Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

 1. Pasma: Toy koder

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 9. FCI skupina – družni psi, kodri
  Teža:do 4 kg
  Višina: med 25 in 28 cm
  Barva: kremna, srebrna, marelična, bela, rdeča, črna, rjava, modra, siva in barva kave
  Dolžina dlake: Dolga, kodrasta
  Odpadanje dlake: nič
  Življenjska doba: do 15 let, lahko tudi dlje
  Bivalni prostor: hišni pes, stanovanje ali hiša, redne dnevne aktivnosti na prostem
  Velikost legla:  1 - 4 mladičkov

   

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 1
  Zahtevnost nege 4
  Odpadanje dlake 1
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 3
  Primeren za otroke 4
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 4
  Čuvaj, ki opozori 2
  Čuvaj, ki brani 0

   

  Primeren za: začetnike
  Idealen lastnik: fizično manj aktiven človek, družine z majhnimi otroki, starostnik;

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Koder, poznan tudi z drugim imenom Pudelj, je v zahodni Evropi prisoten že stotine let in izvira iz 15. stoletja. Njegova dežela porekla ni znana, šlo pa naj bi za potomca Barbeta, Francoskih in Madžarskih vodnih psov. Ime Pudelj (nemško Pudel) izvira iz nemščine in pomeni »tisti, ki se igra v vodi«.

  Obstajajo tri velikosti Kodra:

  • Toy Koder, ki meri do 27 cm in tehta okrog 2,7 kg
  • Pritlikavi Koder, ki je velik med 28 in 35 cm in težak od 5 do 7 kg
  • Srednji koder, ki je velik med 35 in 45 cm in težak od 8 do 15 kg
  • Standardni Koder, z velikostjo od 45 do 60 cm in težo med 20 in 30 kg

  Vsem velikostim pa je skupna edinstvena, značilna kodrasta dlaka, odporna na vodo. Čeprav vse tri velikosti uradno veljajo za isto pasmo, pa je Standardni Koder najstarejša različica, manjši sta nastali šele v 18. stoletju, ko so želeli ustvariti kompaktnejšo, naročno različico tega priljubljenega lovskega in prinašalskega psa.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Koder je, ne glede na njegovo velikost, izredno graciozen, ponosen, topel in prijazen pes, ki je visoko učljiv, saj velja za drugo najinteligentnejšo pasmo nasploh, takoj za mejnim ovčarjem. Odlikuje ga zaupljivost in ljubeznivost ter močna navezanost na človeka. Je odličen družinski pes, a ne mara samote, zato ni primeren za družine z dolgim delovnim časom. Po naravi je to živahna in energična pasma, med različnimi velikostmi pa za najbolj umirjenega velja standardni koder. Vsi kodri potrebujejo veliko količino človeške pozornosti in občutek pripadnosti. Od vseh treh različic je zlasti toy koder znan po tem, da največ laja.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI
  Pudelj se dobro ujame z drugimi psi, saj je izredno prilagodljiv. Prav tako se bo ujel z drugimi hišnimi ljubljenčki, če bo z njimi od malega. Njegov lovski nagon je lahko pri določenih psih bolj izražen, kot pri drugih, zato bo ob primerni socializaciji, zlahka obvladljiv tudi na sprehodih.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Koder se bo dobro razumel z otroki vseh starosti. Zelo rad bo v centru pozornosti in se bo hvaležno odzval na ponujeno igro. Po naravi na splošno ni agresiven, nekoliko več pazljivosti pa je potrebno pri igri majhnih otrok s toy kodrom, saj bi ga ti zlahka nenamerno poškodovali, ali bi jih ta v strahu ugriznil. Odgovorni starši naj otroke vselej nadzirajo med igro s katerim koli psom.  DLAKA
  Ta pes ima zelo gosto, drobno skodrano dlako, ki je precej zahtevna za nego, saj se kodri radi sprimejo in zavozlajo. Brava dlake je lahko: črna, rdečkasta (aprikot), rjava, srebrna in bela. Večbarvnost ni dovoljena. Dlaka mu praktično ne izpada in ne smrdi. Na splošno velja za pasmo, ki je nekoliko bolj primerna za alergike in astmatik.

  NEGA
  Nega pudlja je zelo zahtevna. Pudelj tudi velja za pasmo, katere nega je daleč najdražja, zlasti, če ga želimo razstavljati. Pri ljubljenčkih pa posebna kodrasta dlaka zahteva striženje na vsaka 2 meseca. Česanje je priporočljivo izvajati kar vsakodnevno. Možne so različne vrste pasjih »frizur«, ki so pri kodru lahko prava paša za oči, čeprav so izvorno nastale iz povsem praktičnih razlogov – pse se je načeloma pobrilo, razen okrog sklepov, kjer so jim pustili dolgo dlako, da bi jih grela pri prinašanju iz vode. Danes imajo te »frizure« predvsem estetski namen, zahtevajo pa profesionalno nego, ki je lahko finančno precej velik zalogaj.
  Kopanje kodra se lahko izvaja zelo pogosto, saj so to izvorno vodni psi, ki jim voda ne uniči naravnega mastenja. Kodra lahko torej kopate vsake dva tedna (če se zmaže tudi vsak teden). Posebno pozornost namenite tudi redni negi zob in ušes, ter zaščiti pred zajedavci.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Koder ima zelo dolgo življenjsko dobo, vendar je žal podvržen tudi nekaterim genetskim boleznim: težave z očmi, predvsem bolezen, ki lahko povzroči delno ali celo popolno slepoto (Progressive Retinal Atrophy), pogoste alergije in težave s kožo, displazija kolkov in prirojena gluhost. Pogoste so tudi epilepsija, diabetes, bolezni srca, bolezen strjevanja krvi (Von Willebrandova bolezen) in bolezni imunskega sistema. Pri nekaterih Pudljih se pojavi tudi prezgodnja osivelost dlake, ki pa za psa ni nevarna.

  VZGOJA IN TRENING
  Ta izredno inteligentna, učljiva in predana pasma ne predstavlja nobenih težav z vzgojo, niti manj izkušenim lastnikom. Zgodnja socializacija ter redno, dosledno učenje s pomočjo pozitivne spodbude in nagrajevanja, bodo pri Kodru prinesli želene rezultate zelo hitro.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Koder zahteva vsaj en daljši sprehod dnevno, ker pa obožuje plavanje, ga lahko vselej razveselite tudi z možnostjo plavanja. Užival bo tudi v vseh vrstah aktivnosti na prostem in igri z družino, sodeloval bo v vsem, pri čemer bo imel občutek, da je v centru vaše pozornosti.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Najbolj srečen bo v večjem, varno ograjenem dvorišču, povsem zadovoljen pa bo tudi v stanovanju brez vrta. Zlasti miniaturna različica je primerna za manjša stanovanja. Ker je to notranji pes, bo svoj čas na vrtu preživljal le, če mu boste pri tem delali družbo, sicer pa bo raje ves dan v bližini svojega gospodarja.

  • dog
   Fanta Crvena Tratinciva
   53
   Koder (Pudelj), toy
  • dog
   Rori
   39
   Koder (Pudelj), toy
  • dog
   Megi, Rori, Lili
   5
   Koder (Pudelj), toy
  • dog
   Lili
   4
   Koder (Pudelj), toy
  • dog
   MEGI
   4
   Koder (Pudelj), toy
  • dog
   AJŠI
   3
   Koder (Pudelj), toy
  • dog
   Tobi
   1
   Koder (Pudelj), toy
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR