Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Zakaj ima moj pes slab zadah in kako se ga rešiti?
 1. Slab zadah pri psu

  Zvečer se udobno namestimo na kavču, prižgemo televizijo z najljubšo nadaljevanko in k sebi pokličemo našega pasjega prijatelja, ki se stisne k nam, nam da moker poljubček… ampak fuj! Kako mu smrdi iz gobčka! Vam je to znano? Zakaj ima naš kuža tako slab zadah in kako ga izboljšati?


  slab zadah pri psu

  Slab zadah po večini povzroča slaba ustna higiena in posledično bolezen dlesni, v katerih se zadržujejo bakterije in povzročajo neprijeten vonj. Bakterije pa lahko poleg zadaha povzročijo tudi celo vrsto resnih zdravstvenih težav! Zato je izjemno pomembno, da tudi pri našem najboljšem prijatelju ohranjamo čiste zobe in zdravo ustno votlino!


  Poleg slabe higiene pa lahko neprijeten zadah povzroči tudi nekakovostna prehrana, morebitno uživanje iztrebkov ter razne bolezni, kot so sladkorna bolezen in bolezni ledvic ali jeter.


  Kaj povzroča slab zadah?

  Zobne obloge so pogosta težava, s katero se srečujejo vse živali. Posledica zobnih oblog so vnete dlesni, ki ljubljenčkom poleg slabega zadaha pogosto povzročajo celo vrsto dodatnih zdravstvenih težav. Bolečine ob vnetju ustne votline otežujejo prehranjevanje, bakterije v ustih pa lahko zaidejo tudi v krvni obtok živali, kjer škodljivo vplivajo na delovanje srca, ledvic, jeter in dihal.


  Če mehkih zobnih oblog redno ne odstranjujemo, se začnejo v njih odlagati mineralne snovi iz sline, zato iz prvotnih mehkih oblog nastane trd zobni kamen, ki se močno oprime površine zob. Mehke obloge lahko z zob brez večjega napora odstranimo z rednim ščetkanjem in z ustrezno ustno higieno, ko pa se enkrat formira zobni kamen, odstranjevanje ni več tako enostavno in v večini primerov je potreben stomatološki poseg.


  Nalaganje oblog je odvisno od prehrane in higiene, znano pa je, da so nekateri psi žal že genetsko nagnjeni k slabšim zobem, ravno tako, kot je to prisotno tudi pri ljudeh.  čiščenje zob pri psu

  S čim lahko učinkovito in preprosto očistimo pasje zobe?

  Čiščenje pasjih zob je lahko enostaven proces v kolikor svojega psa v to navajamo že od malih nog. Poleg mehanskega čiščenja z zobno ščetko imamo na voljo tudi nekaj drugih načinov čiščenja zob, zato lahko izberemo takšnega, ki bo našemu psu najbolj odgovarjal oziroma izberemo kombinacijo le teh.


  Ščetkanje


  Je najbolj učinkovit način ohranjanja čistih zob. V specializiranih trgovinah najdemo raznovrstne ščetke za pasje zobe – ščetke so različnih velikosti, nekatere imajo celo več glav in so bolj gibljive, da z njimi lažje dosežemo skrite kotičke. Skupno jim je, da so zelo mehke. Človeške ščetke s trdimi ščetinami ne pridejo v poštev, saj lahko psa ranijo in mu celoten postopek zelo zamerijo. Če nam je lažje, si lahko omislimo silikonski naprstnik, katerega prav tako uporabimo za umivanje pasjih zob. Uporabimo lahko tudi pasjo zobno pasto. Le-te so za psa slastnega okusa in niso namenjene izpiranju.


  Geli in dodatki k prehrani


  Poznamo veliko različnih zobnih gelov ali sprejev, kateri ne zahtevajo ščetkanja, marveč jih le nanesemo na pasje zobe in dlesni ter jih pustimo učinkovati. Večinoma vsebujejo encime, ki zobne obloge hitro zmehčajo in razkrojijo. Na enak način delujejo tudi razni praški, katere lahko dodamo kar v pasjo hrano. Tak način je bolj prijazen za pse, ki ne marajo ščetkanja.


  Dentalni priboljški


  Delujejo s fizičnim odstranjevanjem oblog, saj so posebej oblikovani tako, da dosežejo kar najbolj oddaljene kotičke pasjih zob in jih s pomočjo drgnjenja ob žvečenju odstranijo. Mnogi dentalni priboljški imajo dodane posebne sestavine, ki psu osvežijo dah.


  Žvečenje naravnih mesnih kosti ali suhomesnatih žvečilk


  Imajo enak princip delovanja, kot dentalni priboljški in igrače, seveda pa je ta način 'ščetkanja zob' za psa daleč najbolj zabaven. Volkovi v naravi zdravje in čistočo zob ohranjajo z žvečenjem hrane, enako pa lahko omogočimo tudi našim hišnim ljubljenčkom! Poznamo mnogo vrst suhomesnatih žvečilk, če pa naš kuža to prenaša, pa mu lahko ponudimo tudi surovo mesno kost - nujno pazimo, da ni toplotno obdelana ter da ni pretrda!  Redna skrb za pasje zobe in ustno higieno se brez dvoma izplača, saj se tako ognemo možnim veterinarskim stroškom in poskrbimo za dobro počutje in zdravje našega psa!

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR