Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Kako začeti z vzgojo svojega novega družinskega člana ... 
 1. Vzgoja in šolanje na splošno

  Tukaj bomo poskušali odgovoriti na vprašanje, ki si ga zastavi - ali bi si ga vsaj moral zastaviti - vsak novopečeni lastnik, ko svojega štirinožnega prijatelja prvič pripelje domov: »Kaj pa zdaj?«.

  Vzgoja psa se prične v trenutku, ko prvič vstopi v vaše skupno bivališče. Odnos kakršnega boste vzpostavili tedaj, bo temelj za vse, kar boste s kužkom počeli v nadaljevanju. Zato se poskušajte že na začetku upreti moledujočemu pogledu in prosečemu cviljenju – vsakršno popuščanje zastavljenim pravilom se vam bo kasneje maščevalo. Če boste popuščali v prvih mesecih, bo pes že zgodaj spoznal, kako lahko manipulira z vami in kaj si sme dovoliti... Pasja psihologija je preprosta: pes potrebuje red in disciplino ter jasno zastavljena pravila! Če psu enkrat nekaj dovolimo, drugič pa prepovemo, bo zaradi tega le zmeden. Prav tako nima nobenega smisla, da mu nekaj dovolimo »izjemoma«. Zato si je vredno zapomniti: vzgoja vašega ljubljenčka poteka od prvega dne in traja skozi celotno pasje življenje.


  Kakšna je razlika med vzgojo in šolanjem?

  Nadvse pomembno je razlikovanje med vzgojo in šolanjem. Vzgoja psa v praksi pomeni učenje sobivanja s človekom – se pravi vsakodnevna praksa, ki se ji mora pes privaditi oziroma se je priučiti že zelo zgodaj in katero bo upošteval vse svoje življenje z vami. Vzgoja se začne od dneva, ko prinesemo mladička domov in traja do konca njegovega življenja. To niso specifični ukazi in stroga povelja, temveč preprosto sistem obnašanja, ki ga pes mora upoštevati kot način življenja in sodelovanja z lastnikom. Šolanje pa pomeni učenje psa, da se bo odzval s točno določeno reakcijo.

  Priporočljivo je, da se mladiček prične šolati nekje okrog približno šestega meseca starosti in opravi vsaj osnovni tečaj poslušnosti. Psa je mogoče šolati tudi kasneje, vendar je pri odraslih psih veliko težje odpravljati neželene oblike vedenja. Seveda pa je z veliko mero vztrajnosti in doslednosti mogoče psa tudi tedaj še prevzgojiti.

  Nikoli ne bo dovoljkrat povedano, kako pomembno je šolanje za psa, da se izognemo vsem poznejšim težavam in nesporazumom, ko pes vsiljuje gospodarju svojo voljo. Osnovnih ukazov, zlasti odpoklica, da se ustavi, da počaka ali da se vrne, učimo mladička predvsem zaradi njegove lastne varnosti, no, pa tudi zato, da ne tekamo za njim po cesti ali travniku in ne moledujemo in se ne jezimo na njega zaradi njegove neubogljivosti. Psi, ki se posebej radi učijo in so zelo dojemljivi, pa se lahko naučijo tudi določenih trikov, ki so namenjeni bolj sprostitvi in zabavi za oba, tako za lastnika kot za psa. Formalno šolanje traja od začetka do zaključka šolanja v pasji šoli, vendar pa se mora vsak pasji lastnik zavedati, da je povelja treba ponavljati in jih uporabljati dosledno, sicer jih bo pes, tako kot človek, pozabil.

  Na kratko povzeto: vzgoja je učenje vedenja, šolanje pa je učenje poslušnosti.

  Pasja šola ali šolanje doma?

  Pogosto se pasji lastniki znajdemo pred dilemo – psa v celoti šolati doma ali v pasji šoli? Šolanje doma se priporoča le za izredno izkušene lastnike. Vsaj osnovni tečaj poslušnosti v pasji šoli je zelo priporočljiv, za vse pse in lastnike. Seveda pa šolanje v pasji šoli ne pomeni, da je vaše delo končano, takoj ko zapustite tečaj. Ukaze je potrebno redno ponavljati in vaditi tudi doma, sicer pasja šola ne more obroditi sadov. Discipline, reda in dela se bosta v pasji šoli naučila oba – lastnik in kuža. Inštruktor vam v pasji šoli samo nakaže smernice šolanja in pravi način učenja, lastnik pa ukaze s psom izpili doma.

  Katere so še prednosti šolanja psa v pasji šoli? Poleg tega, da vas ukazov naučijo strokovnjaki, ki lahko glede na sposobnosti in fizične značilnosti psa prilagodijo tudi način izvajanja določenih povelij, pes v pasji šoli pridobi tudi nujno potrebno socializacijo in se nauči pravilnega odnosa do drugih psov. Poleg tega se pri šolanju med lastnikom in psom zgradi trden, obojestransko spoštljiv in ljubezniv odnos, ki pomeni uspešno sobivanje v prihajajočih letih.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR