Brezplačna dostava nad 39€
Odpošljemo v 24h
Dostavimo v 1-2 dneh
Skupine živali

Center uporabnih vsebin

Spletne strani, ki bodo potešile vašo radovednost in vam odgovorile na vse, kar ste vedno želeli vedeti o domačih ljubljenčkih!

Naš pasji mladiček počasi odrašča... Kdaj pa je pravi čas za zamenjavo hrane?
 1. Kdaj mladiča pričnemo hraniti s hrano za odrasle pse?

  Z odraščanjem pasjega malčka pride tudi čas, ko je posebej prilagojeno hrano za mladičke potrebno zamenjati s hrano za odrasle pse. Ker pa različne pasme odraščajo različno hitro je včasih težko točno določiti primeren čas za zamenjavo hrane...  Pa se najprej spomnimo v čem se hrana za pasje mladiče sploh razlikuje od hrane za odrasle pse:


  • Hrane za madiče so večkrat multi-proteinske, da se telo mladička navadi na več različnih vrst mesa. Najpogosteje so to kombinacije perutnine, rib in govedine.
   Kadar se proizvajalec ne odloči za multiproteinsko formulo, pa pogosto v svoj asortiman uvrsti vsaj dve različni mono-proteinski varianti, ki ju lahko med seboj menjavamo in mladička tako izpostavimo več različnim vrstam mesa.
  • So bogatejše z omega 3 maščobnimi kislinami, ki pripomorejo k razvoju možganov in imunskega sistema, ter omega 6 maščobnimi kislinami, ki skrbijo za zdravo kožo in dlako.
  • Vsebujejo prebiotike, frukto in mannan oligosaharide, ki pomagajo mlademu črevesju razviti optimalno črevesno mikrofloro.
  • Nemalokrat hrana za mladiče vsebuje tudi glukozamin in hondroitin, ki pomagata pri razvoju hrustanca, kar je še posebej zaželjeno pri velikih pasmah.

  Izbor suhe hrane za mladiče si lahko ogledate TUKAJ.  Kdaj pa mladička pričnemo hraniti s hrano za odrasle pse?

   

  Opazili bomo, da mladič ne pridobiva več tako hitro na teži, pa tudi ovratnice nam ni potrebo nastavljati več vsak teden.
  Zobje so zamenjani, samčki so že pričeli z dvigovanjem tačke in označevanjem teritorija, samičke pa so že doživele prvo gonitev.


  Na splošno pa veljajo spodnje smernice:


  • MINI - Mladički majhnih pasem, ki bodo dosegli do 10kg odrasle teže, to obdobje dosežejo med 8. in 10 mesecem starosti.
  • MEDIUM – Mladički srednjih pasem, ki bodo dosegli do 30 kg odrasle teže, bodo to obdobje dosegli okoli 12. meseca starosti.
  • MAXI – Mladički, ki bodo težji od 30 kg rastejo počasneje in to obdobje dosežejo med 18. in 24. mesecem starosti.


  Kadar opažamo, da je kljub odlični prebavi mladič presuh, pa obdobje hranjenja s hrano za mladiče lahko brez težav podaljšamo. A imejmo v mislih, da bo mlad pes mišično maso pridobival počasi, še precej v odraslo obdobje in ne zamešajmo pomanjkanja mišične mase s prenizko težo oziroma pretirano vitkostjo.


  Prav tako se lahko tudi predčasno odločimo za menjavo hrane na formulo za odrasle pse, kadar je mladič okrogel in ima zelo dober apetit.
  Tako bo lahko apetiti potešil z večjo količino hrane, brez večje nevarnosti, da se pretirano poredi. To je pogostejši pojav predvsem pri nekaterih manjših pasmah.


  Izbor suhe hrane za odrasle si lahko ogledate TUKAJ.


  Napisala Nina W.

  MR. PETOV IZBOR
 2. TAGI NA TEJ VSEBINI
  O AVTORJU

  Prava pasma zame?

  Popust na prvi spletni nakup

  MR. PETOV IZBOR