Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Preprosta pravila za varno vožnjo z našim pasjim prijateljem.
 1. Pes v avtomobilu

  Psi so že po naravi nomadi. Pa tudi če ne bi bili je dejstvo, da so svojim lastnikom tako predani, da bi jim, če bi seveda lahko, sledili vsepovsod. Tudi v zelo vroč avto. Da bo vožnja s kužkom v jeklenem konjičku prijetna in varna za vse, je potrebno upoštevati nekaj preprostih pravil.
  Varnost je vedno na prvem mestu!


  Kuža nikakor ne spada na sovoznikov sedež, niti v naročje voznika. Čeprav se morda zdi gledanje skozi odprto okno glave skozi odprto okno s plapolajočimi ušesi nadvse zabavno, ima lahko takšno početje za kužka nevarne posledice. Raje se jim izognimo!

  Načinov, kako peljati naše štirinožne prijatelje v avtu varno, je veliko:

  Kot že rečeno, kosmatinec mora vedno sedeti zadaj, da ne bi oviral svoje in voznikove varnosti. Če ima avto velik prtljažni prostor, lahko kužka vozimo v njem. Seveda mora biti prtljažnik prazen – da psa med vožnjo ne poškoduje kakšen predmet. Če se kuža vozi v prtljažnem prostoru, je potrebno prostor med zadnjima sedežema in prostorom ograditi s posebno pregrado, ki jo lahko kupimo v trgovinah za male živali.

  Ko je za varnost poskrbljeno, je treba pomisliti še na nekaj stvari. Preden se s kužkom odpravimo na dolgo potovanje z avtom, ga je potrebno počasi privajati na to prevozno sredstvo. Najprej se z njim odpravimo na krajše izlete, na koncu vsakega takšnega izleta pa naj ga pričaka kakšen posladek in dolg sprehod – tako bo vožnjo z avtomobilom dojemal kot nekaj pozitivnega. Čas vožnje vsakokrat nekoliko podaljšamo. Pri navajanju na varno vožnjo nam lahko pomaga šolanje s klikerjem, kako v nekaj preprostih korakih kužka navaditi na boks, pa si lahko preberemo TUKAJ (klik).

  Ko se odločimo za daljše potovanje z avtom, je potrebno že nekaj dni prej preveriti zalogo pasje hrane in morebitnih zdravil. Prav tako preverimo ažurnost cepljenj in pripravimo potni list. Kužku priskrbimo ovratnico, na kateri naj bo zapisana naša telefonska številka. Identifikacijski obesek z graviranimi podatki in našo telefonsko številko je obvezna oprema vsakega odgovornega lastnika psa!

  Priporočljivo je tudi, da nakupimo zalogo ustekleničene vode – voda, ki bo na voljo na poti in na cilju, morda ni pitna. To lahko povzroči kar nekaj zapletov.

  Potrebščine za na pot


  Na dan pred potovanjem spakiramo naslednje potrebščine za našega kosmatinca:

  Nekaterim psom je lahko v avtu slabo. Priporočljivo je, da kužka na dan potovanja hranimo z lahkimi obroki, nekje 4-6 ur pred potovanjem pa naj sploh ne bi jedel. Tako bomo preprečili potovalno slabost. Velik prispevek k temu je tudi mirna vožnja. Če je slabost hujša, psu ponudimo tableto prosi slabosti.

  Pred odhodom dobro prezračimo avto, kužka varno in udobno »pospravimo« vanj in prižgemo klimo. Na daljših potovanjih moramo na vsake 2-3 ure opraviti postanek, da se lahko kuža odžeja, olajša in si pretegne noge.

  Izjemno pomembno!


  Psa nikoli, pod nobenim pogojem, ne puščamo samega v avtu, še posebej velja to v poletnih mesecih, ko se temperature v avtu ekstremno hitro dvigajo! Visoke temperature lahko pri kužku hitro povzročijo vročinski udar ali pa kap. Če že moremo hitro stopiti v trgovino ali na bencinsko črpalko, ga raje privežimo ob kakšno drevo, kjer bo lahko na nas mirno počakal v senci.

  Vožnja z avtom je lahko zelo zabavna, a hkrati tudi zelo nevarna. S kužkom ali brez, na cesti moramo biti vedno previdni in strpni.


  Uredila Andreja Fegeš

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR