Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Redno pregledovanje in nega oči sta izrednega pomena za dober vid!
 1. Pregled in nega oči

  Ne glede na obliko in barvo pasjih oči, sta redno pregledovanje in nega izrednega pomena za dober vid in zdrave oči.

  Redno pregledovanje je ključnega pomena!


  Naloge se je potrebno lotiti z veliko mero previdnosti, saj so pasje oči ravno tako občutljive kot človeške. Pregled in nega oči naj bo naše dnevno opravilo, še zlasti če smo lastniki pasem, za katere so značilne izbuljene oči, gube na obrazu, svetla dlaka okoli oči in plosk obraz. Kužki teh pasem so še posebej dovzetni za različne očesne težave.

  Zdrave pasje oči so vlažne in bistre. Če se pojavi pordelost oči, oteklost, mežikanje, izločanje sluzi, motnost oči, pretirano solzenje ali pa preobčutljivost na svetlobo, lahko to kaže na vnetje oči ali drugo resno težavo.

  V takšnem primeru je potrebno natančno opazovati oči psa in ga že ob najmanjšem sumu, da je nekaj narobe, odpeljati k veterinarju.

  Če je kuža že nekoliko starejši in se zdijo njegove oči nekoliko zamegljene oziroma motne, je to lahko normalna posledica staranja. Veterinar bo najbolje ocenil, ali gre pri tem za s starostjo povezano nuklearno sklerozo ali pa sivo mreno.

  Kako očistimo pasje oči?


  Za nego oči potrebujemo vlažno mehko krpo in vlažne kosme vate. Pri psih z dolgo dlako okoli oči pa tudi škarje z zaobljeno konico, da ga ne poškodujemo. Za nego psov, katerih oči so zaradi izbuljenosti bolj dovzetne za izsušitev, potrebujemo tudi posebne kapljice za nego pasjih oči. Madeže okoli oči na svetli dlaki očistimo z vlažno vato.

  Najprej preprosto pregledamo oči našega kosmatinca na svetlobi. Če mu dlaka sili v oči, jo pristrižemo. Z vlažno krpo psu očistimo obraz, z vlažnim kosmom vate pa kotičke oči. Čistimo iz kotičkov oči navzven. Čiščenje oči vedno poteka okoli oči, nikoli po očeh, saj lahko s tem resno poškodujemo roženico. Pri psih, katerih oči se hitro izsušijo, uporabimo še kapljice. Madeže okoli oči, ki nastajajo zaradi solzenja pri psih s svetlo dlako, lahko očistimo s posebnim sredstvom, ki je namenjeno prav temu ali pa preprosto s kosom vlažne vate.

  Le z redno in pravilno nego oči lahko preprečimo vnetja in poslabšanje vida, s tem pa omogočimo psu zdravo in brezskrbno življenje.


  Helena Jagodic

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR