Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Kakšni so znaki dehidracije pri psih in kako jo preprečiti?
 1. Ali vaš pes spije dovolj vode?

  Voda je, tako za ljudi, kot za živali, izjemnega pomena. Potrebna je prav v vseh življenjskih procesih- od metabolizma, do možganske aktivnosti, pretoka krvi in dihanja. Za pse je zadosten vnos vode še posebej pomemben tudi zaradi regulacije telesne temperature. Ob dihanju z odprtimi usti se psi hladijo s pomočjo vodnega izparevanja iz jezika, zato se poleti močno poveča tudi njihova poraba tekočine.

  V vsakem letnem času je nujno, da ima kuža venomer na razpolago svežo, hladno, pitno vodo, katero zamenjamo večkrat na dan. Da ne bo pomote - dehidracija ni problem le v vročih poletnih mesecih, ampak se prav zlahka pojavi tudi pozimi, v primeru, da psu voda v posodi zamrzne!


  pes ne pije

  Zdrav pes sam regulira primeren vnos vode, zato nas ne sme pretirano skrbeti. Če pa opazimo, da naš pes pije izrazito več ali manj, kot ponavadi, pa je najbolje, da se posvetujemo z veterinarjem. Še posebej pazljivi moramo biti v primeru zdravstvenih težav, kjer kuža pospešeno izgublja vodo, kot je na primer bruhanje, driska, pogosto uriniranje ali vročina. Takrat moramo poskrbeti, da naš pes pije več kot sicer.


  Znaki dehidracije pri psih

  Če vas ob visokih poletnih temperaturah skrbi, da vaš pes ne popije dovolj vode, lahko njegovo stanje preverite z nekaj preprostimi testi:

  • Preverimo dlesni: na dlesni nalahno pritisnemo s prstom. Ko prst odstranimo, se barva nemudoma spet vrne nazaj na zdravo rožnato, v nasprotnem primeru kaže na dehidracijo. Še en znak so na dotik lepljive in suhe dlesni.

  • Preverimo elastičnost kože: psu na vratu narahlo privzdignemo kožo in jo spustimo. Če koža hitro skoči v prvotni položaj je pes dovolj hidriran, če pa ostane privzdignjena ali pa se spušča zelo počasi, pa pes potrebuje več vode.

  • Apatičnost: pes ni živahen, obnaša se apatično, v očeh nima leska, sope.

  znaki dehidracije pes

  Kako kužka pripraviti do pitja?

  Če kuža kaže znake dehidracije, vendar z njim razen tega ni nič drugega narobe, ga moramo pripraviti do pitja. Če naš pes nerad ali premalo pije, ga lahko spodbudimo z nekaj drobnih zvijač:

  • Očistimo posodo in nalijemo hladno, svežo vodo: nekateri kužki so zelo čisti in neradi pijejo postano vodo iz umazane posode.

  • Ponudimo mu vodo z okusom! Popestrimo dolgočasno vodo z nekaj žlicami nezačinjene goveje ali piščančje juhe.

  • Poleti jim lahko ponudimo zmrznjene ledene kocke ali pa jim naredimo 'lizike' iz vode in najljubših priboljškov, s katerimi se hkrati prijetno ohladijo, spijejo nekaj tekočine in se zamotijo z žvečenjem.

  • Po pitju ga lahko nagradimo s priboljškom, da bo raje pil.

  Imejte vodo povsod s seboj!

  Še posebej v toplih mesecih je pomembno, da imamo povsod s seboj steklenico vode in posodico, iz katere lahko naš kuža pije. Ne pustimo mu, da pije iz luž in drugih umazanih vodnih teles, saj s tem tvegamo okužbe in prebavne težave.


  Če se odpravljamo na izlet, na morje ali na daljši sprehod, lahko s seboj vzamemo plastenko s pitno vodo ter zložljivo silikonsko posodico za psa, ki ne zavzame veliko prostora in je lahka in izjemno praktična, ali pa v trgovini za male živali kupimo plastenko z vgrajeno snemljivo posodico, iz katere lahko kuža pije tudi na poti. Plastenko lahko napolnite kar sproti- bodisi na cestnem postajališču, v gostilni ali kar iz bistrega, čistega gorskega potoka. Naj vaš kuža nikoli ne bo žejen!


  pitje vode pes

  Preverite ponudbo prenosnih in zložljivih pasjih posod v spletni trgovini.  Andreja Fegeš  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR