Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali

Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Sončna svetloba ima v življenju želv in drugih dnevno aktivnih plazilcev zelo pomembno vlogo.
 1. Želve in UVB

  Kopenske želve se zelo rade sončijo na jutranjem in poznopopoldanskem soncu. Tako se ogrejejo, kar jim omogoča normalno prebavo. Poleg ogrevanja ima sončna svetloba v življenju želv in drugih dnevno aktivnih plazilcev še eno zelo pomembno nalogo.

  Preko UVB sevanja, ki predstavlja nevidni del spektra sončne svetlobe, se namreč v koži kopenskih želv in drugih plazilcev aktivira prekurzorska spojina, ki je potrebna za tvorbo vitamina D3. Ta vitamin je silno pomemben za vsrkavanje kalcija iz prebavil in omogoča normalno rast in razvoj okostja živali. Odsotnost UV sevanja in/ali pomanjkanje kalcija v prehrani privede do bolezenskega stanja, ki mu pravimo presnovna bolezen kosti. Ta se v začetni fazi kaže z mišičnimi krči in splošno oslabelostjo živali, kasneje pa, če vzroka ne odpravimo, lahko pride do hudih deformacij oklepa in drugega okostja ter prezgodnjega pogina živali.

  Želvam, ki niso izpostavljene sončnemu sevanju, je treba zagotoviti ustrezno osvetlitev, ki zagotovi dovolj intenzivno svetlobo in zadosten delež UV sevanja. Za omenjeno skupino želv je primerna kombinacija dveh fluorescentnih cevi in sicer Exoterra Repti Glo 2.0 in Exoterra Repti Glo 5.0. Le obe cevi skupaj zagotovita ustrezno jakost osvetlitve in ustrezen delež UVB sevanja. Ker fluorescentne žarnice sčasoma oslabijo, jih je treba po šestih do devetih mesecih delovanja nadomestiti z novimi. Osvetlitev lahko zagotovimo tudi z univerzalno živosrebrno žarnico, kot je Exoterra Solar Glo, ki zagotovi ustrezen delež vidne in UV svetlobe ter toplote hkrati.

  Želve v naravi zelo rade pijejo, če imajo le imajo priložnost. V ujetništvu jim zato priskrbimo plitko posodico s čisto vodo, v katero lahko zleze cela žival. Voda naj ne bo globlja od ene tretjine višine oklepa živali. Posoda pa naj bo takšna, da bo omogočala varen izhod živali. Priporočljivo je, da želve dvakrat na teden položimo v plitev podstavek z mlačno vodo, v kateri se žival okopa in napije.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR