Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali
Nasveti in informacije o hišnih ljubljenčkih Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Naš pasji mladiček počasi odrašča... Kdaj pa je pravi čas za zamenjavo hrane?
 1. Kdaj mladiča pričnemo hraniti s hrano za odrasle pse?

  Z odraščanjem pasjega malčka pride tudi čas, ko je posebej prilagojeno hrano za mladičke potrebno zamenjati s hrano za odrasle pse. Ker pa različne pasme odraščajo različno hitro je včasih težko točno določiti primeren čas za zamenjavo hrane...

  Prehranske potrebe psov se v različnih življenjskih obdobjih nekoliko razlikujejo, zato je pomembno, da veste kdaj mladiča pričnete hraniti s hrano za odrasle pse. Na začetku je izrednega pomena, da malo kosmato kepico hranite s hrano prilagojeno za mladiče, ko kosmata kepica odraste pa je čas za postopen prehod na hrano za odrasle pse. Kdaj mladiča pričnemo hraniti s hrano za odrasle pse je odvisno predvsem od končne, odrasle velikosti psa in starosti. Med posamezniki oz. predstavniki pasem pa lahko prihaja tudi do nekaterih posebnosti.


  hrana pasje mladiče

  Razlike med hrano pasjih mladičev in odraslih psov

  Na prvi pogled se mogoče zdi, da razlik med hrano za mladiča in za odraslega psa ni veliko, vendar kljub temu obstajajo. Hrana za mladiča mora zadovoljiti potrebam psička za zdravo rast in razvoj, hrana za odraslega kosmatinčka pa skrbi, da so zadoščene njegove osnovne življenjske potrebe. V obdobju, ko je vaš mali mladiček pripravljen odrasti ga tako pričnemo hraniti s hrano za odrasle pse. V čem se torej hrana za pasje mladiče sploh razlikuje od hrane za odrasle pse:


  • Hrane za mladiče so večkrat multi-proteinske, da se telo mladička navadi na več različnih vrst mesa. Najpogosteje so to kombinacije perutnine, rib in govedine. Kadar se proizvajalec ne odloči za multiproteinsko formulo, pa pogosto v svoj asortiman uvrsti vsaj dve različni mono-proteinski varianti, ki ju lahko med seboj menjavamo in mladička tako izpostavimo več različnim vrstam mesa.


  • Hrana za mladiča je bogatejša z omega 3 maščobnimi kislinami, ki pripomorejo k razvoju možganov in imunskega sistema, ter omega 6 maščobnimi kislinami, ki skrbijo za zdravo kožo in dlako.


  • Vsebujejo prebiotike, frukto in mannan oligosaharide, ki pomagajo mlademu črevesju razviti optimalno črevesno mikrofloro.


  • Nemalokrat hrana za mladiče vsebuje tudi glukozamin in hondroitin, ki pomagata pri razvoju hrustanca, kar je še posebej zaželeno pri velikih pasmah.


  Oglejte si pester izbor suhe hrane za mladiče v spletni trgovini.  pes odraste

  Kdaj pa mladiča sploh pričnemo hraniti s hrano za odrasle pse?

  Pri odločitvi kdaj boste mladiča začeli hraniti s hrano za odrasle pse si lahko pomagate z opazovanjem fizičnih znakov »zaključkov« rasti vašega psička. Mladič proti koncu odraščanja ne pridobiva več tako hitro na teži, tudi obsega ovratnice vam ne bo potrebo povečevati več vsak teden. Znak, da je vaš mali kosmatinček že na poti do odraslega psa je tudi celotna zamenjava mlečnih zobkov, samčki že dvigujejo tačko in označujejo teritorij, samičke pa so že doživele prvo gonitev. Da je čas za zamenjavo mladičkove hrane s hrano za odrasle pse pa je mejnik tudi kužkova starost in velikost pasme.


  Smernice za menjavo hrane

  Kdaj kužki dosežejo odraslo starost je odvisno od njihove velikosti. Večji kosmatinčki za doseženo odraslo velikost potrebujejo nekoliko več časa kot manjši kužki, saj je pomembno, da je njihova rast in razvoj nekoliko počasnejša. Mladičke manjših pasem tako lahko začnemo hraniti s hrano za odrasle pse nekoliko prej kot večje pasme. Okvirne smernice kdaj psa lahko začnete hraniti s hrano za odrasle pse glede na velikost in starost:


  • MINI - Mladički majhnih pasem, ki bodo dosegli do 10kg odrasle teže, to obdobje dosežejo med 8. in 10 mesecem starosti.


  • MEDIUM – Mladički srednjih pasem, ki bodo dosegli do 30 kg odrasle teže, bodo to obdobje dosegli okoli 12. meseca starosti.


  • MAXI – Mladički, ki bodo težji od 30 kg rastejo počasneje in to obdobje dosežejo med 18. in 24. mesecem starosti.  Seveda pa na odločitev kdaj mladiča začnete hraniti s hrano za odrasle pse vplivajo tudi določene posebnosti. Kadar opazite, da je kljub odlični prebavi mladič presuh, lahko obdobje hranjenja s hrano za mladiče brez težav podaljšate. A imejte v mislih, da bo mlad pes mišično maso pridobival počasi, še precej v odraslo obdobje. Pomembno je, da pomanjkanja mišične mase ne zamešate s prenizko težo oziroma pretirano vitkostjo.


  Prav tako se lahko tudi predčasno odločite za menjavo hrane na formulo za odrasle pse, v primeru, da je mladič okrogel in ima zelo dober apetit. Tako bo lahko apetit potešil z večjo količino hrane, brez večje nevarnosti, da se pretirano poredi. To je pogostejši pojav predvsem pri nekaterih manjših pasmah.


  Preverite ponudbo suhe hrane za odrasle pse v spletni trgovini.


  Kosmatinčkove prehranske potrebe so torej odvisne od njegove starosti, velikosti pasme in razvojne faze njegovega življenja. Z zgornjimi napotki se boste tako lažje odločili kdaj je primeren čas, da vašega »odraslega mladička« pričnete hraniti s hrano za odrasle pse.


  Napisala Nina W.

  MR. PETOV IZBOR
 2. O AVTORJU
  Mr.Pet svetovalka Sara

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR