Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Mladička čim prej naučimo hišne čistoče!
 1. Učenje mladička kam na pasji WC

  Vsakega mladička je potrebno najprej naučiti kje bo lahko opravljal svoje potrebe oziroma kje se »nahaja pasji WC«. V petem tednu starosti lahko vzreditelj že v leglu začne z osnovno vzgojo (sedi, stoj, lezi, počakaj, hoja ob vrvici), navajanjem na hišna pravila in na hišno čistočo.

  Pasji mladiček mora potrebo opravljati veliko pogosteje, kot to počno odrasli psi. Hkrati pa mladiček po prihodu v naš dom še nima prirojene želje, da bi hišo ohranjal čisto, saj se takrat še ne zaveda, da je to pravzaprav njegov domač teritorij. Psi se sčasoma načeloma navadijo na hišno čistočo sami, v kolikor imajo priložnost, da opravijo svoje potrebe na pravem mestu. Pri navajanju pa jim lahko z marsičem tudi pomagamo. Učenje mladička na sobno čistočo se lotite z veliko potrpljenja in poskrbite da bo zanj to zabaven učni proces.


  navajanje psa na čistočo

  Kako kužka navadimo na opravljanje potrebe na pravem mestu?

  Z vidika hišne čistoče je priporočljivo, da mladičku po prihodu v novi dom začasno omejimo gibanje. Pripravimo večjo ogrado in po tleh položimo plenične podloge ali časopisni papir. Pasje pleničke so bolj vpojne in so uporabne večkrat, medtem ko je potrebno časopis zaradi slabše vpojnosti takoj pospraviti. V to ogrado postavite tudi pasji posodici in mladičkovo ležišče. Njegov nagon bi mu praviloma moral preprečevati, da bi opravljal potrebo v svoji postelji, zato se bo hitro navadil opravljanja potrebe na pleničko. Sčasoma prostornino pokrito s pleničkami zmanjšujte, dokler ne bo ostala le ena. Ko bo pes vestno in vsakič opravljal potrebo na pleničko, lahko ogrado umaknete in ga pustite, da se giblje tudi po drugih prostorih. Pleničko lahko nesemo tudi s seboj na sprehod in jo položimo na travo. Če se kuža nanjo polula, ga izdatno pohvalimo in nagradimo s priboljški. Tako bo dojel, da je zunaj najboljše mesto za opravljanje potrebe. Učenje psička naj poteka postopoma in ga tako kasneje naučite, da kosmatinček sprehod in zunanje okolje poveže s pasjim WC-jem.


  Nezgod ne kaznujemo!

  Mladička nikoli ne smemo kaznovati ali mu smrčka poriniti v lužico, kot so to svetovali nekoč, saj je to za kužka zelo neprijetno, hkrati pa ne bo razumel zakaj mu to počnete in bo posledično izgubil zaupanje v vas! Vsa vzgoja naj poteka izključno skozi pozitivne izkušnje – pohvalo, priboljšek in ljubkovanje. Za vsako dobro in zaželeno vedenje ga nagradite. Nikdar pa ga ne kaznujte ob neželenem vedenju. Če ga ujamete pri neželenem ravnanju, ga okarajte z izbrano besedo (npr. »ne«, »fuj« ali »narobe«). Pomembno je, da po tem mesto dobro očistite s specializiranimi čistili, sicer bo vonj mladička vedno privlačil, da bo vselej uriniral na istem mestu.


  psa naučiti na wc

  Znaki, da mora mladiček na potrebo

  Psiček vam lahko hitro pokaže kdaj mora na potrebo. Pri opazovanju njegovega vedenja bodite pozorni na nemirno prestopanje, vohljanje po tleh ali praskanje po vratih. Nekateri mladički vas na to opozorijo tudi s cviljenjem.


  Redni izhodi so pomembni!

  Redni sprehodi so lahko v veliko pomoč pri navajanju male kepice na pasji WC, da pes potrebo opravlja zunaj. Praviloma morajo mladički na potrebo takoj, ko se zbudijo ter v roku pol ure od obroka. Vmes pa nekje na vsake dve do tri ure. Če je le mogoče, ga tedaj peljite ven na travo. Tudi ponoči bomo še nekaj časa morali vstajati in psička voditi na sprehod, saj mladički ne zmorejo dolgo časa zadrževati potrebe – prav tako kot človeški dojenčki.


  Preverite ponudbo vseh primernih pripomočkov za navajanje na sobno čistočo v spletni trgovini!


  Z nekaj potrpežljivosti, doslednosti in predvsem s časom se bo kuža zlahka navadil hišne čistoče, daj so psi na splošno čista bitja in praviloma ne opravljajo potrebe na svojem domačem teritoriju.

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR