Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

S čim hranimo ptice pozimi in kako namestimo ptičjo hišico?
 1. Hranjenje ptic pozimi

  Predvsem pozimi se ptice v iskanju hrane približajo našim naseljem. Da jih bomo lahko opazovali, jim namestimo krmilnice in ptičje hišice ter jim tako tudi pomagamo premagati mrzle dni.


  Zakaj krmiti ptice?

  Strokovnjaki trdijo, da hranjenje ptic pozimi nima pomena za njihovo ohranjanje. Zagotovo pa je to čudovita priložnost za opazovanje ptic in eden izmed načinov za razvoj našega odnosa do njih. Posebej otroci tako krepijo odnos do ptic in razvijajo vrednote ohranjanja narave. Prav iz tega razloga ornitološka društva vseeno priporočajo hranjenje ptic pozimi.  Je lahko hranjenje ptic škodljivo?

  Da preprečimo prenos bolezni med pticami, skrbno in redno čistimo krmilnico preden nasujemo svežo hrano. Hrano dajemo v zmernih količinah, da preprečimo njeno zastajanje in razvoj potencialnih patogenov.

  S čim hranimo?

  Pozimi zaradi nizkih temperatur živali potrebujejo bolj kalorično hrano, saj veliko energije porabijo za vzdrževanje telesne temperature. Velja, da ptice hranimo le s hrano, ki jim je dostopna tudi v naravi. Ptic ne hranimo z ostanki človeške hrane, saj je ta pogosto začinjena in kuhana. Pticam ponudimo semenske mešanice in pogače, ki so izjemno hranljive.

  Tudi izbira ptičje hišice je pomembna - naj bo pokrita, da se hrana ne zmoči, iz strehe pa redno čistimo zapadli sneg in led. Hišico postavimo v zavetje, stran od močnih vetrov. V bližini naj ne bo nobenega kritja, kjer bi lahko prežala dobro skrita mačka. Čeprav je opazovanje ptic skozi okno iz toplega stanovanja s skodelico toplega kakava v rokah eden lepših zimskih doživetij, pa moramo paziti, da krmilnice ne postavimo preblizu oknom, saj se lahko ptice zaletijo v steklo.

  Kako dolgo hranimo?

  Hraniti lahko začnemo že pozno jeseni, najbolj pa nam bodo ptice hvaležne v času, ko se nočne temperature spustijo pod ledišče ali v času snežne odeje. V začetku je ptic malo; nekaj sinic, kakšen brglez in lokalna jata vrabcev. Nato pa jih je iz dneva v dan več! Ob koncu zime se dogaja pravo 'plenjenje krmilnic'! Ptice hranimo vse do pomladi oz. do otoplitve.

  Katere so najpogostejše ptice na naših krmilnicah?


        

  Kos (Turdus merula)                                              Lišček (Carduelis carduelis)                               Čižek (Carduelis spinus)    
            

       

  Dlesk (Coccothraustes coccothraustes)              Taščica (Erithacus rubecula)                             Ščinkavec (Fringilla coelebs)

     

  Zelenec (Carduelis chloris)                                Domači vrabec (Passer domesticus)                  Kalin (Pyrrhula pyrrhula)

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR