Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Nasveti, za katere nam bodo prostoživeče mačke hvaležne!
 1. Kako lahko poskrbimo za prostoživeče mačke pozimi?

  Na žalost je pri nas problematika prostoživečih mačk še kako aktualna. Nikogaršnjih mačk je ogromno, saj se vsako sezono kotijo novi in novi mladiči, ki nimajo doma, lastnika in prijaznega kotička pod soncem. Zanje je življenje že tako težko: iskanje hrane, bolezni, naravni sovražniki, promet in seveda zlobni ljudje – vse to morajo prostoživeče mačke preživljati vsak dan njihovega življenja. Razmere pa se še zaostrijo pozimi, ko jim zmrzal pobere še zadnje zaloge energije! Kako lahko prostoživečim mačkam pomagamo, da lažje preživijo zimo?
  Postavimo jim zavetje!


  V ostri zimi mačkam ne pomaga niti njihov gost kožuh – potrebujejo predvsem toplo, suho in dobro izolirano zavetišče, kjer bodo prebrodile najhujši mraz. Ljudje pozimi množično postavljamo ptičje hišice, zakaj ne bi postavili še mačjega zavetja? Tega se z malo iznajdljivosti lahko lotimo kar sami. Za načrte pobrskamo po spletu, kot gradbeni material pa se najbolje izkaže navaden les.

  Zavetje ne sme biti preveliko, saj mačka s telesno toploto ogreva prostor. Naj bo postavljeno na varno mesto, kjer lahko do njega dostopajo le mačke in ne druge živali ali mimoidoči psi. V hiško podložimo izolacijski material, še najboljše se obnese kar navadna slama. Izogibajmo se časopisnemu papirju, brisačam ali odejam, saj se hitro zmočijo in tako še hitreje odvajajo toploto iz mačjega telesca.

  Zavetje nekajkrat na teden preverimo in se prepričamo, da je v uporabi ter po potrebi zamenjamo nastilj.

  Nastavimo hrano in vodo!


  Zaradi zakona, ki prepoveduje hranjenje prostoživečih živali, tega seveda ne smemo početi na javnih površinah, to pa ne pomeni, da jih ne smemo hraniti! Le prepričati se moramo, da hranimo mačke v mejah našega zemljišča.

  Pozimi mačke zaradi ohranjanja telesne toplote porabijo veliko več energije, kot poleti. To pomeni, da potrebujejo več hrane! Ulovljene miške in najdeni ostanki hrane kmalu ne zadoščajo več, zato jim bomo naredili veliko uslugo, če jim nastavimo kalorično bogato mačjo hrano. Najboljše je, če jim v posodico v bližini zavetja natresemo mačje brikete, mokra hrana namreč kaj kmalu zamrzne! Tudi posodico z vodo večkrat preverimo, v primeru da voda zmrzne in je za mačke tako nedostopna. Vode prav tako ne smemo nastavljati v mačje zavetišče, saj se lahko polije in tako dodatno ohladi prostor.

  Preverimo avtomobile!


  Topel avtomobilski motor se marsikateri mački zdi idealno zatočišče v hudih zimskih razmerah. Vendar tako nevede pridejo v še večjo nevarnost! V nevarnosti pa ni samo mačka, ampak tudi sam avtomobil in seveda nič hudega sluteč voznik! Nesreči se lahko preprosto izognemo: preden se usedemo v avto in se odpeljemo, glasno potrkamo po pokrovu motorja ter brcnemo v avtomobilske gume ter počakamo nekaj trenutkov. To bo zagotovo zbudilo spečo mačko in ji omogočilo čas za pobeg. Tako se lahko varno odpeljemo.

  Čeprav je pozimi manj primeren čas za sterilizacijo in kastracijo prostoživečih mačka, pa je to še vedno edino upanje, da s skupnimi močmi zmanjšamo število nezaželenih mačk, ki svoje pogosto prekratko življenje preživljajo v nenehnem strahu in boju za preživetje!


  TUKAJ si preberimo, zakaj je sterilizacija in kastracija mačk tako pomembna
  TUKAJ se naučimo, kako izbrati mačjo hrano
  TUKAJ pa najdemo izbor suhe hrane za mačke

  Andreja Fegeš

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR