Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!


 1. Pasma: Žimasti madžarski ptičar (Vižla)

  SPLOŠNE ZNAČILNOSTI

  Vrsta in velikost: 7. FCI skupina - ptičarji, velik
  Teža: 18 kg - 27 kg
  Višina: 54 cm - 64 cm
  Barva: rjasta, rumeno rjava
  Dolžina dlake: kratka, groba, žimasta
  Odpadanje dlake: minimalno
  Življenjska doba: 11 - 15 let
  Bivalni prostor: hiša z vrtom, ruralno okolje
  Velikost legla: 4 - 8 mladičkov

   

  LESTVICA KARAKTERISTIK (1 - najmanj, 5 - najbolj)

  Velikost 4
  Zahtevnost nege 2
  Odpadanje dlake 1
  Zahtevnost vzgoje 4
  Potrebna aktivnost 5
  Primeren za otroke 3
  Se ujame z drugimi živalmi/psi 3
  Čuvaj, ki opozori 3
  Čuvaj, ki brani 2

   

  Primeren za: izkušene
  Idealen lastnik: lovec, družine z otroki, športnik

   

  SPLOŠEN OPIS PASME
  Žimasti madžarski ptičar izvira iz Madžarske, kjer so ga v prvi polovici 20. stoletja vzredili s parjenjem nemškega resastega ptičarja in madžarskega kratkodlakega ptičarja – vižle. Njihov namen je bil proizvesti psa, ki je združeval barvo vižline dlake, vendar s težjim kožuhom, ki bolje ščiti v zahtevnih klimatskih razmerah. Kasneje naj bi mešanici dodali še nekaj krvosledca in irskega setra. To je vsestranski lovski pes, ki je sposoben dela na kopnem in v vodi, ima odlično razvit voh, dobro prinaša in ima zadostno odločnost, da sledi vonju tudi med plavanjem, pri čemer tudi neizmerno uživa. Odlično se spopada z zahtevnim terenom, obenem pa brez težav prenaša ekstremne temperature. Zaradi izjemne prilagodljivosti in prijetne narave pa je lahko tudi odličen družni pes.

  KARAKTER IN TEMPERAMENT
  Žimasti madžarski ptičar je živahen, energičen, zvest, nežen in ljubezniv pes. Zelo močno se naveže na lastnika in se zlahka prilagodi družinskemu življenju. Zaradi visoke inteligence in želje po ugajanju je zelo učljiv. Potrebuje zelo veliko dnevne aktivnosti, saj ima več energije kot pa jo lahko sam potroši. Potrebuje izkušenega in aktivnega lastnika, zato pasma ni primerna za vsakogar. Redko laja, le kadar je lajanje izzvano ali se mu zdi nujno potrebno. Poleg fizične aktivnosti potrebuje tudi veliko mentalne stimulacije.

  UJEMANJE Z DRUGIMI ŽIVALMI

  Z drugimi psi in celo mačkami, če bodo skupaj od malega, ne bo imel težav. Zaradi močne lovske narave pa bo preganjal manjše glodavce, ptiče in druge prostoživeče živali.

  KOMPATIBILNOST Z OTROKI
  Z otroki so ti psi nežni, zanesljivi in potrpežljivi. Pripravljeni so se igrati ure in ure, vendar so primernejši za starejše, zelo živahne otroke. Za zelo majhne otroke so lahko nekoliko preveč energični.  DLAKA

  Dlaka je žimasta, položna, močna, gosta in ne svetleča. Podlanka je gosta in vodoodporna. Barva je v različnih odtenkih bronasto rjave, smrček pa mora obvezno biti enake barve kot kožuh. Če je smrček druge barve, to nakazuje, da ne gre za čistokrvnega žimastega madžarskega ptičarja. Izpadanje dlake je povprečno.

  NEGA

  Nega ni posebej zahtevna. Potrebno je tedensko krtačenje, priporoča pa se tudi občasno suho šamponiranje. Kopanje naj se izvaja le, ko je to nujno potrebno. Nikar pa ne pozabite na redno krajšanje krempljev.

  ZDRAVSTVENE TEŽAVE
  Čeprav gre na splošno za dokaj zdravo pasmo, pa se pojavljajo nekatere zdravstvene težave, povezane z vzrejo iz majhnega števila psov. Pojavlja se lahko: disfagija - prekomerno slinjenje in težave s požiranjem, displazija kolkov, zmanjšano delovanje ščitnice, avtoimunska kožna bolezen (sebaceous adenitis), težave s prebavo (med drugim alergije na določeno hrano), epilepsija in očesne težave: entropija in ektropija (uvihanje oz. izvihanje vek).

  VZGOJA IN TRENING
  Šolanje tega psa, z nekaj izkušnjami, ni zahtevno. So zelo učljivi in želijo ugajati, vendar je pred šolanjem potrebno vselej poskrbeti, da dobijo dovolj gibanja, sicer so lahko trmasti in nezbrani. Z odločno, dosledno, mirno in potrpežljivo vzgojo, ter zgodaj jasno zastavljeno avtoriteto, boste brez dvoma dosegli najboljše rezultate. Nujno se vedno poslužujte le pozitivnih metod, motivacije, pohvale in nagrajevanja. Zgodaj v mladičkovem življenju se lotite tudi obsežne socializacije z ljudmi, psi in drugimi živalmi, zvoki, kraji in vsem, s čimer se bo pes v življenju občasno ali redno srečeval.

  ZAHTEVANA AKTIVNOST
  Ta energičen delovni pes ima neverjetno vzdržljivost in potrebuje velike količine gibanja, vsak dan. Daljši dnevni sprehodi v hitrejšem ritmu ali – idealno – tek, v kombinaciji s številnimi priložnostmi za prosto raziskovanje in gibanje v večjem, varno ograjenem prostoru, bodo zadostili njegovim dnevnim potrebam. Premalo fizične aktivnosti lahko vodi v številne vedenjske težave, zato je ta pes primeren samo za zelo aktivne lastnike.

  PRIMEREN BIVALNI PROSTOR
  Žimasti madžarski ptičar ni primeren za stanovanje. Je dokaj aktiven znotraj doma, poleg tega pa potrebuje vsaj srednje velik, dobro ograjen vrt. Ker je odporen na nizke temperature, lahko spi tudi zunaj, vendar ima po naravi raje bližino ljudi, zato se bo rade volje, če mu boste pustili, zleknil v bližini svojega gospodarja.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR