Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Toy foksterier

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI
  Vrsta in velikost: ni priznana pasma
  Teža: 1,5 kg - 3 kg
  Višina: 46 cm - 61 cm
  Barva: tribarvni: belo-rdeče-črna
  Dolžina dlake
  : kratka, priležena, trda
  Odpadanje dlake: minimalno
  Življenjska doba: 12 - 15 let
  Bivalni prostor:  v stanovanju ali hiši
  Velikost legla: 4 - 6 mladičkov

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)
  Velikost
  1
  Zahtevnost nege 2
  Odpadanje dlake 2
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 3
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 3
  Čuvaj, ki brani 1

  Primeren za: manj izkušene
  Idealen lastnik: družine s starejšimi otroki, starostnik

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Pasma je bila razvita v ZDA s križanjem gladkodlakega foxterierja, čivave in toy manchester terierja, v začetku 19. stoletja, z namenom dobiti čim manjšega terierja. Pasma, kot jo poznamo danes, je bila uradno priznana leta 1936. Najprej so jih zaradi majhnosti uspešno uporabljali za lov na podgane, kasneje pa so postali priljubljeni družinski psi, prav tako pa so se izkazali kot odlični terapevtski psi.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Toy foksterier je pogumen, radoveden, prijazen, zabaven, pozoren, živahen, odločen, neustrašen in zvest pes. Vsak trenutek si bo želel preživeti s svojo družino in je tudi dober pes čuvaj, ki bo lajal in opozoril na prihod vsakega tujca. Kljub svoji majhnosti je to po srcu velik pes, ki bo sicer naravnost oboževal crkljanje v vašem naročju, hkrati pa vas bo varoval enako dobro, kot bi to počel kakšen večji pes. Je zelo aktiven, zabaven, živahen in vedno pripravljen na akcijo, pa tudi zelo inteligenten in učljiv, skratka odličen družabnik.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Dobro se razume z drugimi psi in še bolje, z mačkami. Odsvetuje pa se sobivanje z manjšimi glodavci, ki jih bo, zaradi razvitega lovskega nagona, imel za svoj plen, ter jih bo vztrajno preganjal.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Imajo zelo radi vse otroke, so zelo tolerantni, vendar pa zgolj zato, ker so krhka in majhna pasma, se pri majhnih otrocih priporoča nadzor odrasle osebe, da ne bi nenamerno poškodovali psa.

  DLAKA
  Ima kratko, trdo, priležno in sijočo dlako, ki praktično ne odpada. Kožuh je tribarven, prevladuje bela s črno-rjavimi ali rjavimi oznakami.

  NEGA
  Nega ni zahtevna. Občasno krtačenje dlake bo zadostovalo, da bo kožušček lep in sijoč. Paziti moramo, da redno krajšamo kremplje. Redno čistimo ušesa in po potrebi psa lahko tudi kopamo.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  So na splošno precej zdravi psi, občasno pa se pojavljajo težave z dihanjem, veliko psov te pasme pa je tudi alergikov, zlasti na pšenico in koruzo, pogoste so kožne reakcije.

  VZGOJA IN TRENING
  Njegova inteligenca je legendarna in jih izredno hitro lahko veliko naučimo. Kljub vsemu pa se priporoča zgodnja vzgoja, da psa naučimo osnovnih ukazov in predvsem odpoklica.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Vsakodneven daljši sprehod ali tek je nujen. Ima neskončno zalogo energije in obožuje vse igre na prostem, izlete v naravo, prosto tekanje po gozdu ali dvorišču.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Je izredno prilagodljiv, lahko živi tako v stanovanju kot na kmetiji. Vendar pa ne prenaša najbolje mraza, zato mora pozimi zunaj nositi oblekico in obvezno prenočevati znotraj hiše.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR