Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Na kaj moramo biti pozorni, če se odločimo da bomo psa imeli v pesjaku.
 1. Pesjak

  Srečen kuža potrebuje ljubezen in pozornost, ko pa odidete od doma, pa morate poskrbeti, da bo tudi brez vas zadovoljen. Večina kužkov je navajena, da na lastnika počaka kar v stanovanju- bodisi prost ali pa zaprt v bivalnem boksu. Če pa imate na voljo dvorišče, kjer bi pes lahko medtem varno počakal, pa se lahko odločite tudi za to možnost. Seveda moramo biti prepričani, da so zunanje razmere temu primerne, ter da je naš pes sposoben počakati na prostem. Nekatere pasme, kot so manjši psi, hrti ali psi brez podlanke za zunanje bivanje nikakor niso primerni!

  V kolikor se vam privezovanje psa na verigo zdi nehumano, je za vas lahko ustrezna rešitev postavitev pesjaka, kjer bo kuža na varnem in obenem na svežem zraku, tudi medtem ko boste zdoma. Pesjak bo psu tudi preprečil kopanje po trati in nedovoljene pobege z dvorišča. To je vsekakor dober način, da kuža uživa na prostem, obenem pa ste lahko sigurni, da je na varnem.

  Obstajata dve vrsti pesjakov: prenosni in stalni (neprenosni) pesjak. Prvi pri nas še niso močno razširjeni. Če pa morda vendarle razmišljate o nakupu prenosnega pesjaka, je priporočljivo, da je ta izdelan iz lahke, nerjaveče kovine. Je enostaven za sestavljanje (običajno potrebujete samo par klešč), ter je relativno poceni. Vendar za močne pse večjih pasem tak pesjak ni prava izbira, saj potrebujejo robustnejši nepremični pesjak.

  Splošne smernice, ki jih gre upoštevati pri nakupu ali izgradnji pesjaka, so sledeče:

  1. Določite območje, kamor boste postavili pesjak. Poskrbite, da bo blizu hiše ter postavljen tako, da boste psa lahko videli. Več prostora kot mu lahko namenite za pesjak, bolje bo za psa. Če se le da, postavite pesjak v senco, sicer bo psu poleti prevroče   

  2. Večji ko je vaš kuža, večji mora bit pesjak. Pes mora imeti dovolj prostora, da se lahko v pesjaku enostavno obrne in počiva. Dimenzije pesjaka, ki so določene v Uradnem listu RS (št. 51/2009 z dne 3. 7. 2009), so:

  Teža psa

  Minimalna površina

  Minimalna višina

  Minimalna širina

  do vključno 24 kg

  6 m2

  1,8 m

  2 m

  nad 24 do vključno 28 kg

  7 m2

  1,8 m

  2 m

  nad 28 do vključno 32 kg

  8 m2

  1,8 m

  2 m

  nad 32 kg

  8,5 m2

  1,8 m

  2 m

   

  3. Za izdelavo pesjakov obstaja več materialov, najpomembnejše je, da so trajni in trpežni. Najbolj primerna je posebna cevna konstrukcija, ki onemogoča skakanje po pesjaku. Žal pa je izdelava cevnih stranic precej bolj zahtevna, zato je cena temu primerno višja. Dobro je tudi, če je pesjak delno zaprt, bodisi da je postavljen ob hiši, ropotarnici, ali da ima stranice zaprte z lesom. Namen tega je, da vaš štirinožni prijatelj ni na prepihu, obenem pa morate gledati tudi na lego sonca, da stranice zaprte z lesom poleti psu nudijo prepotrebno senco. V pesjak se največkrat položi leseni podest, ki je enostaven za čiščenje, udoben za ležanje in sprehajanje, obenem pa psa ščiti pred hladnimi tlemi.

  4. Vedno imejte v pesjaku posodo s svežo vodo in redno ga čistite – tako zaradi vonjav kot zaradi higiene. V pesjak namestite psičku tudi nekaj igrač, ki ga bodo zabavale med sproščanjem ali počivanjem. Pesjak mora biti temeljito očiščen najmanj dvakrat mesečno, prostor, kjer kuža spi, pa tedensko. Za večino pesjakov mora proces čiščenja vključevati čiščenje z razredčenim razkužilom in čistilom za nevtraliziranje neprijetnih vonjav. Če imate lesen pesjak, potem bo čiščenje malce bolj dolgotrajno, saj se lahko zaradi poroznosti lesa bakterije nabirajo v špranjah. Uporabite lesu primerne čistilne izdelke.

  5. V pesjaku mora biti tudi pasja uta, v katero se kuža lahko skrije in v njej spi. Tudi najmanjše dovoljene mere pasjih utic lahko najdemo v pravilniku o zaščiti hišnih živali. Taka hišica mora psu zagotoviti miren in varen kotiček, kjer se lahko umakne pred padavinami, hkrati pa ga zaščiti pred močnim soncem oziroma hudim mrazom.

  Vsekakor je izbira pravega pesjaka pomembna odločitev, zato previdno izberite, da boste zagotovili svojemu pasjemu ljubljenčku varen in udoben prostor za srečno življenje.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR