Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Si pasji nagobčnik res zasluži tako slab sloves? Naštejmo nekaj razlogov, zakaj ne...
 1. Razbijmo mite o nagobčniku!

  Pasjega nagobčnika se drži slab sloves. Ko pomislimo nanj, si predstavljamo veliko, nerodno in neudobno napravo na nežnem pasjem gobčku, ki ga ovira in zatira. Prav tako pa ga takoj asociiramo z agresivnim vedenjem, napadalnostjo in nevarnostjo. Če na ulici vidimo psa z nagobčnikom, se mu bo večina mimoidočih ognila v velikem loku in ga opazovala s kotičkom očesa, pripravljeni na nenaden gib in napad.

  Kljub temu pa je nagobčnik čudovito in večnamensko uporabno orodje pri šolanju in vzgoji psa, nepogrešljiv pa je seveda tudi v različnih okoljih in situacijah. Prav vsak pes, ne glede na njegovo vedenje in stopnjo šolanosti, bi moral biti navajen na nošenje nagobčnika in mu to ne bi smelo biti neprijetno. Zato je na nagobčnik potrebno psa navajati že od majhnega.


  pes nagobčnik

  Izbira in navajanje psa na nagobčnik

  Kako izbrati pravi nagobčnik?

  Poznamo nekaj različnih tipov nagobčnikov, ki se med seboj razlikujejo po obliki in materialu.

  • Platneni nagobčniki: so mehki, udobni in lahki, izjemno praktični so zaradi svoje velikosti, saj jih brez težav pospravimo v žep ali torbico. Vendar taki nagobčniki niso namenjeni dolgotrajni nošnji, saj psu ne omogočajo sopenja, pitja vode in jemanja priboljškov. Priročni so torej za kratkotrajno uporabo, kot je vožnja z avtobusom ali obisk veterinarja.


  • Košarice: za daljše nošenje so priporočljivi nagobčniki v obliki košarice, pa naj bodo plastični ali kovinski. Prepričati se moramo, da je dovolj lahek in udoben, da psa ne bo motil. Pes lahko v takem nagobčniku odpre gobček, sope, pije vodo in jemlje priboljške od lastnika. Taki nagobčniki so tako primerni za sprehode, nošenje v toplejšem vremenu in daljšo uporabo.


  Ko kupujemo nagobčnik, se moramo prepričati, da je psu popolnoma prav in ga nikjer ne moti oziroma žuli. Še posebno pozornost moramo posvetiti območju na bazi gobčka, saj psa ne sme motiti pri očeh, priporočljivo je, da je na tistem mestu še posebej podložen in mehak.


  Kako psa navaditi na nošenje nagobčnika?

  Kot vse pripomočke pri vzgoji, je potrebno tudi nagobčnik psu predstaviti v pozitivni luči, skozi igro in nagrajevanje, tako da ga bo pes sprejel z veseljem. Največja napaka, ki jo lahko naredimo je, da mu nagobčnik nenadoma poveznemo prek gobčka, ga zapnemo in pustimo, da ga pes v presenečenju in strahu poskuša s tačkami spraviti iz sebe. Tako se mu bo brez dvoma zameril in se bo ob nošenju vedno počutil neprijetno.


  Tega se lotimo počasi, postopoma. Nagobčnik psu najprej pokažemo, da ga v miru pogleda in povoha ter se prepriča, da ni nevaren. Ko je v njegovi bližini sproščen, psa nagradimo in se z njim poigramo. Naslednji korak je, da mu ponujamo priboljške vse bližje odprtini nagobčnika, tako, da jih sčasoma lahko položimo v notranjost nagobčnika, pes pa po lastni volji vanj vtakne gobček, da izbrska slasten grižljaj hrane. Da čas podaljšamo, lahko v notranjost nagobčnika namažemo okusen topljen sirček, žlico pasje konzerve ali katero drugo mazljivo hrano, katero bo pes lizal in tako v nagobčniku nekaj časa držal gobček. Temu lahko dodamo tudi povelje, na primer: 'Nagobčnik!' in učenje spremenimo v zabaven trikec.


  Ko vidimo, da je pes popolnoma sproščen z nagobčnikom, ga lahko za trenutek zapnemo okrog glave, ga snamemo in psa izdatno pohvalimo ter nagradimo. Ta čas podaljšujemo in kmalu bo pes nagobčnika navajen in ga prav nič ne bo zmotil!


  nagobčnik za psa

  Za kaj ga uporabljamo?

  Nagobčnik zdaleč ni uporaben le za agresivne pse, katerim preprečujemo ugrize, ampak za celo vrsto različnih aktivnosti ter vzgojo.


  Uporaba nagobčnika je tako predpisana na nekaterih javnih mestih, kot je na primer javni prevoz, pogosto pa ga uporabljajo tudi veterinarji, pasji frizerji in drugi. V izjemno pomoč je tudi lastnikom psov, kateri na sprehodu bliskovito pobirajo hrano iz tal in so v procesu vzgoje. Tako psa zavarujemo, dokler ga ne odvadimo tega vedenja, nas pa vmes ne skrbi, da bi pojedel kaj škodljivega ali strupenega! Nekateri lastniki psov prav zvito uporabijo slab sloves psov, ki nosijo nagobčnik, ker se želijo izogniti stikom z drugimi psi ali nezaželenem božanju tujih ljudi in otrok, saj se takega psa vsi izogibajo, lastnik in pes pa imata na sprehodu mir!


  Nagobčnik je tako obvezna oprema vsakega odgovornega lastnika psa, ki svojega kosmatinca kdaj pa kdaj vzame s seboj na avtobus, k veterinarju, na striženje krempljev, …  Andreja Fegeš

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR