Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Staroangleški buldog

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI
  Vrsta in velikost: ni priznana pasma
  Teža: 25 kg - 36 kg
  Višina: 54 cm - 63 cm
  Barva: čokoladna, tigrasta, trikolor, bela z lisami, črna
  Dolžina dlake
  : kratka, fina, sijoča
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: 10 – 13 let
  Bivalni prostor:  v stanovanju ali hiši, hiša z vrtom
  Velikost legla: 3 - 12 mladičkov

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)
  Velikost
  3
  Zahtevnost nege 3
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 2
  Primeren za otroke 4
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 3

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: manj aktiven človek

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Tako buldog kot mastif naj bi izvirala iz izumrle pasme, imenovane alaunt (alan, alant). Ko je v 19. stoletju prišla v veljavo zakonska prepoved organiziranja iger z biki, je tej najbolj priljubljeni pasmi na britanskem otočju že resno grozilo izumrtje. Buldoga je obdržala pri življenju le še peščica družin, ki so ga imele rade le zaradi njega samega in v njem našle, tako, kot to za te pse velja še danes, izjemnega ljubljenčka in spremljevalca odraslih, pa tudi nežnega, potrpežljivega, zvestega zaščitnika otrok. Tako je počasi, s pomočjo programa priznanega rejca Davida Leavitta iz Pansilvanije, kot mešanica med angleškim buldogom, ameriškim buldogom in bulmastifom nastal staroangleški buldog, kot ga poznamo danes. Britanci pravijo, da buldog predstavlja njihov narodni karakter.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Staroangleški buldog je ena izmed najbolj miroljubnih, nežnih in družabnih pasem. To je pokoren, izredno zaščitniški, neustrašen pes, njegova prav posebna odlika je tudi izjemna prilagodljivost omejitvam domačega življenja. Je tih in dostojanstven, do svoje družine prijazen in ves dan zadovoljno smrči v dnevni sobi, se blaženo smehlja, ko najmlajši člani družine skačejo po njem, celo med tem, ko sam spokojno dremlje. Ker ta pasma izredno rada žveči, se zelo priporočajo pasje kosti ali trše igrače (npr.: igračka »Kong«), da se ne bi spravil nad vaše čevlje, prav tako pa je tudi značilno, da se ta pasma izredno slini.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  So zelo družabni, tako s psi, kot z drugimi živalmi, celo z mačkami ne bo posebnih težav. Potrebna je ustrezna zgodnja socializacija, v kombinaciji z redno interakcijo z drugimi psi.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Primerni so tudi za družine z majhnimi otroki, saj so izredno prijazni, tolerantni, potrpežljivi in niso agresivni. Pri zelo majhnih otrokih se priporoča nadzor odrasle osebe, da pes otroka ne bi v igri nenamerno podrl na tla in s tem prestašil.

  DLAKA
  Imajo kratko, fino, sijočo, srednje gosto dlako, katere odpadanje je zmerno. Barva kožuha je lahko čokoladno tigrasta, tricolor kombinacije, rdečkasto rumena in bela ali bela pikasta.

  NEGA
  Občasno krtačenje dlake, enkrat tedensko, bo povsem dovolj, da se odstranijo vse nečistoče in odmrla dlaka. Kopanje izvajamo po potrebi, vendar ne prepogosto. Ne pozabite na skrb za čistočo zob in okoli oči, ter zaščito pred zunanjimi zajedavci.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Načeloma je to zelo zdrava pasma, brez posebnih zdravstvenih težav. Ker izredno hitro jedo. Lahko pride do zasuka želodca. Priporoča se več manjših obrokov dnevno. Redkeje, pa vendar, se tudi pri tej pasmi lahko pojavi displazija kolkov.

  VZGOJA IN TRENING
  Staroangleški buldogi bi naredili vse, da ustrežejo, seveda pa mora tudi lastnik pridobiti naklonjenost in avtoriteto nad psom. Priporoča se zgodnja socializacija in trening poslušnosti.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Dnevni sprehodi so nujni, da se ohrani dobra telesna kondicija psa. Kljub temu, da so zelo aktivni psi, bodo zadovoljni tudi z zmerno vadbo. Zaradi telesne strukture so počasni in ne priporoča se, da skačejo.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Zelo dobro se bo prilagodil tako na življenje v stanovanju kot tudi na življenje v hiši z vrtom oz. dvoriščem. Ti psi ne prenašajo dobro ekstremnega mraza in toplote, zato se priporoča prenočevanje znotraj bivališča.

  • dog
   Mici
   19
   Staroangleški buldog
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR