Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

V obdobju človeške socializacije se odvija še ena zelo pomembna pod-faza – prva faza strahu...
 1. Prva faza strahu (pod-faza človeške socializacije) 8-12 tednov

  V obdobju človeške socializacije se odvija še ena zelo pomembna pod-faza – prva faza strahu, ki traja nekje med osmim in dvanajstim tednom. To je čas v katerem pes reagira na nove predmete in ljudi s strahom, namesto z radovednostjo. Vendar to nikakor ne nakazuje nekega splošnega značaja »boječke«. Gre le za popolnoma običajno prehodno fazo, v kateri se psiček uči pazljivosti in previdnosti.

  Ta faza je izredno pomembna predvsem zaradi negativnih izkušenj, ki imajo lahko trajne posledice. Izkušnje, ki se bodo psičku v tem času zdele grozljive, boleče ali travmatične, lahko postanejo stalna bojazen za vse življenje, ki jih bomo težko odpravili, ali pa bo to celo nemogoče.
  To je ključna lastnost tega obdobja, kajti enake izkušnje v kasnejšem obdobju bi imele veliko manj negativen ali trajen učinek. Izrednega pomena je psičkova percepcija izkušnje in ne percepcija situacije lastnika. Neka situacija, ki se bo vam zdela povsem običajna in varna, je lahko za psička zelo strašljiva in grozeča. In ključno je ravno njegovo doživljanje novosti, ki morajo biti pozitivne in zabavne.
  Zelo verjetno je, da bo psiček, ki bo v tem obdobju doživel fizično ali psihično travmo, razvil odziv izogibanja in umikanja pred vsem neznanim. Psički, ki jim ni omogočena pravilna socializacija, v tem obdobju pogosto postanejo pretirano plašni ali napadalni ter zato nepredvidljivi.

   

  Zato je izredno pomembna pazljiva socializacija, s katero lahko ublažite to obdobje in pretirane občutke bojazni ter strahu. S pravilno socializacijo pomagate psičku spoznavati novosti, s katerimi ga postopoma, nežno in pazljivo seznanjate. Moč in burnost vplivov – zvok, slika, množica ljudi, sesalec, itd. – počasi stopnjujete in povečujete. Tako ima psiček čas, da se polagoma navaja na nove »nevarnosti«.
  Ponovno poudarjamo, da je tu ključno izpostavljanje novim doživetjem, ljudem in psom. Nova poznanstva in izkušnje morajo biti varne, zanimive in zabavne. Tako bo psiček postal zaupljiv in družaben.
  Prav tako ponavljamo, da morata biti prva vzgoja in šolanje v tem obdobju razdeljena na kratke epizode ter polna pozitivnih izkušenj in seveda za psa zabavna.
  Pes bo kasneje mnogo bolje prilagojen in prijeten družabnik, če to obdobje preživi z mamico in ostalimi mladički. Ob opazovanju kako mamica in bratci reagirajo na njemu strašljive dražljaje, se lažje spopada z lastnim strahom. V tem obdobju se utrjujejo lekcije iz predhodnega obdobja – uravnavanje moči ugriza, pravila komunikacije v pasjem svetu, psičkovo mesto znotraj hierarhije krdela, navezovanje na in interakcija z ljudmi…
  Čeprav smo že večkrat poudarili, da psiček ne sme zapustiti legla pred 8 tednom starosti, se toplo priporoča, da zaradi vsega zgoraj omenjenega ostane v »domači pasji šoli« pri mamici in sorojencih do nekje desetega do dvanajstega tedna. Takrat je običajno tudi tranzicija v novi dom k novemu lastniku veliko lažja in manj travmatična, saj se takrat končuje tudi prvo obdobje strahu.
  Ključno za to obdobje je, da so vsa nova izkustva zabavna, pozitivna in varna! Veliko interakcije z novimi ljudmi in psi, mnogo zabavnih in pozitivnih novosti in izkušenj. Vse pa morajo biti zanj varne, za kar morate poskrbeti vi.

  Vsakič, ko se psiček nečesa ustraši, bodite potrpežljivi in mu to stvar (drugega psa, človeka, televizijo, avto, itd.) postopoma predstavite, da se ji uspe počasi približati, jo prevohati in ugotoviti, da ni nič groznega. Če v prvo ne uspe, postopek ponavljajte dnevno, da bo s časom spoznal, da ni nobene nevarnosti.
  Vedno pustite psičku čas, da sam razišče potencialno nevarnost in v svojem tempu dojame, da ni ogrožen. Prav tako mu morate dati čas, da se navadi na nova okolja in nove zunanje vplive. Nikar ga ne silite nekam ali k nekomu, kamor sam očitno ne želi iti oziroma še ni pripravljen.
  Če je možno ga spoznajte s čim več novimi psi (različnih spolov, pasem in velikosti). Seveda prijaznimi, da se znebi strahu in postane samozavestnejši. Nikakor ga ne izpostavljajte neprijaznim in napadalnim psom, ker bo razvil strah pred tujimi psi.
  Pogosto naj pride v stik z mnogimi novimi prijaznimi ljudmi obeh spolov. Predvsem z otroki, ki pa morajo biti poučeni o tem, kako naj ravnajo s psičkom. Pri interakciji z otroki morate imeti vedno popoln nadzor nad situacijo in možnost psička odstraniti, če se ustraši hitrih gibov ali glasnih vzklikov. Ne dovolite, da bi otroci psička dvigovali ali se ga grobo dotikali.
  Učenje novih stvari – predvsem vzgoja in prvotno šolanje - naj bo v tem času kratko, zabavno in pozitivno naravnano. Vzgoja naj poteka preko pohval in priboljškov, nikakor grajanja.
  Na primer vožnja z avtom naj bo kratka (le par minut), v avto vzemite nekaj priboljškov in njegovo najljubšo igračko. Nato se ustavite na kakem zanimivem kraju, da bo pes povezoval vožnjo z avtom z nečim zabavnim in zanimivim.
  Enako velja za prvi obisk veterinarja, ki naj bo zabaven in poln slastnih dobrot (priboljški, igračka, pazljivo poznanstvo z ostalimi živalmi v čakalnici). Zato je tako pomembno, da predhodno najdete pravo veterino in izberete svojega veterinarja.

  V tem času je pomembno, da pes ne dobi nobenih slabih izkušenj saj jih bo pomnil do konca življenja. Posebej bodimo pazljivi pri druženju z otroki in ostalimi živalmi, da ne bodo psa nehote prestrašili ali ga poškodovali.
  V tem obdobju se močno odsvetuje, da bi psička selili iz znanega okolja ali le-to spreminjali. Če je le možno naj v tem času še ne odide k novemu lastniku. Je pa zelo dobrodošlo, če lahko novi lastnik psička v tem obdobju obiskuje.
  Obvezni obisk pri veterinarju (zaradi cepljenja) mora biti zabaven in pozitiven, drugače bodo prihodnji obiski zelo težavni. Odsvetujejo se vsakršne ne nujne operacije in nepotrebni obiski veterinarjev.
  Enako velja za daljše in stresne vožnje z avtom, saj bo avto postal sinonim neprijetnega počutja.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR