Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Kaj moj pes počne, ko je sam doma in kako mu lahko zagotovimo varnost ter udobje?
 1. Kaj počne pes, ko je sam doma?

  Lastniki psov vsi dobro vemo, kateri del dneva je najtežji… To je brez dvoma jutro, ko odhajamo v službo in nam na vsakem koraku sledijo žalostne očke našega psička, ki dobro ve, da bo naslednjih nekaj ur preživel sam doma. Kaj pa pes počne, ko je sam doma in kako mu lahko zagotovimo varnost, sosedom prihranimo pasje pritoževanje in ohranimo naše pohištvo?

  Večini pasjih lastnikov se niti ne sanja, kaj kuža počne, ko je sam doma. Ali spi, se nemirno prestavlja iz kavča na preprogo, čaka pred vrati, cvili, laja, tuli? V kolikor nas ob prihodu ne pričaka kakšen požvečen copat ali pa jezen, neprespan sosed, ne moremo zares vedeti.


  pes sam doma

  Pes, ki ni navajen biti sam, lahko iz stiske razvije številna neželena in zanj škodljiva vedenja, kot na primer:

  • Lajanje, cviljenje, tuljenje
  • Praskanje, grizenje pohištva ali čevljev, uničevanje
  • Nemirno tavanje po stanovanju
  • Pobegi

  Ker so vsa zgoraj našteta dejanja nevarna tako za psa, kot za njegovega lastnika, je naša glavna naloga, da psa že od prvega dne v našem domu, počasi in strpno navajamo na samoto. To je nujno prav za vsakega psa, ne glede na to, da delamo od doma, ali pa si mislimo, da ne bo skoraj nikoli sam doma. Samoto mu predstavimo kot čas za počitek, seveda pa z dolgim in aktivnim sprehodom prej poskrbimo, da bo kuža prijetno utrujen. Tako mu bo miren spanec v mehki pasji posteljici več kot dobrodošel!


  Kakor koli pa je naš pes navajen na samoto in ne kaže očitnih znakov ločitvene tesnobe, pa mu lahko ta čas vseeno olajšamo oziroma potešimo svojo radovednost; kaj naš kuža počne, ko je sam doma in kako mu ta čas kar najbolj olajšati.


  Možne rešitve v času vaše odsotnosti

  Boks

  O bivalnem boksu je bilo že precej povedanega, gotovo pa je, da je čudovito orodje za navajanje na sobno čistočo in navajanje na samoto. Psa lahko na boks navadimo že kot mladička, če mu ga pravilno predstavimo (z veliko nagrade in z uporabo pozitivne motivacije), mu bo celo življenje predstavljal miren kotiček za spanje in varno zavetje. Tako bo tudi lažje prestal čas, ki ga preživlja sam doma, lastnik pa je lahko gotov, da je pes na varnem, saj nima dostopa do morebitnih strupenih rastlin, ostrih predmetov in električnih kablov. Seveda pa bo pred zdolgočasenimi pasjimi zobki varno tudi vaše pohištvo!


  Izredno pomembno je, da kužka postopno navadite na bivalni boks.

  pes v stanovanju

  Sprehajalec psov ali pasji vrtec

  Če smo od doma odsotni dlje časa ali pa se iz službe vrnemo popolnoma izčrpani, pa je najboljša možnost, da med našo odsotnostjo najamemo pomoč profesionalcev. Preverimo, ali imamo v bližini doma kakšno registrirano podjetje za varstvo in sprehajanje psov ali pa morda celo pasji vrtec? Mnogo posameznikov nudi varstvo na vašem ali svojem domu, ali pa se ob dogovorjeni uri ustavi pri vas doma in vašega psa pelje na dolg, aktiven sprehod, po katerem bo kuža prijetno utrujen. Predhodno se moramo seveda pozanimati o kompetencah izbranega sprehajalca psov in se z njim dogovoriti za skupen sprehod, kjer ga bomo lahko ocenili in videli, ali je kompatibilen z vašim ljubljenčkom.


  Preverite seznam pasjih hotelov, vrtcev, varstev in sprehajalcev na spletni strani.


  Nadzor preko računalnika ali mobitela

  Tehnologija nam prinaša mnoge čudovite možnosti, med drugim tudi izvrstne možnosti komunikacije. Da, tudi z našim psom! Na trgu obstajajo številne aplikacije za osebni računalnik in pametni telefon, s katerimi se lahko povežemo na domačo napravo in s pomočjo mikrofona ali kamere nadzorujemo našega psa.


  Spletno nakupovanje nam ponuja neskončne možnosti nakupa tehnologije po zelo ugodnih cenah – že za nekaj deset evrov lahko dobimo majhno kamero, katero namestimo na najbolj razgledno mesto v stanovanju in prek povezave na računalnik ali telefon neprestano v živo spremljamo, kaj se dogaja pri nas doma. To nam omogoči, da kadarkoli preverimo počutje in obnašanje našega psa. Vidimo lahko, ali je kuža glasen, kdaj njegov počitek zmoti obisk poštarja in kje najraje poležava.


  Posebne aplikacije, izdelane prav s tem namenom, nas opozorijo, če je kuža glasen, omogočajo pa tudi komunikacijo – psu lahko prek zvočnika povemo nekaj pomirjujočih besed in ga tako umirimo.  Katero koli možnost bomo izbrali, moramo našega psa predvidno, potrpežljivo in prijazno navajati na samoto. Naj bo celoten postopek podkrepljen z oblico nagradic in igre. Čas samote naj se stopnjuje postopoma, psu pa naj bo v vsakem trenutku prijetno!  Andreja Fegeš

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR