Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Spoznajte miroljublno in nezahtevno ribico, ki uspešno poleša akvarij.
 1. Pritlikava ustonoša

  PRITLIKAVA USTONOŠA (Pseudocrenilabrus nicholsi)

   

  Pritlikava ustonoša je nezahtevna in miroljubna vrsta ustonoše. Ta vrsta izvira iz voda Demokratične Republike Kongo. V naravi se ribice zadržujejo v počasi tekočih potokih in rekah, jezerih, namakalnih kanalih, poplavnih ravnicah. Voda je tam čista, rahlo obarvana s tanini. Po dnu najdemo listje, veje in korenine, breg je močno zaraščen z obvodnim rastlinjem, po površini plavajo različne plavajoče rastline.

  Voda v akvariju s temi ribicami naj bo srednje trda in Ph nevtralna. Ker slabo prenašajo vodo obremenjeno z dušičnimi spojinami, je treba 1/3 vode tedensko redno menjavati, da ribe ne zbolijo. V akvariju vsaj 60L gojimo enega samca s haremom vsaj treh samičk, v večjem akvariju lahko gojimo tudi več samcev s primernim haremom samic.

   

  Postavitev akvarija naj bo podobna kot v naravi z veliko skrivališč, debli, ki segajo do vodne gladine, zasajen naj bo z rastlinjem, na površini naj plava nekaj plavajočih rastlin, za obarvanost vode uporabimo šotni ekstrat, liste tropskega mandlja Cattapa sp. ali storžke jelše. Hranimo jih s kakovostno suho hrano namenjeno vsejedim ostrižnikom, ne pozabimo pa tudi na zamrznjeno hrano, predvsem na razne vrste zamrznjenih rakcev (Artemia sp., Mysis sp., Krill).

   

  V času drsti pripravi samec jamico v pesku, kamor vabi svoje samičke. Po drstitvenem plesu, se ribici zdrstita v jamico, nato samička sproti pobira ikre v usta, kjer jih zadržuje približno 10 dni. Samica skrbi za zarod približno 14 dni, nato jih zapusti lastni usodi. Če želimo ribice uspešno zdrstiti, priporočamo, da samičko z ikrami prestavimo poseben gojitveni akvarij, kjer bomo kasneje tudi lažje skrbeli za mladice. Mladice hranimo s pravkar izleženimi naupliji Artemia sp. in živimi ali zamrznjenimi kotačniki. Za hitrejši razvoj in lepše barve priporočamo redno uporabo multivitaminov za akvarijske ribice (Sera Fishtamin, JBL Atvitol).

   

  Temperatura: 22-26°C
  Ph: 6,0-8,0
  Gh: 5-20

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR