Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Sončna svetloba ima v življenju želv in drugih dnevno aktivnih plazilcev zelo pomembno vlogo.
 1. Želve in pomembnost UVB sevanja

  Kopenske želve se zelo rade sončijo na jutranjem in poznopopoldanskem soncu. Tako se ogrejejo, kar jim omogoča normalno prebavo. Poleg ogrevanja ima sončna svetloba v življenju želv in drugih dnevno aktivnih plazilcev še eno zelo pomembno nalogo.

  Kopenske želve živijo v različnih okoljih po vsem svetu. Znane so po svojem trdnem oklepu, ki jim nudi zaščito pred plenilci. Praviloma so počasne, a vztrajne, in so znane po svoji dolgoživosti, pri čemer nekatere vrste doživijo celo več kot sto let. Prehranjujejo se večinoma z rastlinami, včasih pa tudi z majhnimi žuželkami in drugimi živalskimi viri. Kopenske želve se razmnožujejo z odlaganjem jajc v luknje v zemlji, iz katerih se po določenem času izležejo mladiči. Njihovo preživetje je močno odvisno od okoljskih dejavnikov, kot so podnebje in razpoložljivost hrane. Mnoge vrste kopenskih želv je dandanes ogroženih zaradi izgube habitata, onesnaženja in nezakonite trgovine. Naravovarstveniki in raziskovalci si prizadevajo za njihovo ohranitev z različnimi projekti, vključno z vzrejo v ujetništvih in izobraževanjem javnosti. Nekatere vrste kopenskih želv so postale tudi priljubljeni hišni ljubljenčki, kar prinaša dodatne izzive pri zagotavljanju ustrezne skrbi in okolja. Te živali so pomemben del ekosistema in njihova prisotnost pomaga ohranjati zdravje okolja, zato je njihovo ohranjanje ključno za biotsko raznovrstnost. Spodaj preverite pomembnost UVB sevanja za želve.


  UVB želva

  UVB osvetlitev

  Preko UVB sevanja, ki predstavlja nevidni del spektra sončne svetlobe, se namreč v koži kopenskih želv in drugih plazilcev aktivira prekurzorska spojina, ki je potrebna za tvorbo vitamina D3. Ta vitamin je silno pomemben za vsrkavanje kalcija iz prebavil in omogoča normalno rast in razvoj okostja živali. Odsotnost UV sevanja in/ali pomanjkanje kalcija v prehrani privede do bolezenskega stanja, ki mu pravimo presnovna bolezen kosti. Ta se v začetni fazi kaže z mišičnimi krči in splošno oslabelostjo živali, kasneje pa, če vzroka ne odpravimo, lahko pride do hudih deformacij oklepa in drugega okostja ter prezgodnjega pogina živali.


  Želvam, ki niso izpostavljene sončnemu sevanju, je treba zagotoviti ustrezno osvetlitev, ki zagotovi dovolj intenzivno svetlobo in zadosten delež UV sevanja. Za omenjeno skupino želv je primerna kombinacija dveh fluorescentnih cevi in sicer Exoterra Repti Glo 2.0 in Exoterra Repti Glo 5.0. Le obe cevi skupaj zagotovita ustrezno jakost osvetlitve in ustrezen delež UVB sevanja. Ker fluorescentne žarnice sčasoma oslabijo, jih je treba po šestih do devetih mesecih delovanja nadomestiti z novimi. Osvetlitev lahko zagotovimo tudi z univerzalno živosrebrno žarnico, kot je Exoterra Solar Glo, ki zagotovi ustrezen delež vidne in UV svetlobe ter toplote hkrati.


  kopenska želva

  Dodatni nasveti za primerno skrb za želve

  Preverite pomembnost še nekaterih drugih stvari, ki jih želve potrebujejo v svojih terarijih.


  Pitna voda

  Želve v naravi zelo rade pijejo, če imajo le imajo priložnost. V ujetništvu jim zato priskrbimo plitko posodico s čisto vodo, v katero lahko zleze cela žival. Voda naj ne bo globlja od ene tretjine višine oklepa živali. Posoda pa naj bo takšna, da bo omogočala varen izhod živali. Priporočljivo je, da želve dvakrat na teden položimo v plitev podstavek z mlačno vodo, v kateri se žival okopa in napije.


  prostor za želve


  Želve v naravi obožujejo sončno svetlobo, saj je pomembna za tvorbo vitamina D3, kar preprečuje presnovne olezni kosti. Z ustrezno umetno osvetlitvijo, prehrano in opremo, ki jo lahko kupite v trgovini za male živali, boste poskrbeli za zdravje vaše želvice.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR