Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Ali ste vedeli, da je čokolada za pse strupena?
 1. Zakaj pes ne sme jesti čokolade?

  Čokolada vsebuje toksične metilksantine; med katere sodita teobromin in kofein. Psi nimajo jetrnega encima, kot ga imamo ljudje, da bi razgradili metilksantine. Ti negativno vplivajo na centralno živčevje in kardiovaskularni sistem pri psih, kar se odraža kot bruhanje, driska, pospešen utrip, povišan krvni pritisk, dehidracija, slabost, epileptični napadi, v skrajnem primeru tudi smrt.  Kako škodljiva je čokolada?


  Je odvisno od vrste čokolade in velikosti psa. Splošno velja, da temnejše čokolade vsebujejo nekje 3-krat večjo količino teobromina kot bele in mlečne čokolade. Posebej je potrebno paziti na jedilno nesladkano čokolado in kakav v prahu, ta vsebuje precej več teobromina kot denimo mlečna čokolada.

  Kaj to pomeni v praksi?

  Za lažjo orientacijo; 100 g nesladkane jedilne čokolade vsebuje približno 1600 mg metilksantinov, 100 g črne čokolade 550 mg in 100 g mlečne 230 mg. Blagi znaki zastrupitve (bruhanje, driska, povečano pitje) se pri 10 kg psu pojavijo, če zaužije 200 mg toksične substance, kar v praksi pomeni, da mora pojesti celo tablico (100g) mlečne, polovico črne ali pa le vrstico nesladkane jedilne čokolade. Da bi se pojavile motnje srčnega utripa, bi moral podvojiti dozo oz. potrojiti, da bi prišlo do epileptičnih napadov.

  Da bi čokolada za 10 kg psa, predstavljala smrtno nevarnost, bi moral zaužiti vsaj 0,4 kg mlečne, 2 tablici črne in eno samo tablico nesladkane jedilne čokolade. Sama nagnjenost k zastrupitvi pa je individualna, kar pomeni, da se lahko količine, ki bi povzročile resne težave celo podvojijo.  Vir: Merck Veterinary Manual

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet Svetovalci

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR