Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Pri manjših pasmah se lahko pojavi že pri 8 mesecih, pri večjih pa šele pri 12 mesecih. Faza se že skoraj ujema z odraslo...
 1. Mladi odrasli 8-18 mesecev

  Pri manjših pasmah se lahko pojavi že pri 8 mesecih, pri večjih pa šele pri 12 mesecih. Faza se že skoraj ujema z odraslo, vsaj kar se tiče telesnih značilnosti. Spremljajo jo nagla rast, podaljšane noge, zamenjava kožuščka z odraslo dlako, spolna zrelost in spremembe v vedenju, kot so nenadna plahost v novem okolju ter ob novih ljudeh.


  V tej fazi samci postanejo »mačoti«, so manj prijateljski in bolj napadalni do drugih psov. Zato je socializacija s psi tudi v tej dobi ključnega pomena. Veliko psov ob psicah izgubi razum – tulijo, ne poslušajo naših ukazov, brezglavo tekajo okoli.
  Samice imajo prvič 3 tedensko gonitev. V tem času je potrebno paziti saj samice menjajo razpoloženje – nekatere postanejo plahe, nesigurne, druge pa agresivne in glasno lajajo. Gonečo psico moramo imeti ves čas pod nadzorom, saj lahko v nasprotnem primeru pride do nezaželene brejosti!
  Takšnemu spolno pogojenemu vedenju se je moč izogniti s kastracijo oz. sterilizacijo, ki jo v tej starosti že lahko opravimo. Če je našega psa ne mislimo imeti za nadaljni razplod, je kastracija oz. sterilizacija priporočljiva, seveda pa se pred posegom temeljito preučimo vse pozitivne in negativne posledice in se pogovorimo z našim veterinarjem.


  V tem obdobju so psi izjemno razigrani, energični in igrivi, kar lahko odlično uporabimo za učenje. Kljub temu pa ne smemo pozabiti, da so v tem obdobju še vedno malce trmasti in želijo biti neodvisni ter delati po svoje.


  Formalno izobraževanje je najboljše kar lahko storite tako zase, kot za svojega kužka. Čeprav ste kužka doma odlično vzgojili in ni vedenjskih težav, tudi če je kuža dobro socializiran in poslušen, je formalno izobraževanje vseeno priporočljivo. Poslušnost v drugem okolju in pod drugačnimi pogoji je lahko v izrednih situacijah celo življenjskega pomena, zato peljite psa na izobraževanje. Vaš mladiček je še vedno mlad in se še vedno lahko izoblikuje v odličnega spremljevalca. Na izbiro imamo veliko paleto disciplin, katerih lahko treniramo s psom in tako najdemo za oba izvrsten hobi za prosti čas.

  Nikoli na psu ne uporabljajte fizičnega nasilja in ustrahovanja, saj ga v tem obdobju še vedno v veliki meri vodijo hormoni.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR