Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Če boste pravilno izpeljali učenje, bo odpoklic sam po sebi psu nagrada.
 1. Dober odpoklic - Jure Pribičevič, Alfakan

  Dober odpoklic je nekaj kar lahko naučimo vsakega psa. Ni pomembno koliko je star, kakšne pasme je, spola ter kakšne težave ima ali jih je imel … Treba se je le odločiti, da želite izboljšati njegov odpoklic, pridobiti znanje in pridno vaditi. Vsak si to zasluži in vsak lahko to ima. Če boste pravilno izpeljali učenje, bo odpoklic sam po sebi psu nagrada.


  1. Odpoklic začnite trenirati v nevtralnem okolju brez motenj


  Na začetku trenirajte odpoklic v stanovanju, garaži, na hodniku … Trenirajte ga nekje, kjer ni motenj, ki bi lahko psa zmotile. Če nimate druge možnosti in ga boste trenirali zunaj, izberite okolje, kjer motenj ne bo veliko. Če bo v začetku učnega procesa zunaj preveč motenj, pes ne bo želel prit. Večinoma vodniki delajo napako, ker potem psa prosijo da pride in silijo v njega. To pa pri psu doseže ravno obraten učinek. Naš cilj je, da si bo pes želel prit k nam.

  2. Oblikujte orodja in nagrade


  Pred treningom odpoklica morate oblikovati orodja in nagrade, ki si jih bo pes želel. Za psa je nagrada nekaj, kar zadovolji vsaj enega od njegovih nagonov. Npr. če boste psu za nagrado dajali hrano, mora ta psu predstavljati nagrado. Preden začnete vpeljevat hrano kot nagrado za trening odpoklica, mora pes sistem hranjenja iz roke že poznati. Ne morete hkrati začeti trenirati odpoklica in hranjenja iz roke. Željo po hrani je treba dvignit že doma, pred učnim procesom. Če boste npr. za nagrado uporabljali igro, mora biti tudi ta najprej izoblikovana.
  3. Poskrbite za varnost in preventivo - uporabljajte dolg povodec


  Če odpoklic vašega psa še ni zanesljiv, psa ne spuščajte s povodca. Pazite na varnost svojega psa in uporabljajte dolg povodec. Če ga še nimate, začnite trenirati najprej v ograjenih prostorih (hodnik, garaža, vrt,…). Dolg povodec vam omogoča kontrolo nad psom in ko ga pokličete, ne more izbrati drugega vedenja kot tega, da pride k vam. Ne date mu torej možnosti delanja napak in pes se tako ne more naučiti narobe.

  4. Zadržan odpoklic


  To je tehnika, ki daje fenomenalne rezultate. Na začetku vedno trenirajte samo to tehniko odpoklica, ki ga lahko uporabite tudi kasneje za dvig motivacije. Pomočnik psa drži in ga rahlo vleče nazaj. Vodnik psa motivira in steče stran. Pes vleče v eno smer (za vodnikom), pomočnik pa rahlo v drugo smer, kar v psu povzroči veliko željo po tem, da bi sledil svojemu vodniku. Ta sistem deluje kot napet lok. Pomočnik ne sme motiti psa. Vodnik se nato obrne proti psu in če je pes skoncentriran na vodnika ga za nagrado pokliče. Pes iz prej ustvarjene tenzije čuti da je prost in se izstreli kot puščica pri loku. Če pes gleda stran, voha po tleh oz. ni zainteresiran za vodnika ga ta NE kliče.

  5. Motivacijske tehnike


  Obstaja veliko motivacijskih tehnik, med njih sodi tudi zadržan odpoklic. Spodaj so predstavljene 3:

  • Dolg odpoklic: če ste do zdaj klicali psa iz 10, 20 m in če ste že v fazi učnega procesa, kjer lahko trenirate tudi zunaj, poskusite psa poklicat iz daljše razdalje (recimo okrog 40, 50 m). Dolžina v psu vzbudi veliko motivacijo in pes lahko razvije z večjo razdaljo višjo hitrost.
  • Ping pong odpoklic: pomočnik in vodnik se postavita narazen v poljubni razdalji (na začetku naj ne bo prevelika). Pomočnik drži psa, vodnik ga pokliče in nagradi, ko pride do njega. Ko pes poje vso hrano, psa pokliče pomočnik in ga nagradi, ko pride do njega. Ko pes hrano poje, ga spet pokliče vodnik in tako naprej. Pazite da ne pretiravate s količino odpoklicev.
  • Variirajte nagrado: na sprehodu bodite za psa kot vrečka presenečenja, bodite nepredvidljivi glede nagrade. Pes lahko za nagrado dobi različno količino hrane, enkrat lahko dobi žogico, enkrat igračko za vlečenje, spet drugič lahko gre v vodo …

  6. Odpoklic naj bo glavna stvar na sprehodu in naj predstavlja nagrado


  Ne pretiravajte s količino treningov. Psu mora biti odpoklic pozitivna asociacija in smisel sprehoda. Če trenirate pravilno lahko že v roku 20 dni naredite velik premik v izboljšanju vašega odpoklica. Vaš glavni cilj naj bo, da bo pes dojemal odpoklic kot božič.

  7. Ne kličite psa v prazno


  Velikokrat vodniki delajo napako, da kljub temu, da nimajo dobrega odpoklica, psa spustijo iz povodca. Pes nato nekaj vidi (npr. drugega psa, človeka ali mačko), vodnik ga začne klicati, čeprav ve, da je velika verjetnost, da pes na klice ne bo prišel. Kaj s tem učijo svojega psa? Učijo ga, da na klic ni treba priti. Za nagrado se potem še igrajo s psom, stečejo za mačko .... Ne kličite torej psa v prazno, ampak ga raje naučite dobrega odpoklica.

  Psi s slabimi odpoklici so obsojeni na povodec, vodniki pa z omejevanjem izbire glede možnosti sprehodov. Psa ne morejo spustiti niti na mestih, kjer bi jih sicer lahko. Psi z dobrimi odpoklici pa dobijo svobodo in njihovi vodniki samozavest.

  Jure Pribičevič, Alfakan

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR