Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Gomazeče žuželke lahko s seboj prinašajo tudi neprijetne bolezni! Mladička je zato nujno potrebno primerno zaščititi...

 1. Kako mladička zaščititi pred zunanjimi zajedavci?

  Dva izmed večjih strahov vseh lastnikov psov sta okužba s trdovratnimi bolhami in pik klopa... Komaj ste malo kepico prinesli v vaše domovanje pa vas že skrbi zakaj se občasno popraska z zadnjo tačko? Razloga za preplah še ni, dobro pa bi bilo, da malega kosmatinčka preventivno pred zajedavci zaščitite.  Čisto noben kosmatinček ni varen pred zunanjimi zajedavci in tudi vaša kosmata kepica ni izjema. »Naravno katastrofo« lahko preprečite le s preventivno uporabo zaščitnih sredstev, ki se delijo na nežnejše izdelke iz naravnih sestavin in močnejše, a tudi učinkovitejše veterinarske preparate. Za strokovni nasvet in svetovanje glede veterinarskih antiparazitikov se lahko obrnete na Veteko Mr.Pet Ljubljana Rudnik in Veteko Mr.Pet Maribor StopShop ali izbranega veterinarja.


  Vas zanima več? Kliknite na članek:"V boj proti zunanjim zajedavcem!"


  Sredstva za zaščito proti zunanjim zajedavcem

  Naravna sredstva in izdelki v prosti prodaji


  Naravna zaščitna sredstva se priporoča predvsem za zaščito kužkov, ki živijo pretežno v notranjih prostorih in v bolj urbanem naselju ali pa za res zelo občutljive kosmatinčke. Izdelki za zaščito proti zunanjim zajedavcem iz proste prodaje vsebujejo manjši odstotek kemičnih sestavin, ki na zunanje zajedavce delujejo repelentno, kar pomeni, da jih odvračajo z vonjem in ne vsebujejo aktivnih insekticidnih sestavin. Alternativa je lahko tudi elektronski odganjalec bolh in klopov, ki deluje na principu ultrazvočnih signalov in ga preprosto namestite na ovratnico psa.


  Veterinarski preparati


  Za mladičke vam svetujemo, da na začetku izberete ampulo brez repelentnega sredstva saj je repelentna učinkovina nekoliko močnejša sestavina veterinarske ampule, ki odganja muhe in komarje, pri določenih kužkih pa lahko vzbudi tudi alergijsko reakcijo. Za začetek so torej primernejše ampule brez repelentnega sredstva, ki delujejo proti bolham, klopom in ušem. V kolikor bo organizem vašega mladička predlagano ampulo sprejel brez reakcij pa po posvetu s strokovnim delavcem ali veterinarjem lahko izberete tudi ampule z dodatkom repelenta. V vmesnem času pa vašega malega navihančka pred muhami in komarji zaščitite z naravnim razpršilom, kot je na primer Pršilo za zaščito kožuha Cay, ki ga poškropite predvsem po psičkovih prsih in trebuščku ter deluje na podlagi eteričnih olj. Njegov nanos je pri dolgodlakih kužkih nekoliko manj pogost, saj ostane na dlaki dalj časa. V kolikor boste psička vmes kopali pa je potrebna ponovna aplikacija. V ponudbi sredstev za zaščito pred zunanjimi zajedavci obstajajo tudi ovratnice, vendar so za rastočega mladiča veliko bolj primerne ampule.


  Nanos ampule na psa

  Ampule na kosmatinčka nanašate izključno na njegovo zatilje, saj lahko psiček na drugih mestih učinkovino poliže. Izrednega pomena je tudi, da predvsem pri dolgodlakih psih, dlako razprete tako, da pridete do kože, saj morate tekočino iz ampule nakapati direktno na kožo. Dva dni pred in dva dni po nanosu ampule kužka ne smete kopati. Kopanje bo namreč preprečilo vezanje učinkovine na maščobo v kužkovem podkožju in posledično izdelek ne bo deloval. Večina veterinarskih preparatov deluje približno en mesec, tako, da je potrebno mesečno ponavljanje aplikacijo izdelka.  Sedaj ste pomirjeni, saj veste, da je vaš mali kužek pred zunanjimi zajedavci ustrezno zaščiten. Ne pozabite pa, da je zaščito potrebno redno obnavljati!


  video nasveti za nove lastnike pasjih mladičev

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Sara
  MR. PETOV IZBOR