Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali

Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Vse kar morate vedeti o hrčkih. 
 1. Hrček

  Med hišnimi ljubljenci iz vrst glodavcev je tudi v Sloveniji vse bolj prisoten hrček, ki je prijazna in ljubka živalca, ki ob nekaj predznanja in pravilni oskrbi prinese veliko veselja. Poznamo več vrst hrčkov, ki se ločijo po barvah in velikosti.


  • Ruski hrček je po velikosti med manjšimi tovrstnimi hišnimi ljubljenci, ki zraste približno 12 cm in doseže težo med 30 in 50 g. Njegov rep je krajši od 1 cm, za razliko od drugih hrčkov pa so zanimive tudi njegove tačke, te so namreč poraščene z dlako, medtem ko pri drugih tega ni.
  • Roborovski hrček je še nekoliko manjši od ruskega, saj zraste do 5 cm. Je izjemno hiter in agilen in zato nekoliko manj primeren za rokovanje.
  • Zlati ali sirski hrček je najbolj razširjena vrsta hrčka - kot že ime pove je najpogosteje zlate barve, lahko pa ima dolgo ali kratko dlako. Je najbolj umirjen in tako najbolj primeren za navajanje na roko.  Nega, vzgoja in učenje


  Hrček je predvsem nočna žival, kar pomeni, da je najbolj aktiven in živahen prav v poznih urah. To moramo imeti v mislih, ko se odločamo za nakup, saj pomeni, da bomo hrčka redko videli podnevi in bo najbolj aktiven, ko bomo mi spali. Zato dobro premislimo, kam bomo postavili njegovo kletko, saj nas lahko njegovo divjanje in preurejanje bivališča ponoči pogosto zbudi.

  Ena od značilnosti hrčkov, še posebej dolgodlakih, je gost kožuh, ki ga je potrebno negovati. Večinoma bo zanj poskrbel kar hrček sam, saj so to zelo čiste živali, vseeno pa je potrebno od časa do časa preveriti, če se mu v dlako ni zapletel nastilj, umazanija ali iztrebki. Dlako mu lahko razčešemo z glavniki ali krtačami za glodalce (če je hrček navajen na rokovanje in nego in ga to ne spravlja v stres!) ali pa mu dlako nekoliko pristrižemo. 
  Hrčki za nego dlake poskrbijo s prašnimi kopelmi, zato mu v kletko obvezno nastavimo kopalnico s peskom za hrčke. Zabavno je opazovati, kako se čistijo in negujejo!

  Lažje prenaša nižje kot višje temperature. Najidealnejša temperatura za njegovo bivanje je od 18 do 21°C ne glede na letni čas. Pazimo pa, da kletka ne stoji na prepihu!

  Hrček je lahko idealen ljubljenček za otroke, če upoštevamo njihove zahteve in potrebe in otroka naučimo nežnega in previdnega rokovanja z živalico!

  Prehrana


  Hrček je žival, ki potrebuje raznovrstno prehrano. Za zagotavljanje potrebnih snovi je najustreznejša tista, ki jo kupimo v trgovinah za male živali. Izredno rad ima sicer sončnična semena, vendar pa to ne sme biti glavna hrana, saj vsebuje veliko maščob in premalo vitaminov. Ker gre za pretežno nočno žival, je praktično in tudi priporočljivo, da mu hrano ponudimo zvečer. Nove mu ne dodajamo, dokler ima na voljo že ponujeno.

  Poleg namenske hrane, kupljene v trgovini, mu ponudimo tudi dodatno oziroma dopolnilno hrano v obliki sadja, zelenjave in oreščkov. Dopolnilno hrano praviloma ponudimo ločeno. Hrček mora imeti na voljo vedno tudi dovolj sveže pitne vode. 

  Kletka in oprema


  Potrebno mu je omogočiti namestitev, kjer ni izpostavljen prepihu in neposrednemu soncu. Za hrčka ni ustrezna namestitev v vlažnih prostorih. Nepogrešljiva stvar za hrčke je tudi namestitev mineralnega kamna, ki vsebuje snovi, potrebne za zobe. Hrčkovi zobje namreč neprestano rastejo vse njegovo življenje in si jih mora zaradi tega redno brusiti. Če mu tega ne omogočimo, mu zobje preveč zrastejo, posledica česar je, da ne more več jesti in pride tudi do pogina.

  Kletka za hrčka mora biti dovolj velika, saj kot živahna žival potrebuje tudi predmete za plezanje, tek, gradnjo utrdb, kopanje rovov in drugega. Dno kletke naj bo obloženo z žagovino ali drugim posipom za živali, ki jo povprečno čistimo enkrat do dvakrat mesečno. Kletka mora hrčku onemogočati pobeg. Hrčki se običajno navežejo na svoj prostor in so zaradi tega lahko precej posesivni. Tega se moramo zavedati in upoštevati, če želimo imeti dva ali več hrčkov - hrčki so praviloma samotarske živali, katere ne pogrešajo družbe in jih samotno bivanje prav nič ne moti! Sobivanje je mogoče kvečjemu pri živalih iz istega legla ali nasprotnem spolu, vendar pazimo, saj bomo tako kaj kmalu imeli ogromno mladih hrčkov, katerim pa je oče hrček lahko zelo nevaren!

  Razmnoževanje in življenjska doba


  Povprečno živijo ne več kot 2 ali 3 leta v ujetništvu; v naravi še manj. Zaradi kratke življenjske dobe hitro dozorijo in se začno razmnoževati že kot mladi - pri dveh mesecih. Samička bo kotila večkrat letno, po več mladičev na leglo. Samce in samičke zato velikokrat ločijo, da se izognejo neželenim potomcem. Po parjenju so samice breje 2 do 3 tedne. Po rojstvu ni nenavadno, da samček poje nekatere od mladičev.

  Povprečno leglo je 7 hrčkov, največje pa okoli 15 (toliko zdrži trebuh samičke). Samička bo vse malčke zbrala v vnaprej narejeno gnezdo. Potomci so brezdlakavi, imajo zaprte oči, se malo premikajo in so odvisni od samičke. Po kakšnem tednu začno raziskovati gnezdo in jesti trdno hrano. Že po treh tednih trajno zapustijo samičko.

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR