Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Priljubljen plazilec, za katerega se odloča vse več ljubiteljev kuščarjev.
 1. Zeleni bodičasti legvan

  ZELENI BODIČASTI LEGVAN


  (Sceloporus malachiticus)
  Eng: emerald swift, green spiny lizard

   

  Zeleni bodičasti legvan je dobil ime po bodičasto oblikovanih luskah ter zeleni in modri obarvanosti samcev. Ime legvan izhaja iz sorodnosti z legvani. Življenjski prostor so oblačni visokogorski pragozdovi v višini med 600 in 3800 m (Savage, 2002) nadmorske višine. Vrsta je živorodna!


  OGROŽENOST: Najmanj ogrožen po rdečem seznamu IUNC.


  RAZŠIRJENOST: Centralna Amerika, El Salvador, Honduras, Nikaragva, Kostarika, Panama.


  VELIKOST: povprečna velikost se giblje okoli 20 cm.


  ŽIVLJENSKA DOBA: Ob primerni oskrbi živijo preko 10 let.


  PREHRANA: Žužkojeda vrsta, prehranjuje se z različnimi žuželkami in pajkovci. V ujetništvu so zanj najprimernejša hrana neleteče muhe in neleteče vinske mušice, majhne kobilice, majhni črički in murni, za spremembo na jedilniku pa jim lahko občasno ponudimo tudi ličinke hrošča mokarja. Žuželke obvezno posipavamo s kalcijevim prahom ter vitamini. Priporočamo tudi, da predhodno nahranimo žuželke, ki so namenjene za hrano, s kvalitetno in z vitamini bogato prehrano »gut loading«.


  NAMESTITEV: Za enega kuščarja zadošča terarij velikosti 60 x 30 x 30 cm, za par naj bo terarij vsaj 80 x 40 x 40 cm. Terarij uredimo z debli, vejami in kamenjem za plezanje, zasadimo ga s pravimi rastlinami in mahovi. V terariju vzdržujemo 65% zračno vlažnost podnevi ter 85-95% vlažnost ponoči. Temperatura terarija naj znaša okoli 23°C podnevi z lokalno vročo točko pod grelno žarnico med 28-32°C. Ponoči naj pade temperatura v terariju na sobno temperaturo, vendar ne pod 15°C. Terarij osvetljujemo s kvalitetnimi sijalkami, katere sijejo UVA ter UVB spekter. V terariju gojimo vedno le enega samca in eno ali več samic, saj so samci močno teritorialni. Ker je vrsta izredno hitra, se rokovanje te vrste odsvetuje. Je izredno primerna vrsta za gojenje v naravno urejenem vivariju.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR