Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Prihod novega kužka bo temeljito spremenil vaš vsakdan in vaše življenje.
 1. Temeljni koraki za vsakega novega lastnika psa

  Prihod novega kužka bo temeljito spremenil vaš vsakdan in vaše življenje. Zahteval bo določene spremembe vaše rutine, kompromise in prilagajanja. Ne glede na to ali ste se odločili za mladička ali odraslega psa, se bo potrebno navaditi na nov urnik ter potek dneva.

  Zavedajte pa se tudi, da ima pes določene pravice in lastne potrebe, katere morate poznati, spoštovati in razumeti. Zato je potrebno, da se pred prihodom kužka nekoliko informirate o psih, o pravilnem ravnanju z njimi, o vzgoji in njihovih potrebah. Brez osnovnega razumevanja in poznavanja pasjega sveta boste imeli hitro težave s komunikacijo in težavnim vedenjem.  kuža v novem domu

  Kaj moram vedeti, ko dobim kužka?

  Sledi nekaj napotkov in namigov kako uspešno vpeljati kužka v novi dom in rutino; predvsem pa nekaj ključnih informacij, ki so potrebne za razvoj uspešnega in srečnega sobivanja.


  1. Nujne potrebščine


  Najprej morate nakupiti vse kar pes potrebuje - opremo, priboljške, pripomočke za nego, igrače, itd. Pri vzreditelju se pozanimamo, na katero hrano je pes navajen in za začetek kupimo enako.


  2. Pripravite stanovanje


  Pred prihodom vašega novega ljubljenčka je potrebno svoje domovanje nanj pripraviti - odstranite vse potencialne nevarnosti in umaknite vse kar bi utegnil zgristi – nevarne električne kable, dragocene in krhke predmete ter strupene rastline. Ko ga prinesete domov, ga opazujte, ko bo raziskoval novi prostor in bodite pozorni, da niste česa pozabili.


  3. Olajšajte mu menjavo okolja


  Menjava okolja in lastnika je težko obdobje za psa. To velja tako za mladička kot za odraslega psa. Ločitev od mame, bratcev in sestric je lahko travmatična. Nekateri mladički jo bolje prenesejo, spet drugi slabše. Gre za prehod iz znanega v nepoznano krdelo – vašo družino. Če boste od vzreditelja dobili kakšno odejo ali igračko z vonjem od mame in bratcev, mu bo ta predmet kot svetilnik v novem oceanu – ob njem se bo lažje počutil varnega. Zna se zgoditi, da bo mladiček prvih nekaj dni ves čas capljal za vami in želel biti v vaši bližini. Za nekaj časa bo postal vaša senca, dokler se ne bo dovolj navadil na nov prostor in ljudi. Šele, ko mu bo vse postalo bolj domače in znano, se bo sprostil, postal bolj samozavesten in samostojen.


  Če ste se odločili za odraslega psa, zna biti ta prehod k novemu lastniku in nov dom še bolj težaven, saj se pes zelo naveže na ljudi okoli sebe. To pogosto vodi v pasjo depresijo in otožnost, kar se vidi v pomanjkanju apetita in apatičnosti. Zato potrebuje v tem obdobju ogromno pozornosti, sprehodov, nege in ukvarjanja. Zelo pomaga tudi, če imate njegovo staro posteljo, odejo, kako igračko ali kaj drugega iz njegovega prejšnjega doma – ob nečem znanem, s poznanim vonjem, se bo počutil bolj udobno, domače in varno.


  4. Vodite ga


  Pes išče in potrebuje vodjo, ki bo zanj poskrbel in ga naučil pravil obnašanja. Še zlasti potrebuje vodstvo v novi situaciji. Če ga ne bo našel, lahko prevzame to vlogo sam, kar bo pripeljalo do resnih vedenjskih težav. Zato mu jasno pokažite, da ste vi vodja, saj se psi najboljše počutijo ob močnem vodji, kateri mu da občutek varnosti in kateremu zaupa.


  Psi nujno potrebujejo rutino, zato vnaprej določite ure hranjenja, sprehodov in počitka, ter čas za vzgojo in igranje. Kužki so bitja navade in se dobro počutijo le kadar poznajo potek dneva ter vedo kaj pričakovati. Urnika se nato redno držite.


  5. Vzemite nekaj dni dopusta


  Ko psa prvič pripeljete domov, bo potrebnih nekaj dni, da se navadi na novo okolje, zvoke, vonjave, morebitne druge živali in ljudi, predvsem pa na otroke. Ta proces je za kužka zelo naporen in zastrašujoč, zato si vzemite nekaj dni dopusta in ta čas preživite z njim, da mu ta prehod kar se da olajšate. Takrat bo potreboval veliko vaše pozornosti, ljubezni in razumevanja, tačas ko bo odkrival in se privajal na novi svet okoli njega.


  6. Sprehodi so pomembni


  Novega kužka pogosto peljite na sprehode, da se spozna z novo okolico. Ponavljajoče se vračanje v novo hišo ali stanovanje bo pospešilo njegovo dojemanje, da je to sedaj njegov dom. Če boste opazili, da se sprehodom upira, ga ne silite. To pomeni, da je prestrašen in se mora najprej navaditi na svoj novi bivalni prostor. Preveč novosti na enkrat zna biti za nekatere psičke preveč, zato mu dajte čas in se prilagodite njegovemu tempu.


  Mladička še posebej pogosto vodite na sprehode - na začetku na vsako uro do dve ter takoj ko poje svoj obrok. Poizkusite postaviti urnik glede sprehodov, saj ga boste tako najlažje in najhitreje navadili na hišno čistočo.


  Pomembno je, da imate mladička vedno na povodcu, ko greste z njim na sprehod. Prvič zato, da ne pobegne, predvsem pa, da se navadi nanj in ga sprejme kot sestavni del sprehodov. Če ga boste imeli na začetku vedno spuščenega, se bo kasneje zelo upiral povodcu, saj ga bo dojel kot neke vrste kazen.  vse za novega kužka

  7. Navajanje na samoto


  Na začetku ga ne puščajte samega za dalj časa (po več ur hkrati), saj to lahko sproži ločitveno tesnobo. Še posebej ne v fazi, ko želi biti ves čas v vaši bližini. Postopoma ga navajajte na samoto, tako, da ga najprej pustite samega v nekem prostoru (sobi) le za nekaj minut. Nato počasi podaljšujte ta čas, da se kužek privadi in ugotovi, da se vedno vrnete in da ga niste zapustili.


  8. Pozitivne izkušnje in nagrajevanje


  Zelo pomembna je pohvala in nagrada, tudi za najbolj vsakdanje vedenje, ki vam je všeč (npr. lulanje na sprehodu in ne doma). Pogosto ga pohvalite in nagradite z priboljškom za vsako zaželeno obnašanje in kmalu se bo počutil bolj sigurnega in manj prestrašenega. Tako gradite vajin odnos, njemu pa samopodobo in veselje, saj vsak pes rad ugaja svojemu lastniku.


  9. Naj ima svoj prostor


  Določite prostor, kjer bo vaš novi član spal, se igral ali se umaknil, kadar bo želel mir. Priporočljivo je, da ima kužek za ležišče svojo posteljo (ali boks) in ne spi na vaši postelji, saj lahko to botruje različnim vedenjskim in zdravstvenim težavam. Zavedajte se, da je pes družabno in skupinsko bitje, zato ga ne izolirajte, ko greste spat (npr. v garažo). To bo dojel kot kazen, saj ste ga ločili od preostalega krdela. Priporočljivo je, da je njegova postelja blizu vas, ali pa vsaj v delu stanovanja, kjer običajno preživi največ časa in mu je domače.


  10. Primerna prehrana


  Pozanimajte se o primerni prehrani za vašega kužka, o količini in vrsti hrane ter določite čas hranjenja. Priporočljivo je, da ga na začetku hranite s hrano (znamko) na katero je navajen. Če jo boste želeli zamenjati, to storite kasneje, ko se je že privadil na nov dom in vselej postopoma (del stare hrane zamenjajte oziroma pomešajte z novo, nato pa delež sčasoma povečujte, dokler ne zamenjate popolnoma).


  11. Pasja šola


  Za tesen odnos in prijetno sobivanje, boste morali kužka naučiti zaželenega vedenja. Pes bo z vami zelo dolgo časa, zato se s šolanjem ukvarjajte v njegovi rani mladosti (priporoča se, da začnete z malo šolo za mladičke takoj po prihodu domov), saj se boste le tako izognili nezaželenim vedenjskim vzorcem v prihodnosti. Izobražujte se sami, predvsem z branjem namenskih knjig in člankov. Vpišite se v pasjo šolo, saj so usposobljeni psi prijetnejša družba, predvsem pa lažje sprejemajo otroke in tujce v svoj svet.


  TUKAJ najdemo seznam pasjih šol
  TUKAJ si lahko preberemo podrobnejši seznam potrebščin za mladička
  TUKAJ nakupujemo!

 2. O AVTORJU

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR