Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Vse kar morate vedeti o hrčkih. 
 1. Hrček - kaj vse morate vedeti o njih, njihovi prehrani in oskrbi?

  Že od nekdaj so od vrst glodavcev hrčki zelo priljubljeni mali hišni ljubljenčki. So prijazne in ljubke male živalice, ki vam lahko z nekaj predznanja, pravilnim rokovanjem in s pravilno oskrbo prinesejo ogromno veselja. Pred nakupom živali je pomembno, da se pozanimate kaj vse ta mala kosmata kepica potrebuje in kateri hrček bo prava izbira za vas in vašo družino.

  Preden se odločite za nakup malega hišnega ljubljenčka je dobro, da se najprej pozanimate katera vrsta je najbolj primerna za vas. Hrčke med seboj ločimo po vrstah, barvah in velikostih. Najbolj pogoste pasme hrčkov so:


  • Ruski hrček je po velikosti med manjšimi tovrstnimi hišnimi ljubljenci, ki zraste približno 12 cm in doseže težo med 30 in 50 g. Njegov rep je krajši od 1 cm, za razliko od drugih hrčkov pa so zanimive tudi njegove tačke, te so namreč poraščene z dlako, medtem ko pri drugih tega ni.

  • Roborovski hrček je še nekoliko manjši od ruskega, saj zraste do 5 cm. Je izjemno hiter in agilen in zato nekoliko manj primeren za rokovanje.

  • Zlati ali sirski hrček je najbolj razširjena vrsta hrčka - kot že ime pove je najpogosteje zlate barve, lahko pa ima dolgo ali kratko dlako. Je najbolj umirjen in tako najbolj primeren za navajanje na roko.

  Zaradi njihove majhnosti ne potrebujejo veliko prostora in niso zahtevni za skrb, kljub temu pa jim morate nuditi kvalitetno raznoliko prehrano in skrbeti za njihove osnovne življenjske potrebe.


  hrček

  Nega in vzgoja

  Hrček je predvsem nočna žival, kar pomeni, da je najbolj aktiven in živahen prav v poznih urah. Ob nakupu hrčka je pomembno, da imate to v mislih, saj to pomeni, da boste hrčka redko videli podnevi, ker bo najbolj aktiven v času vašega spanca. Ravno zaradi njegovega naravnega vedenja pa morate tudi dobro premisliti kam boste postavili njegovo kletko, da njegovo divjanje in preurejanje bivališča ne bo kratilo nočnega miru. Pomemben podatek je tudi, da ti nočni glodavci lažje prenašajo nižje kot višje temperature. Najidealnejša temperatura za njihovo bivanje je od 18 do 21°C ne glede na letni čas. Paziti morate pa, da kletka ne stoji na prepihu!


  Ena od značilnosti hrčkov, še posebej dolgodlakih, je gost kožuh, ki ga je potrebno pravilno negovati. Večinoma bo za nego kožuščka poskrbel kar hrček sam, saj so zelo čiste živali, vseeno pa je priporočljivo od časa do časa preveriti, da se mu v dlako ni zapletel nastilj, umazanija ali iztrebki. Dlako mu lahko razčešete z glavniki ali krtačami , ki so primerne za male glodalce, vendar le v primeru, da je hrček navajen na rokovanje in nego ter ga to ne spravlja v stres! Dlako mu lahko tudi nekoliko pristrižete, če je to potrebno. Hrčki za nego svoje dlake poskrbijo s »kopanjem« v prašni kopeli, zato mu v kletko obvezno nastavite kopalnico s peskom za hrčke. Zabavno jih je opazovati, kako se valjajo v pesku ter hkrati čistijo in negujejo!


  Hrček je lahko idealen ljubljenček za otroke, vendar pa je pomembno, da upoštevate njihove zahteve in potrebe. Odsvetujemo nakup hrčka za zelo majhne otroke, saj se lahko zgodi, da otrok živalico preveč stisne in jo prestraši, kar lahko privede tudi do bolečega ugriza. Izrednega pomena je, da otroka naučite nežnega in previdnega rokovanja z živalico!


  Prehrana

  Hrčki so vsejede živali, kar pomeni, da potrebujejo raznovrstno prehrano. Za zagotavljanje vseh potrebnih hranilnih snovi je najustreznejša tista, ki jo lahko kupite v trgovinah za male živali in vsebuje vse kar mali ljubljenček potrebuje za zdravo življenje. Izredno radi imajo sončnična semena, vendar pa to ne sme biti glavna hrana, ker vsebujejo veliko maščob in premalo vitaminov. Ker gre za pretežno nočno žival je praktično in tudi priporočljivo, da mu hrano ponudite zvečer. Nove hrane mu ne dodajajte, dokler ima še na voljo že ponujeno.


  Poleg namenske hrane, kupljene v trgovini, mu lahko kot dodatke k osnovni hrani ponudite tudi dopolnilno hrano v obliki sadja, zelenjave in oreščkov. Dopolnilno hrano praviloma ponudite ločeno in jo uvajajte postopoma. Hrček mora imeti na voljo vedno tudi dovolj sveže pitne vode.


  Oglejte si ponudbo hrane za hrčke v spletni trgovini.


  Kletka in oprema

  Namestitev kletke je izrednega pomena, saj je za hrčka zelo pomembno, da ni izpostavljen prepihu in neposrednem soncu, pomembno pa je tudi, da v prostoru ni preveč vlažno. Obvezna oprema vsake kletke je napajalnik ali posodica z vodo, posodica za hrano in skrivališča z gnezdilnim materialom. Idealne so keramične posodice za vodo in hrano, saj so nekoliko težje od plastičnih, kar preprečuje polivanje ali raztros njene vsebine. Nepogrešljiva stvar za hrčke je tudi namestitev mineralnega kamna, ki vsebuje hranilne snovi za zdravje živalice, hkrati pa poskrbi za obrabo zobovja. Hrčkovi zobje namreč neprestano rastejo vse njegovo življenje in si jih mora zaradi tega redno brusiti. Če mu tega ne omogočite, mu zobje preveč zrastejo kar povzroči, da se mali glodalec ne more več prehranjevati in lahko pride tudi do pogina. V naravi hrčki prepotujejo velike razdalje ob iskanju hrane, zato mu za spodbujanje teh naravnih nagonov v kletki ponudite tudi kolo za razgibavanje in zanimive igrače.


  ruski hrček

  Kletka

  Mora biti dovolj velika, saj kot živahni hišni ljubljenček potrebuje prostor tudi za predmete, ki omogočajo plezanje, tek, gradnjo utrdb, kopanje rovov in drugo. Dno kletke naj bo obloženo z žagovino ali drugim higienskim posipom za živali, kletko je priporočeno čistiti vsaj enkrat do dvakrat mesečno. Kletka mora hrčku preprečiti pobeg, v njej se mora počutiti varno. Hrčki se običajno navežejo na svoj prostor in so zaradi tega lahko precej posesivni.


  Poiščite ponudbo kletk za hrčke v spletni trgovini.


  Razmnoževanje in življenjska doba

  Hrčki so praviloma samotarske živalice, kar je potrebno upoštevati, če želite imeti dva ali več hrčkov. Sobivanje je mogoče le pri živalih iz istega legla ali nasprotnem spolu, vendar pa morate paziti, saj na tak način lahko kmalu pridobite ogromno mladih hrčkov, katerim pa je oče hrček lahko zelo nevaren! Povprečno hrčki živijo ne več kot 2 ali 3 leta v ujetništvu; v naravi še manj. Zaradi kratke življenjske dobe hitro spolno dozorijo in se začno razmnoževati že kot mladi - pri dveh mesecih. Samička koti večkrat letno, po več mladičev na leglo. Samce in samičke se zato velikokrat loči v izogib neželenim potomcem. Po parjenju so samice breje 2 do 3 tedne. Po skotitvi ni nenavadno, da samček poje nekatere od mladičev.


  Povprečno leglo je 7 hrčkov, največje pa okoli 15 (toliko zdrži trebuh samičke). Samička bo vse malčke zbrala v vnaprej narejeno gnezdo. Potomci niso odlakani, imajo zaprte oči, se malo premikajo in so odvisni od samičke. Po kakšnem tednu začno raziskovati gnezdo in jesti trdno hrano. Že po treh tednih trajno zapustijo samičko.  Hrčki niso požrešna mala bitja, so pa skrbni »skladiščniki« svoje hrane, saj si jo shranjujejo v svojih ljubkih ličnih vrečkah. So izredno inteligentna bitjeca in če dovolj pogosto uporabljate ljubljenčkovo ime ga lahko naučite, da pride do vas na klic njegovega imena.

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR