Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Airedalski terier

  OSNOVNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 3. FCI skupina – terierji, srednje velik
  Teža: 20-30 kg
  Višina: 56 cm - 61 cm
  Barva: rdečkastorjava s črnim ali sivkasto-rjavim sedlom, zatiljem in zgornjo stranjo repa
  Dolžina dlake: srednje dolga
  Odpadanje dlake: minimalno
  Življenjska doba: do 15 let
  Bivalni prostor: v hiši, prenočevanje z lastnikom, dnevna aktivnost na prostem
  Velikost legla: povprečno 6 -10 mladičev

   

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK ( 1- najmanj, 5 - največ)

  Velikost: 3
  Zahtevnost nege:
  4
  Odpadanje dlake:
  1
  Zahtevnost vzgoje:
  4
  Potrebna aktivnost:
  4
  Primeren za otroke:
  3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi:
  2
  Čuvaj, ki opozori:
  4
  Čuvaj, ki brani:
  2

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: fizično aktiven človek (športnik), družine s starejšimi otroki, alergik/astmatik;

   

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Airedalski terier je velik in živahen terier, ki je poznan kot kralj terierjev. Je odličen družabnik, to pasmo pa uporabljajo tudi za lov, agility in celo v pomoč policiji in vojski. Izvira iz doline reke Aire na Škotskem, kjer so to pasmo dobili s pomočjo križanja, z namenom dobiti čim večjega terierja, ki bo lahko na kmetijah iztrebljal podgane, hkrati pa bo dovolj velik za lov. Airedalski terierji se pogosto pojavljajo v filmih, saj so učljivi in uživajo v centru pozornosti.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Airedalski terier je pes, ki kar žari od temperamenta. Ima vse značilnosti terierja: energičnost, radovednost, trdoživost in glasnost. Misli, da je komik, kar vam bo prineslo leta in leta smeha. Uživa v centru pozornosti in bo naredil vse, da jo dobi. Ti psi so inteligentni in hitro učljivi, vendar tudi samosvoji in se pogosto ne odzovejo na klic (še posebej, če so v okolici zanimivejše stvari, npr. veverice). Radi uničujejo čevlje in preproge in pogosto kopljejo na vrtu. To lahko preprečite s pogostimi aktivnostmi. Ti psi so tudi odlični čuvaji in zelo zaščitniški. Vedno bodo lajali, ko se bo kdo približal vašim vhodnim vratom.

  KAKO SE UJAME Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Airedalski terier se sicer lahko navadi živeti z drugimi živalmi, vendar imajo ti psi večinoma s tem težave, še posebej, če te druge živali niso psi. Z mačkami se razume samo, če je z njimi odraščal, vsako drugo mačko pa bo preganjal. Ker je to dominantna pasma, se bo bolje razumel z nedominantnim psom in s psom nasprotnega spola, sicer se pripravite na nenehne spopade.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Airedalski terier se dobro razume z vsemi otroki, vendar je bolj primeren za večje otroke. Lahko je nestrpen in se hitro razjezi, zato je treba otroke naučiti, da ga ne dražijo, njega pa odvaditi pretirane posesivnosti pri igračah. Med igro je lahko nehote nekoliko grob, tudi zato je bolj primeren za večje otroke.  DLAKA
  Airedalski terier ima dvojno dlako, zgornja je kratka, groba, gosta in kodrasta, spodnja pa bolj debela in volnena. Izpadanje je minimalno. Barva je rjava s črnim plaščem, na prsih so dovoljene bele lise.

  NEGA
  Z rednim trimanjem temu psu dlaka ne bo izpadala. Krtačiti ga morate tri do štirikrat na teden. Pomembno je, da počešete tudi njegovo podlanko, ne samo zgornje dlake, saj se ravno v podlanki skrivajo vozli. Dlake pod brado se temu psu nikoli ne striže, zato jo morate vsakodnevno čistiti in odstranjevati ostanke hrane. Tudi kremplje mu morate striči redno.

  ZDRAVSTVE TEŽAVE
  Kot večina terierjev, je tudi Airedalski terier relativno zdrava pasma. Ob rednih cepljenjih in pregledih pri veterinarju, bo živel dolgo in zdravo življenje. Kljub temu pa se lahko v nekaterih primerih pojavijo dedne bolezni, ki se jim lahko večinoma izognemo z izbiro odgovornega rejca. Te bolezni so: displazija kolkov, občutljiva, suha koža in kožne alergije ter zasuk želodca, nevarno in resno bolezensko stanje, ki lahko povzroči smrt. O načinih kako preprečiti pojav teh bolezni se posvetujte z veterinarjem.

  VZGOJA IN TRENING
  Tega psa lahko s primerno vzgojo odlično izučite za agility ali tekmovanja v ubogljivosti. To ni pes za začetnike, saj je zelo dominanten in prvih nekaj let svojega življenja predstavlja izziv za lastnika. Treningu mora vedno slediti tudi igra, drugače bo pes izgubil koncentracijo. Airedalski terier se bo enako hitro naučil dobrih in slabih navad in veliko časa boste porabili, da ga slabih navad odvadite, zato ga morate začeti učiti že zelo zgodaj. Zelo pomembno je tudi, da ga že kot mladička obsežno socializirate, saj je to dominantna pasma, ki lahko postane težavna brez primerne vzgoje in socializacije.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Airedalski terier potrebuje veliko prostora in veliko igre. Ti psi so že sami po sebi zelo aktivni, vedno raziskujejo ozemlje in se podijo okoli hiše, vendar morate tudi vi poskrbeti za aktivnosti. V nasprotnem primeru lahko postanejo razdražljivi in uničevalni. Še posebej poskrbite za aktivnost pred odhodom od hiše, da ne boste ob prihodu nazaj našli razkopanega vrta in raztrganih čevljev.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Ti psi so primerni za življenje v stanovanju, vendar pa je zaželjen tudi velik ograjen vrt, kjer se bodo lahko igrali in sprostili odvečno energijo. Pomembno je, da prenočujejo v hiši.

  • dog
   Daisy
   96
   Airedalski terier
  • dog
   Larix
   32
   Airedalski terier
  • dog
   Larix
   30
   Airedalski terier
  • dog
   Larix
   30
   Airedalski terier
  • dog
   Naja
   26
   Airedalski terier
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR