloma vsebujejo sestavine, ki skrbijo za odstranjevanje madežev in zobnega kamna ter osvežujejo dah, prav tako pa so oblikovani tako, da med žvečenjem kar najbolj učinkovito čistijo zobke vašega psa. Tako združimo prijetno s koristnim in poskrbimo za čistočo ustne votline!

     

  Izberimo zdrave priboljške!


  Poslastice polne sladkorja in maščobe niso dobre niti za ljudi niti za pse! Poiščite raje priboljške narejene iz celih zrn kot je npr. žito, ali iz posameznih virov beljakovin (kot sta piščanec ali jagnjetina). Pri nagrajevanju s človeško hrano se izogibajte siru, krekerjem, piškotom in drugim podobnim namiznim dobrotam.

  Sveža hrana kot npr.korenje, jabolka, pusto meso, perutnina ali morska hrana pa lahko v zmernih količinah psu koristijo. Nikoli mu ne dajte grozdja, rozin, čokolade ali čebule – to je za zanj strupena hrana. Vedno se posvetujte z veterinarjem glede vsake vrste hrane za vašega ljubljenčka. Ne pustite, da se pes naje priboljškov pred obroki. 

  Na tržišču je velik nabor različnih priboljškov. Potrudite se in izberite najbolj kakovostne in zdravju prijazne. Če je vaš štirinožni prijatelj zdrav in uživa uravnoteženo prehrano, mu bo občasna poslastica vsekakor obogatila življenje. 


  Urška Repas, Andreja Fegeš

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR