Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Pse in vodnike v Mr.Parku navdušuje nov pasji šport - hoopers!
 1. Hoopers – nov zanimiv pasji šport!

  Hoopers je šport v katerem vodnik usmerja psa skozi hoope, tunele in okoli drugih ovir, ki so postavljene v točno določnem zaporedju.


  Na prvi pogled nas ta disciplina spominja na kriket s psom. Pes mora preteči progo v najkrajšem času brez napak. Parkur je sestavljen iz enostavnih linij in blagih zavojev tako, da psa čimbolj vzpodbudi k naravnemu teku.  Pri tem športu obstajajo različni načini vodenja psov. V Sloveniji se trenutno zgledujemo po Nizozemskem pravilniku, za katerega je značilno, da se vodnik pri usmerjanju lahko giblje znotraj kvadrata dimenzije 4x4m (srednji in veliki psi) in 5x5m (manjši psi).

  Obstajajo pa še druge oblike vodenja:
  - točkovno vodenje: vodnik usmerja psa iz ene točke na kateri se lahko poljubno obrača in ga usmerja z zgornjim delom telesa
  - linearno vodenje: vodnik se sme gibati vzdolž linije, ki jo ne sme prestopiti
  - vodnik lahko teče skupaj s psom in ga usmerja v gibanju

  Začetki hoopersov

  Razvoj hoopersov se je pričel v severni Ameriki. Sprva je bil ogrevalni parkur za pse pred agility tekmo. Do sedaj je to športno disciplino priznal NADAC (The North American Dog Agility Council). Pred nekaj leti je hoopers prišel tudi v Evropo. Trenutno je zelo priljubljen v Angliji, na Nizozemskem in Švici. Od septembra, 2018 je hoopers tudi pri nas. Za enkrat še ni uradno priznana kinološka disciplina, zato se tudi pravilniki med državami razlikujejo.

  Za koga je primeren?

  Hoopers je primeren za pse različnih velikosti in starosti. Primeren je tako za mladiče kot tudi odrasle pse, pse ki so okrevali po poškodbi in agility seniorje, ki lahko tečejo, ne zmorejo pa preskakovati višinskih ovir. Hoopers je tudi pisan na kožo mladim in starim vodnikom: tistim, ki si želijo utrditi znanje vodljivosti psa na daljavo. Primeren je tudi za starejše oz. gibalno ovirane osebe, ki ne morejo teči, lahko pa psa usmerjajo iz ene točke.

  Oprema za hoopers

  Za hooperse potrebujemo sledečo opremo: kratek tunel z odprtino 80 cm, samostoječo ograjo širine cca. 1 m, hoope (samostoječe polkrožne obroče) ter sode.

    

    


  Še posnetek psov in vodnikov v akciji:  Bi se tečaju hoopersov pridružili tudi vi z vašim kosmatincem? Prijavite se lahko TUKAJ (klik)!

  Doris Veselić

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR