Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Kar se mladiček nauči, to odrasel pes zna; vendar pa je treba pridobljeno znanje negovati in osveževati celo življenje.
 1. Učenje poteka celo življenje

  Tako kot človek, tudi pes potrebuje določeno število ponovitev, da se nauči in si zapomni določeno povelje. Vendar pa to, da se je povelja uspešno naučil, ne pomeni nujno, da si ga bo zapomnil, če ga ne bo redno uporabljal. Zato mora tudi pes svoje poznavanje ukazov od časa do časa ponoviti. Če povelja niso dosledna, si jih seveda ne bo zapomnil.

   

  Predvsem pa jih lahko začne ignorirati, če naučenih povelj redno in dosledno ne uporabljate. V kolikor pri vaših zahtevah glede pasjega vedenja ne boste dosledni in mu boste nekaj časa dopuščali neubogljivost ter svojeglavost, vas vaš pes kmalu ne bo več jemal resno.

   

  Žal se to pogosto zgodi lastnikom, ki prenehajo s pasjo šolo. Med obiskovanjem pasje šole pridno vadijo razna povelja in vsaj nekaj deset minut dnevno posvetijo šolanju. Pes se na to navadi, saj to postane del njegove dnevne rutine, poleg tega pa se s tem prične graditi nov odnos med lastnikom in psom. Po končanem tečaju pasje šole pa lastniki pogosto začnejo zanemarjati redno ponavljanje povelij in pogosto popuščajo pri neželenem vedenju. Tako lahko postane pes zmeden in začne dojemati povelja kot nekaj, kar mu ni potrebno upoštevati, če mu to takrat pač ne paše. Zato strokovnjaki toplo priporočajo, da lastniki vztrajajo s šolanjem in ponavljanjem naučenih povelij tudi po končani pasji šoli. Vadba ukazov in trikov naj postane dnevna rutina.

   

   

   

  Načeloma se psi radi učijo, vendar za to potrebujejo strpnost, čas in krajše premore. Zato je priporočljivo, da jih učimo po en ukaz naenkrat, v krajših učnih seansah. Pri učenju povelij ni tako pomembno katere ukaze in geste uporabljamo, glavno je, da so ti za isti ukaz vselej enaki. Za šolanje z metodo nagrajevanja je pomembno tudi, da psa šolamo kadar je lačen. Pri šolanju si lahko pomagamo tudi s klikerjem, metodo nagrajevanja, kjer ob uspešni izvedbi ukaza s klikerjem spustimo zvok in psa nagradimo s priboljškom. Sčasoma pes zvok klikerja prepozna kot pohvalo želenega vedenja.

   

  ''Seveda pa je razlika med šolanjem in vzgojo zelo velika – šolanje se nanaša na učenje ukazov in trikov, vzgoja pa je vsakdanje potrjevanje želenega vedenja."

   

  Za želena vedenja je priporočljiva uporaba pohval in nagrad. Če psa pohvalimo, ko naredi nekaj zaželenega, bo to početje povezal s prijetnim občutkom. Za nagrado in pohvalo se bo pripravljen tudi potruditi. Pomembno je, da s prijaznim tonom glasu izrečemo pohvalo, lahko pa mu ponudimo tudi priboljšek ali pa se z njim na kratko poigramo s cufo ali priljubljeno igračko.

   

  Grajanje in kaznovanje psa se odsvetuje, zlasti v primeru, ko psa pri neželenem vedenju nismo neposredno zalotili. Namesto grajanja neželeno vedenje zgolj ignorirajte, ter ustrezno nagrajujte zaželene oblike vedenja. Pes bo kmalu spoznal katere oblike vedenja mu prinesejo vašo pozornost.

   

  Pes se, tako kot človek, celo življenje uči, mi pa mu moramo zagotoviti doslednost in rutino. Tudi po končanem tečaju v pasji šoli je potrebno vaditi ukaze, želena vedenja nagrajevati, nezaželena pa ignorirati. Le tako bo naš kuža še naprej priden, življenje z njim pa kar se da prijetno.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR