Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Da bodo imele naše ribice dovolj hrane tudi, ko bomo mi na dopustu!
 1. Hranjenje rib med našo odsotnostjo

  Dobro vzdrževan akvarij je ponos vsakega akvarista in pravi užitek je opazovati ribice, ki veselo plavajo po svojem natančno uravnanem in skrbno vzdrževanem ekosistemu. Vendar pa občasno tudi akvaristi potrebujemo oddih! Bliža se poletje, ko se veselimo dopusta, potovanja ali počitnic v toplih krajih, kjer bomo lahko v morju opazovali raznolike morske organizme. Kot vsi odgovorni lastniki živali pa moramo za svoje domače živalice poskrbeti tudi ob naši odsotnosti.  Pri lastnikih akvarijev se večkrat poraja vprašanje, kako krmiti akvarijske ribe, ko gremo na dopust ali pa nas nekaj časa ni doma. Obstaja več načinov- od avtomatskih krmilnikov, do sosedov ali družinskih članov, ki jim zaupamo ključ našega stanovanja in hranjenje rib. Vendar pa imajo te metode tudi slabe strani; avtomatski hranilnik je draga naložba, pogosto pa je težko natančno odmeriti količino hrane, ki jo dnevno dozira našim ribicam. Sosedi ali prijatelji, ki našega akvarija ne poznajo in niso izkušeni akvaristi pa prepogosto dobronamerno ribe prekomerno prehranijo, mi pa se iz dopusta vrnemo k umazanemu akvariju in poginjenim ribam.

  Ena od bolj pogostih in tudi preprostih rešitev hranjenja rib v naši odsotnosti je uporaba hrane v posebnih tabletah. Te obstajajo v različnih oblikah in velikostih ter so namenjene krajši 4-5 dnevni ali daljši 10 dnevni odsotnosti. Z njimi zagotovimo popolno prehrano našim akvarijskim ribam. Ob pravilni uporabi tableta ne maže vode, saj se kalcijev sulfat, v katerem je hrana, le počasi raztaplja in tako uravnoteženo krmi ribe več dni. Hrana se počasi sprošča iz tablete in zagotavlja enakomeren obrok vsak dan naše odsotnosti. Pri doziranju tablet upoštevamo velikost akvarija in število rib v njem. Primerna je za vse vrste rib. Če po uporabi ostane še kakšen košček tablete v akvariju, ga je potrebno zavreči. Glede na trdoto vode se lahko tablete različno hitro raztapljajo.


  Vsekakor pa se priporoča, da je akvarij ob naši daljši odsotnosti pripravljen. To pomeni, da ga pred odhodom očistimo in opravimo delno menjavo vode ter pregledamo ali vse deluje pravilno. Ribe bodo v sveži, čisti vodi bolj zdrave, saj se zmanjša njihov nivo stresa in bodo vašo odsotnost tako lažje preživele. Pred odhodom moramo tudi preveriti delovanje filtra ter osvetlitev (nastavimo urno stikalo). Ob daljši odsotnosti, kot so letni dopusti pa se priporoča tudi takojšnja delna menjava vode ob vrnitvi. Če smo odsotni zelo dolgo (dlje kot 10 dni), pa lahko za vmesni obisk prosimo sosede ali sorodnike, ki bodo preverili, ali je z vašim akvarijem vse v redu ter dodali novo tableto hrane in po potrebi opravili delno menjavo vode.

  Z uporabo hrane za ribe v tabletah, ki se počasi sproščajo, bomo tako lahko na dopustu brezskrbno uživali, kot riba v vodi!

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Andreja

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR