Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Kako narediti potovanje psu čim bolj udobno ... 
 1. Kaj potrebujemo na potovanju s psom

  Psi so po naravi nomadi, ki imajo prirojen nagon po migracijah, obenem pa želijo biti z vami ves dan, zato ne bodo imeli prav nič proti, če jih vzamete s seboj na izlet. Potovanja s psom so prav posebno doživetje, ki na čudovit način še okrepijo vez med vodnikom in psom.  Že pred potovanjem morate poskrbeti, da bo le-to za psa kar najbolj udobno in varno. Preden se odpeljete z vašim štirinožnim prijateljem novim dogodivščinam naproti, je najbolje, da si naredite seznam vseh potrebščin za potovanje. Če se odpravljate na potep z avtom, morate po zakonu imeti psa pripetega z varnostnim pasom ali pa ga namestite v potovalni boks – tako poskrbite za svojo in kužkovo varnost ter varnost vseh ostalih udeležencev v prometu. Več o varni vožnji s psom v avtomobilu si lahko preberete TUKAJ (klik).

  Varno na pot!


  Varnostni pasovi zagotavljajo optimalno varnost in udobje vašega ljubljenčka med vožnjo. Pas bo vašega kužka v avtu fiksiral, hkrati pa mu bo omogočil nekaj svobode za premikanje. Obenem boste lahko, brez skrbi, da bi kuža ušel, če boste odprli vrata ali okna. Pasovi so večinoma izdelani iz poliamid najlona, ki je odporen na trganje. Pri nakupu bodite pozorni, da so sponke in zaponke masivne ter narejene iz kvalitetne kovine. Varnostni pasovi so nastavljivi in na voljo v različnih velikostih.

  Pri uporabi varnostnega pasu je obvezna uporaba oprsnice, saj privezovanje na ovratnico pomeni tveganje zadušitve ali poškodbe vratnih vretenc. Za zaščito avto sedežev pred morebitno umazanijo in pasjimi dlakami lahko kupite razne podloge ali prevleke, ki bodo sedeže vašega avtomobila zaščitile pred umazanijo in praskami.

  Potovalni boksi so namenjeni tako potovanjem kot tudi bivanju na dopustu oziroma potovanju - kot prostor, kamor se pes lahko umakne, ko potrebuje mir (spanje, glodanje kosti,...). Primerne so za avto, ladjo in vlak. Za vkrcanje vašega kužka na letalo se o primernosti zaboja posvetujte z izbrano letalsko družbo, da ne bo prihajalo do nepotrebnih zapletov.
  Zaboji so večinoma izdelani iz plastike, aluminija ali drugih kovin. Pes mora v boksu udobno ležati, se obrniti in stati; ne sme pa biti prevelik, saj posledično v primeru nesreče ne bo varen za psa. Seveda moramo psička s pomočjo igračk, priboljškov in uporabo pozitivne motivacije na boks navajati že več tednov pred potovanjem.

    

  Ostali napotki za na pot


  Ko se s psom odpravljate na daljše potovanje v tuje kraje, ga obvezno prej peljite na veterinarski pregled. Poleg zagotavljanja zdravja vašega psička je pregled edini način, da pridobite veterinarsko spričevalo oziroma potrdilo. To potrdilo in dokazilo o cepljenju proti steklini je nujno, če želite svojega ljubljenčka vzeti s seboj v tuje države. Nekatere države zahtevajo tudi določena cepljenja ali titre!

  Tako kot vi, tudi kuža ceni udobje svojega doma: svoje ležišče, krtačo, celo igrače; če je le mogoče, vzemite te stvari s seboj. V prtljago vključite potovalno posodo za vodo in hrano, priboljške, komplet prve pomoči za živali, zdravila in kopijo kužkove zdravstvene kartoteke. Najpomembnejše pa je, da vzamete s seboj njegovo hrano (na katero je navajen), kajti potovanja res niso kraj za eksperimentiranje s prebavnim traktom vašega ljubljenčka.

  Tako kot ljudje lahko tudi psi dobijo potovalno bolezen in med vožnjo bruha. Če vaš kuža sodi med njih, potem mu ponudite lahek obrok nekaj ur pred odhodom, med vožnjo njegovo hranjenje zmanjšajte na minimum. Dajte mu manjše količine vode v rednih časovnih presledkih v urah pred potovanjem. Med samo vožnjo ga zamotite tako, da mu ponudite novo igračo.

  Ostala pasja oprema, na katero prav tako ne smemo pozabiti:


  Čeprav je morda zabavno videti kako pes med vožnjo moli glavo skozi okno, je to lahko nevarno. V psa lahko prileti predmet, ki ga poškoduje, prav tako pa lahko pride do infekcij oči zaradi insektov. Poskrbite za varnost in psa oz. kletko dobro pripnite, če za volanom ne želite nepričakovanega obiska vašega kosmatega prijatelja. Poskrbite za redne postanke med vožnjo, najmanj vsaki dve do tri ure. Izkoristite jih za razgibavanje, pitje vode ter opravljanje potrebe. Pes naj bo na vrvici, saj je novo okolje polno zanimivih zvokov in vonjav, ki ga lahko hitro zmedejo.

  Še najpomembnejše opozorilo: nikoli ne pustite psa samega v avtu, saj poleti temperature v avtu usodno narastejo, tudi če imate okna odprta!

  Ob upoštevanju zgornjih nasvetov bodo potovanja tekla gladko in brez zapletov, v njih pa boste skupaj s psom zagotovo uživali in se k tovrstnim dogodivščinam večkrat vračali.

 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR