Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali

Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Vse kar morate vedeti o hrčkih. 
 1. Hrček

  Med hišnimi ljubljenci iz vrst glodavcev je tudi v Sloveniji vse bolj prisoten hrček, ki je prijazna in ljubka živalca, ki ob nekaj predznanja in pravilni oskrbi prinese veliko veselja. Poznamo več vrst hrčkov, ki se ločijo po barvah in velikosti. Pri ruskem hrčku ločimo dve vrsti, pri zlatih hrčkih pa kratko- ali dolgodlake.


  Ruski hrček je po velikosti med manjšimi tovrstnimi hišnimi ljubljenci, ki zraste približno 12 cm in doseže težo med 30 in 50 g. Njegov rep je krajši od 1 cm, za razliko od drugih hrčkov pa so zanimive tudi njegove tačke, te so namreč poraščene z dlako, medtem ko pri drugih tega ni.

   

  NEGA VZGOJA IN UČENJE
  Hrček je predvsem nočna žival, kar pomeni, da je najbolj aktiven in živahen prav v poznih urah. Ena od značilnosti ruskega hrčka je gosti kožuh, ki ga je potrebno negovati. Lažje prenaša nižje kot višje temperature. Najidealnejša temperatura za njegovo bivanje je od 18 do 21°C ne glede na letni čas. Hrček je praktičen, ker ne potrebuje posebne zahtevne nege, ampak sta umivanje in krtačenje bolj osnovna. Gre za čisto žival, ki tudi sama skrbi za svojo nego.

  HRANA
  Hrček je žival, ki potrebuje raznovrstno prehrano. Za zagotavljanje potrebnih snovi je najustreznejša tista, ki jo kupimo v trgovinah za male živali. Izredno rad ima sicer sončnična semena, vendar pa to ne sme biti glavna hrana, saj vsebuje veliko maščob in premalo vitaminov. Ker gre za pretežno nočno žival, je praktično in tudi priporočljivo, da mu hrano ponudimo zvečer. Nove mu ne dodajamo, dokler ima na voljo že ponujeno. Poleg namenske hrane, kupljene v trgovini, mu ponudimo tudi dodatno oziroma dopolnilno hrano v obliki sadja, zelenjave in oreščkov. Dopolnilno hrano praviloma ponudimo ločeno. Hrček mora imeti na voljo vedno tudi dovolj sveže pitne vode. 


  BIVALIŠČE IN PRIPOMOČKI
  Potrebno mu je omogočiti namestitev, kjer ni izpostavljen prepihu in neposrednemu soncu. Za hrčka ni ustrezna namestitev v vlažnih prostorih. Nepogrešljiva stvar za hrčke je tudi namestitev kocke, ki vsebuje snovi, potrebne za zobe. Zobje ruskega hrčka namreč neprestano rastejo vse njegovo življenje in si jih mora zaradi tega redno brusiti. Če mu tega ne omogočimo, mu zobje preveč zrastejo, posledica česar je, da ne more več jesti in pride tudi do pogina. Kletka ruskega hrčka mora biti dovolj velika, saj kot živahna žival potrebuje tudi predmete za plezanje, tek, gradnjo utrdb, kopanje rovov in drugega. Dno kletke naj bo obloženo z žagovino za živali, ki jo povprečno čistimo enkrat do dvakrat mesečno. Kletka mora hrčku onemogočati pobeg. Hrčki se običajno navežejo na svoj prostor in so zaradi tega lahko precej posesivni. Tega se moramo zavedati in upoštevati, če želimo imeti dva ali več hrčkov in jih moramo ustrezno namestiti, saj sicer hitro pride do sporov ter pretepov in posledičnih nevšečnosti, poškodb in stroškov, čeprav imajo radi družbo.

   

  RAZMNOŽEVANJE IN ŽIVLJENJSKA DOBA
  Povprečno živijo ne več kot 2 ali 3 leta v ujetništvu; v naravi še manj. Zaradi kratke življenjske dobe hitro dozorijo in se začno razmnoževati že kot mladi - pri dveh mesecih. Samička bo kotila večkrat letno, po več mladičev na leglo. Samce in samičke zato velikokrat ločijo, da se izognejo nehotenim potomcem. Po parjenju so samice breje 2 do 3 tedne. Po rojstvu ni nenavadno, da samček poje nekatere od mladičev. Povprečno leglo je 7 hrčkov, največje pa okoli 15 (toliko zdrži trebuh samičke). Samička bo vse malčke zbrala v vnaprej narejeno gnezdo. Potomci so brezdlakavi, imajo zaprte oči, se malo premikajo in so odvisni od samičke. Po kakšnem tednu začno raziskovati gnezdo in jesti trdno hrano. Že po treh tednih trajno zapustijo samičko.

   

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR