Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Valižanski ovčar (Pembroke Corgi)

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 1. FCI skupina - ovčarski in pastirski psi, majhen
  Teža: 9 kg - 12 kg
  Višina: 25 cm - 31 cm
  Barva: vse barve
  Dolžina dlake: kratka, priležna
  Odpadanje dlake: zmerno
  Življenjska doba: 12 - 14 let
  Bivalni prostor: hiša z vrtom, stanovanje
  Velikost legla: 5 - 7 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 2
  Zahtevnost nege 3
  Odpadanje dlake 3
  Zahtevnost vzgoje 3
  Potrebna aktivnost 3
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 4
  Čuvaj, ki brani 2

   

  Primeren za: manj izkušene
  Idealen lastnik: fizično aktiven človek, družine s starejšimi otroki

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  S poreklom v Wales-u je pembroke zelo podoben cardigan različici valižanskega ovčarja. Obe varianti corgija – pembroke in cardigan – pa sta po eni od domnev potomki švedskega vallhunda, katerega so v Wales pripeljali Vikingi okoli leta 800. Po drugi domnevi so pembroka pripeljali v Wales flamski tkalci okoli leta 1100. Nesporno pa je, da se je pasma, kot jo poznamo danes, razvila v Pembrokeshiru v Walesu. Izvirno ime pasme corgi prihaja morda iz galske besede corrci - pritlikavi pes. To so najmanjši psi ovčarji, ki so pazili na gosi, race, ovce in govedo. Uporabljali pa so jih, zelo uspešno, tudi za lov na ptice. V Veliki Britaniji so ju priznali kot samostoj¬ni pasmi leta 1934. Pembroke je predvsem znan kot najljubša pasma kraljice Elizabete II., kar mu je verjetno pripomoglo, da je danes veliko bolj popularen in razširjen, kot njegov bratranec cardigan.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Za te pse pogosto rečejo, da so »veliki psi v malem telesu«. So poslušni, ljubeči, prijazni, neustrašni, samozavestni, zelo zvesti in zelo aktivni psi. Kljub svoji velikosti so odlični psi čuvaji, saj so izredno zaščitniški do svoje družine in ozemlja, do tujcev pa zadržani. Ker je zelo živahen in razmeroma samosvoj, potrebuje skrbno in dosledno vzgojo. Med tem ko cardigana odlikuje izjemna vdanost, pa je pembroke po značaju nekoliko bolj odprt. Lahko razvijejo nezaželene oblike vedenja - obsesivno lajajo – na čemur je potrebno delati že pri mladičku.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Dobro se razume z drugimi živalmi, seveda ob primerni socializaciji. Običajno so samci bolj agresivni do drugih psov, vendar se s primerno zgodnjo vzgojo in socializacijo to vedenje lahko uspešno prepreči.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Priporočajo se družinam s starejšimi otroki, ki že znajo pravilno ravnati s psi, saj bi jih majhni otroci lahko nehote poškodovali ali vzdražili s svojimi radovednimi dotiki in radoživimi kriki.  DLAKA

  Srednje dolga dlaka je zelo gosta in je lahko rdeče, peščene, lisičje rdeče, črne ali svetlo rja¬ve barve z belimi lisami ali brez njih. Pembroke ima že od rojstva kratek rep.

  NEGA

  Krtačenje dlake enkrat tedensko bo zadostovalo, da se odstranijo nečistoče in odmrla dlaka. Kopanje izvajajte le 1-2 krat letno, oziroma takrat, ko je nujno potrebno.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Načeloma je to zdrava pasma, nekateri primerki pa so lahko nagnjeni k: sivi mreni, progresivni atrofiji mrežnice, displaziji kolkov, epilepsiji in težavam s hrbtenico, zlasti z medvretenčnimi ploščicami.

  VZGOJA IN TRENING
  Zahteva se zgodnja socializacija in trening poslušnosti. So izredno inteligentni in se hitro naučijo ukazov. Treniramo jih z vztrajnostjo, poštenostjo in mirnostjo. Dobri so v agilityju in sledenju, uporablja pa se jih tudi kot spremljevalce za gluhe.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Vsakodnevni sprehodi so obvezni in zahteval bo še dodatne aktivnosti. Zelo rad se bo igral z družino, tekal v ograjenem dvorišču in se učil novih trikov.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  So odlični za bivanje v stanovanju, saj želijo preživeti čim več časa s svojo družino, vendar pa potrebujejo tudi veliko gibanja na prostem. Če je možnost, je idealno, da ima kuža prost izhod na ograjeno dvorišče, saj bo to koristilo vam in psu.

  • dog
   Ike in Lily
   141
   Valižanski ovčar (Pembroke Corgi)
  • dog
   Tobi
   97
   Valižanski ovčar (Pembroke Corgi)
  • dog
   Skay
   37
   Valižanski ovčar (Pembroke Corgi)
  • dog
   Fima
   8
   Valižanski ovčar (Pembroke Corgi)
  • dog
   Demi
   6
   Valižanski ovčar (Pembroke Corgi)
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR