Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Nega pasje dlake je izjemnega pomena, ne samo za izgled, temveč za zdravje in splošno dobro počutje psa ...
 1. Redna nega pasje dlake

  Nega pasje dlake je izjemnega pomena, ne samo za izgled, temveč za zdravje in splošno dobro počutje psa. Lepo negovan kosmatinec nam bo v ponos, hkrati pa med redno nego psa dodobra pregledamo in se tako prepričamo, da v dlaki nima vozlov ali tujkov, na koži pa ni poškodb ali hot-spotov.
  1. Pranje in šamponiranje


  Pravzaprav se nega pasje dlake z izjemo trimanja ne razlikuje prav veliko od nege naših las. Kužke je potrebno, seveda odvisno od pasme in tipa dlake, kopati, česati, striči in trimati. Kopanje naj ne bo prepogosto. Psa s šamponom skopamo, ko je to potrebno – ko je umazan, prašen, ko ima neprijeten vonj. Da ga pomirimo pred kopanjem – sploh če to ni njegovo najljubše opravilo – ga pred tem skrtačimo. Voda naj bo topla, ne vroča, šampon pa prilagojen potrebam dlake našega psa. Na tržišču najdemo šampon prav za vsak tip in barvo dlake- med drugim taki, ki poudarijo barvo (za bele, črne ali rdeče pse), šampone za večji volumen dlake, za grobo resasto dlako, za občutljivo kožo, ... Po potrebi v dlako vtremo še pasji balzam. Najbrž je odveč opozorilo, da moramo šampon in balzam po nanosu temeljito izprati. Po kopanju našega kosmatinca dobro osušimo z brisačami, brisačo pa bomo najverjetneje potrebovali tudi sami, saj se večina kužkov po kopanju zelo rada otresa. Preden se s psom odpravimo ven, naj se njegov kožušček dobro posuši.

  2. Česanje in krtačenje

  Pogosteje kot kopanje, pa naj bo na našem seznamu opravil česanje. Če ima naš pes kratko in gladko dlako, je krtačenje potrebno enkrat tedensko. Najprej z gumijasto krtačo odstranimo odmrle kožne celice, umazanijo in odmrlo dlako, potem s ščetinasto krtačo odstranimo vse odpadle dlake. S česanjem začnemo na glavi in nadaljujemo navzdol po telesu, repu in tacah.

  Če smo lastniki psa s srednje dolgo dlako, naj bo česanje naša vsakotedenska rutina, če pa ima naš pes dolgo dlako, naj bo česanje le-te naše vsakodnevno opravilo. Zanj potrebujemo žičnato in ščetinasto krtačo. Najprej z žičnato krtačo razčešemo vozle in odstranimo mrtvo dlako, s ščetinasto krtačo pa nato odstranimo odpadle dlake. Psa češemo od glave navzdol v smeri rasti pasje dlake. Ne pozabimo na rep.

  3. Striženje in urejanje pričeske

  Kar se tiče striženja, so potrebe psov različne. Nekaterim pasmam dlaka raste hitreje, zato jih je potrebno ostriči pogosteje. Pogostost striženja tako prilagodimo svojim željam in potrebam našega psa. Striženje lahko prepustimo strokovnjakom – pri nas je čedalje več pasjih salonov, kjer bo profesionalec hitro in temeljito poskrbel za pasji kožušček.

  Če pa želimo za frizuro svojega psa poskrbeti kar sami, bomo potrebovali krtačo, glavnik, strojček za striženje pasje dlake ali pa škarje. Pri pripomočkih za nego psa velja, da se pri nakupu ne splača gledati na ceno, saj so dražji izdelki tudi precej bolj kvalitetni in vam bodo dobro služili vrsto let.

  Psička seveda najprej umirimo, pripravimo prostor in vse pripomočke. Psa najprej temeljito skrtačimo, razvozlamo morebitne vozle, šele nato poprimemo za strojček za striženje ali pa škarje. Z glavnikom počešemo dlako v nasprotni smeri rasti, nato pa strižemo pramen za pramenom. Ko smo dokaj zadovoljni opravljenim, počešemo dlako v smeri rasti in preverimo, če smo jo postrigli povsod enakomerno. Če je treba, še enkrat ponovimo postopek striženja. Na koncu kužka skopamo, da odstranimo ostanke postrižene dlake.


  Helena Jagodic

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR